Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Než se stal Drákulou, byl Vladem III., vládcem malé zemičky jménem Transylvánie, která se krčila ve stínu mocné osmanské říše. Dobře věděl, že jakýkoli odpor proti silnému sousedovi by znamenal jeho konec. Když ho však sultán „požádá", aby mu poslal tisíc chlapců včetně jeho vlastního syna coby čerstvé rekruty do armády, rozhodne se neuposlechnout. Aby porazil zlo a odvrátil nevyhnutelné, spojí se se zlem mnohem větším. Stane se Drákulou. Nezničitelným démonem, který je schopný porážet obrovská vojska, ale který zároveň ztrácí ty, jež svým zoufalým aktem zachránil. Své nejbližší. (CinemArt)

(více)

Videa (21)

Trailer 1

Recenze (755)

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Od Drákuly jsem moc nečekal, jelikož originál nebyl můj šálek čaje. Novodobý Drákula mi sedl daleko více, jak příběhově, tak dějově. Po celou dobu se něco děje, celkem slušná atmosféra a efekty. Škoda jen toho, že měl 3 dny trpět a děj se tomu nevěnoval více prostoru, mohlo to být daleko brutálnější a mohl více trpět. Ten děj tuto podstatu docela vynechal, mohlo se divákovi ukázat, jak si sahá na úplné dno, jenže to bylo docela opomenuto. Žádnou velkou bolest jsem neviděl, což je jedna taková větší chyba. Přesto jako celek Drákula docela funguje a pokud by jednou mělo vzniknout pokračování, nebudu váhat návštěvy kina .. 7/10 = 75% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Obrovská škoda a premárnená príležitosť. V jadre je to totiž skvelé. Bohužiaľ scenárista zjavne omylom vytlačil iba každú druhú stranu scenára a režisér je príliš zbrklý a príliš sa ponáhľa, takže divák si nemá šancu vychutnať žiadnu scénu. Celé to pôsobí akoby sa to na poslednú chvíľu lepilo aby to dávalo aký taký zmysel ( 90 minút? wtf?). Nad vodou to drží akurát relatívne slušný vizuál a skvelý Evans. Ako jednohubka relatívne v poho ale ešte raz škoda, pretože keby to podľa pôvodného plánu réžíroval Proyas mohla byť bomba. 6/10 P.S. Raminovi Djawadimu by mali nechávať skladať maximálne Panelák. Tá jeho hudba je otrasná. Opäť ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

No čo. Hlavne, že som sa bavil. Užil som si príbeh na míle vzdialený klasike (ale kde je napísané, že sa môže ísť len podľa klasickej dejovej linky?) a chrochtal blahom nad pekným obrazom, slušnými kostýmami, príjemnou muzikou a vôbec nie zlými hercami. A úprimne, Luke Evansa by som si celkom dobre vedel predstaviť aj v klasickejšom stvárnení Vlada Napichovača, pretože mu ani v tejto postave rozhodne nemožno uprieť veľkú dávku charizmy. Kto čaká jednoduchý, upírsky fantasy príbeh, osladený romantikou a ešte sladšou pomstou, zasadený do historického prostredia s dobrými efektami, akciou, peknou vizualizáciou a slušnou muzikou tak bude spokojný. Ostatným, čo chceli klasiku odporúčam radšej knižku alebo pána Murnau :). 75/100 ()

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

Po několika velice znepokojivých recenzích jsem od snímku raději nic neočekávala a víceméně se připravovala na zklamání. Jaké však překvapení mě čekalo, když jsem v kině sledovala film, který mne vtáhnul do děje již od první minuty a nenechal vydechnout až po konečné titulky. Jestli mi u většiny současných snímků vadí předlouhá stopáž, zde bych si naopak nějakých dalších 20 - 30 minut dala s radostí! Samozřejmě i Dracula Untold má své mouchy a především při první přeměně titulního hrdiny v komando netopýrů jsem se zcela upřímně zasmála, ale jednoduše nemohu hodnotit jinak, než 95%! P. S.: Už se samozřejmě "těším" na řeči "znalců", který budou konstatovat, že Vlad přeci nebyl vládcem Transylvánie, nýbrž Valašska, že přezdívku "Napichovač" dostal až po smrti, že Mehmeda II. nikdy neporazil... Vždyť je to film! (Viděno: IMAX 2D) ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Režijní debut Garyho Shorea se nese v béčkovém, přesto vcelku zábavném hávu. Nejde ani tak o velkolepé bitvy, souboje, choreografii (v podstatě jsou všechny tři zmíněné atributy žalostné), ale o symboly života, oběť, ochranu a ... Luka Evanse... jo, o toho jde hlavně, protože to je základní stavební kámen celého snímku. Kámen jedním slovem charismatický. Věřím mu roli otce, který promlouvá ke svému synovi, i roli "Batmana", vojevůdce, který mocnou silou vede své "dětičky" proti hordě nepřátel (vskutku impozantní scéna). Finální souboj nudně kráčí vyšlapanou klišovitou cestičkou, samotný závěr pak úsměvně otevírá dveře pro pokračování, které pravděpodobně přijde vzhledem k tomu, že film vložených 70 miliónů dolarů přetavil ve slušných 190 miliónů dolarů celosvětově. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (32)

  • Ve filmu Dracula (Luke Evans) odvádí svůj lid před Turky do bezpečí hradu nad průsmykem Borgo. Je to narážka na román "Dracula" od spisovatele Brama Stokera, ve kterém je Draculův hrad umístěn právě na toto místo. Ve skutečnosti však v okolí průsmyku Borgo (anglicky Borgo Pass, rumunsky Prundu Borgoului) nikdy žádný hrad nestál. Jelikož však na toto místo díky románu "Dracula" jezdili turisté z celého světa a hledali Draculův hrad, nechala rumunská vláda hrad na tomto místě postavit. Jedná se o Hotel Castel Dracula, rumunsky Castelul Tihuta, který byl postaven přesně podle popisu Brama Stokera. Před hotelem tohoto světově známého hotelu-hradu stojí socha Brama Stokera. Hotel byl slavnostně otevřen v roce 1988, projekt schválil osobně rumunský prezident Nicolae Ceaucescu. Jedná se o jediný hotel v Evropě, který má recepci umístěnou v 1. patře. Návštěvníci z USA, Austrálie, Velké Británie a Německa zde každoročně slaví Halloween. (BrianStorker)
  • Jméno Tepes, v překladu "napichovač", získal Vlad ve skutečnosti až po smrti. Jedná se o odkaz na jeho oblibu narážet hlavy nepřátel na kůl, které nechal vystavit do kruhu, v jehož středu nechal vystrojit obrovskou hostinu pro svoji rodinu a nejlepší generály a vojáky. (kubsov)
  • Ve filmu je Draculova (Luke Evans) manželka (Sarah Gadon) svržena tureckým janičářem z věže hradu nad průsmykem Borgo. Tato scéna má historický základ, neboť když byl Draculův hrad Poienari obléhán vojsky sultána Mehmeda II., Draculova manželka - Moldavská princezna, jméno je neznámé - než by upadla do zajetí, spáchala sebevraždu skokem z hradních věží do údolí řeky Arges. Proto se také řece Arges pod hradem Poienari říká "Princeznina řeka". (BrianStorker)

Související novinky

Luc Besson chystá vlastního Draculu

Luc Besson chystá vlastního Draculu

18.02.2024

Je tomu už pár měsíců, co do našich kin dorazil zatím poslední snímek režiséra Luca Bessona (Leon, Pátý element) pod názvem DogMan, v němž si hlavní roli zahrál americký herec Caleb Landry Jones.… (více)

Nový Drákula od režisérky Ničitelky

Nový Drákula od režisérky Ničitelky

12.03.2020

Studia Blumhouse a Universal chystají nového Drákulu. Po nedávné minisérii od Netflixu a BBC a snímku Drákula: Neznámá legenda nebo dřívějších známých adaptacích se tak jedná již o několikáté… (více)

Tvůrci Sherlocka chystají nového Drákulu

Tvůrci Sherlocka chystají nového Drákulu

18.10.2018

Steven Moffat a Mark Gatiss (Sherlock, Doctor Who) se plánují znovu spojit pro novou seriálovou adaptaci Drákuly na BBC One a Netflixu. Bude se jednat o třídílnou minisérii, kterou producentské duo… (více)

Hororová monstra nebudou děsit

Hororová monstra nebudou děsit

16.11.2014

Šéfka studia Universal Donna Langley ví, jak vydělat peníze. Nejprve jsme se od ní dozvěděli, že nás čeká minimálně deset dílů Rychle a zběsile. A hned záhy dala na vědomí, že filmy z budovaného… (více)

Reklama

Reklama