Reklama

Reklama

Tintinova dobrodružství

  • USA The Adventures of Tintin (více)
Trailer 1

V 50. letech 20. století v Bruselu si mladý novinář Tintin koupí na trhu miniaturní model lodi známé jako Jednorožec. Obtěžují ho ale důstojník Interpolu Barnabáš a sběratel lodí Ivan Ivanovič Sacharin, kteří se od něj neúspěšně pokoušejí model získat. Tintin si jej odnese domů, ale tam se loď nešťastnou náhodou rozbije při honičce jeho psa Filuty s kočkou. Z lodi pak vypadne pergamenový svitek a zakutálí se pod komodu. Mezitím poznáváme nešikovné policejní detektivy Tkadlece a Kadlece, kteří jsou na stopě kapsáře Aristida Silka. Poté, co Tintin navštíví Námořní knihovnu, aby zjistil víc o historii Jednorožce, se vrátí domů a zjistí, že Jednorožec byl ukraden. Podezřívá Sacharina. Obviní ho z krádeže, ale když si všimne, že Sacharinův model není rozbitý, uvědomí si, že existují dva modely Jednorožce. Tintin se pak vrátí domů a zjistí, že tam byli zloději. Filuta mu ukáže svitek, ale vyruší je příchod Barnabáše, který je později zavražděn při pokusu získat Jednorožce zpět. Tintin si svitek uloží do peněženky, ale druhý den ráno ho Silk okrade. Později je Tintin unesen a uvězněn Sacharinovými komplici na lodi Karaboudjan. Dozvídá se, že Sacharin uzavřel spojenectví s lodním personálem, aby převzal kontrolu nad lodí. Na palubě se Tintin setkává s Archibaldem Haddockem, kapitánem lodi, který je permanentně opilý. Tintin, Haddock a Filuta nakonec posádce uprchnou na záchranném člunu... (TV Nova)

(více)

Videa (37)

Trailer 1

Recenze (1 100)

Matty 

všechny recenze uživatele

Už není třeba, aby se někdo pouštěl do filmové adaptace legendární adventury Broken Sword – jde-li o atmosféru, představoval jsem si ji přesně takhle. Exotická prostředí, provázanost zápletky s historií, bravurní skloubení humoru a akce. Navíc lehce adventurní řešení problémů (co se dá vymyslet s tím, co je zrovna po ruce, hledání klíčů, kombinování předmětů). Ekonomicky vedené vyprávění bez jediné zbytečné odbočky je plně podřízené plynulosti akce, která po úvodním osvětlení kontextu a expresním představení hrdiny dále jen neustále graduje. Cíl je jasný, zábava může začít. S průměrnou délkou záběru 4,8 sekundy (podle stránek Cinemetrics) sice jde o jeden z nejrychleji stříhaných Spielbergových filmů, ale v porovnání s jinými 3D akcemi se v něm záběry až tak často nestřídají. Velká péče je naopak věnována rozvržení dění v prostoru a práci s několika plány akce současně. Trochu v duchu grotesek, jejichž ozřejmování souvislostí pohybem namísto slov má Spielberg dávno skvěle zvládnuté. Pohyb, ať vertikální (vpřed) nebo horizontální (do minulosti), přitom skoro neustává a pokud hrozí, jako uprostřed pouště, že se chvíli nebude nic akčního dít, nastupují divoké halucinace jedné z postav. Přechody mezi scénami jsou navíc velmi nápaditě řešené, což přispívá k dojmu nevídané plynulosti. Stoupající akční křivka dosahuje vrcholu v několikaminutové akční jízdě bez jediného střihu, pro jejíž hodnocení bych se nebál sáhnout po slově „mistrovská“. Že jde jenom o zábavu? Ale copak nebylo shrnutí celého příběhu v titulkové sekvenci míněno jako výzva, abychom snížili nároky na spletitost a intelektuální podnětnost obsahu a s fascinací malého dítěte si hlavně užili vzrušující podívanou? Bavil jsem se jako již dlouho ne. Bez pocitu provinilosti, na jakou ptákovinu to koukám. Napoprvé, napodruhé i napotřetí. Vůbec nepochybuji, že se budu bavit i počtvrté. 90% Zajímavé komentáře: Bluntman, kiddo, MacGyver, Arbiter, mcb, Genero, ScarPoul, dr.Orlok ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tintin kolem mě v mládí prošel, né že né, ale radši jsem měl Pifa, co Vám budu nalhávat. Každopádně Tintin i tak byl pojem a dalo se čekat, že se brzo někdo pustí do zfilmování. Upřímně ale přiznám se bez veškerých zábran, že ačkoliv se režie zhostil Steven Spielberg, výsledkem je průměrná filmařina, kde všechno sice je pěkný, ale takový šíleně nevýrazný. Ne dostatečně vtipný, ne dostatečně sympatický a už vůbec ne dostatečně dobrodružný. Tedy to všechno, co bych si od filmu v takové podobě přál. Prostě ve mně tenhle animák neudělal vůbec žádný dojem narozdíl od řady jiných, od kterých nikdo nic nečeká a je velice příjemně překvapený. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Něco tam nebylo... Něco, něco, něco... Ale co? Film měl spád, byl vtipný i napínavý, animace dokonalá, Williamsova hudba bez výhrad (jak se mi stýská po těchhle poctivých orchestrálkách, ach) a Steven Spielberg své pověstné hračičkovství povýšil na novou úroveň. Pokud se taky ptáte, proč nebyl Tintin natočen s živými herci a v reálném prostředí, odpověď je snadná: Spielberg by přišel o kameru, se kterou si může dělat naprosto co chce, a to by byla obrovská škoda. Právě díky ní nám naservíroval slušnou řádku bez přehánění nezapomenutelných scén (kromě všemi zmiňované honičky v Maroku bych rád vyzdvihl hlavně dechberoucí námořní bitvu, která se vyrovná nejzběsilejším eskapádám Verbinského karibských pirátů, a finální bombastický duel jeřábů), kvůli nimž se na tohohle belgického pisálka rozhodně vyplatí vyrazit do kina. Na 3D. Jestli někomu vadí nevýrazný hlavní hrdina, určitě to není chyba filmu - Tintin trojrozměrný je prakticky totožný s tím papírovým, čili Mirek Dušín hadr a nikdo s tím jednoduše nic nenadělá. A je to dobře. Alespoň více vynikne kapitán Haddock, který je beztak hlavní postavou. Proč tedy nedávám plný počet, když jsem se vším tak spokojený? No, bude to kvůli závěru. Poslední minuty s "hledáním a nalezením" mi přišly až podivně roztahané a popravdě jsem se dost divil, že má Tintin "jen" hodinu a tři čtvrtě. Stopáž jsem totiž předem neznal a při zmíněném závěru jsem ji tipoval tak na dvě hodiny (a něco).__P.S. Parodie na Čelisti byla božská.__P.P.S. Hergého digitální cameo zrovna tak. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tintina potápí jeden zásadní fakt, a tou je jeho komiksová předloha s ústředním hrdinou, kterému podle mého mínění schází charisma a mé sympatie. Komiksový seriál šel zcela mimo moje zorné pole i v době, kdy jsem patřil do cílové věkové skupiny. Na druhou stranu je nutné přiznat Stevenu Spielbergovi, že z omezeného prostoru, které mu svět komiksu nabídl, dokázal vytěžit maximum a stvořit typickou indianajonesovskou dobrodružnou jízdu odlehčenou spoustou povedených fórků a ztřeštěných akčních kousků. Indiana Jones má ale velké plus právě v hlavní postavě sympatického dobrodruha s nedbalým zevnějškem a rozhodně ne dokonalého, kdežto slušňák Tintin s ulízlým účesem nemá zkrátka jiskru a spíš nudí. Oproti Indiana Jonesovi nejsou většinou zajímavé ani vedlejší postavy s výjimkou věčně alkoholem nasáklého kapitána a jeho záporňáckého protihráče. Po pravdě řečeno, ani samotný příběh nemá potenciál diváka strhnout, ale je tady ta úžasná Spielbergova schopnost okouzlit především mužské publikum všech věkových kategorií dobrodružnou podívanou, díky níž se i staří fotříci rádi vrací do raně teenagerského věku, kdy hltali brakové brožované knížky s křiklavými obaly. Navíc je tu ještě tradiční Spielbergův profesionální perfekcionismus a velké možnosti díky předchozím komerčním hitům skýtá i velkorysý rozpočet. Výsledkem je velmi slušná a v rámci současné popkultury i vysoce nadprůměrná komerční podívaná, v podstatě akční velkofilm pro celou rodinu. Navíc Spielberg dobře chápe možnosti animovaného filmu a dokáže kouzlit s kamerou i s počítači tak, že k tradičním indianajonesovským kouskům přidává ten rozměr, který je možný pouze v animovaném filmu. Spielberg si zároveň se svými diváky i tak trochu hraje a přidává odkazy ke svým předchozím slavným kouskům a zkuste hádat, komu je např. podobný jeho marocký emír. Nemusím se k Tintinovi hned tak vracet, ale z letošních očekávaných animovaných velkofilmů mě oslovil asi nejvíc a každopádně drtivě porazil např. Ranga a mnoho dalších. Celkový dojem: 85 %. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

TINTINOVA DOBRODRUŽSTVÍ jsou geniální, ale rozhodně jinak, než jsem očekával. Spielberg totiž udělal něco, co si předtím - alespoň ne v takové míře - nedovolil. Opětovně se sice jedná o precizní pastiš formálních postupů a žánrů konkrétního kinematografického období (v tomto případě 60. let), ale tentokrát stylisticky a intertextově odkazující nikoliv na americkou, nýbrž evropskou kinematografii, popř. alespoň díla evropských tvůrců. Nehodlám zde vyjmenovávat, na co se všechno upomíná (jednak nejde o hru na rozpoznání aluzí, a tak ty nejsou dávány okázale na odiv, jednak by tím potenciální divák mohl přijít o radost z jejich odhalení či uznalého pokývání hlavou nad jejich zapracování do výsledného filmového tvaru). Nerad bych i opakoval, co napsali jiní (souhlasím s tím, že motion capture animace je zdařilejší než u Zemeckise, ačkoliv i u něj v rámci zvolené stylizace funguje; 3D slouží vyprávění, jelikož vede k větší imerzi zplastičtěním více prostorových plánů a sebereflexivní tematizace dívání se skrze skla je velmi vtipná; rendering animovaného filmu umožňuje větší stylistickou volnost, a tak četné nájezdy, objezdy a průlety prostory jsou nemálo opojné). Spíš mě - vzhledem ke značce Spielberga jako výborného "storytellera", s čímž pracuje i propagace - zaráží, že v první pětině se věci spíše odříkávají, než aby se odvyprávěly, vedlejší linie s kapsářem zůstane i přes bressonovsou expozici ledabyle neuzavřena a motivování flashbacků u jedné postavy je vnitřně rozporné. To jsou ale jediné výtky, které k této dobrodružné podívané, jež je zajímavým příspěvkem k otázce paměti a touhy poznávat nové věci, mám. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (48)

  • Štáb, který se na vzniku filmu podílel, zahrnoval odborníky z více než tuctu zemí, mimo jiné z České republiky, Jihoafrické republiky, Německa, Itálie, Francie, Spojeného království, Nového Zélandu, Austrálie a Spojených států. (POMO)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 77,6 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 374 mil. (NIRO)

Související novinky

Tintin dostane hraný film

Tintin dostane hraný film

19.10.2020

Podle francouzského serveru Figaro se filmař Patrice Leconte (Muž z vlaku) chystá natočit hranou adaptaci známého komiksu Tintinova dobrodružství. Snímek tak nebude mít nic společného s animovaným… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Tintina?

Jak to vypadá s pokračováním Tintina?

09.10.2018

Peter Jackson (Pán prstenů: Společenstvo Prstenu, King Kong) má teď plné ruce práce s produkováním jeho nadcházejícího filmu Smrtelné stroje. Jako režisér už má ale pár let volno a přestože se v… (více)

Druhý Tintin žije

Druhý Tintin žije

24.03.2018

Když šla v roce 2011 do kin Tintinova dobrodružství, Steven Spielberg a Peter Jackson oznámili jasné plány. Zatímco první díl režíroval Spielberg, druhého se měl po dokončení hobití trilogie ujmout… (více)

Trojnásobná dávka Spielberga

Trojnásobná dávka Spielberga

13.09.2015

Steven Spielberg nám za posledních 7 let nadělil jen 3 filmy - Tintinova dobrodružství, Válečného koně a Lincolna. Možná vás tedy překvapí, že to samé zvládne za příští 2 roky. Už letos v prosinci… (více)

Reklama

Reklama