Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Karsten Aslaksen, hlavní inženýr rozsáhlé chemické společnosti, se beze stopy ztratí. Jeho vdaná milenka, úspěšná politička a členka křesťanské strany Vibeke Farangová požádá soukromého detektiva Varga Veuma diskrétně o pomoc. Varg najde Karstena mrtvého v chatce uprostřed lesa a za jeho vraždu je zatčen manžel Vibeke. Varg je ale přesvědčen, že policie zatkla nesprávného. Pouští se do vyšetřování Aslaksenova působení v chemickém koncernu a postupně odhaluje smrtelně nebezpečné nadnárodní spiknutí, v němž se nejvyšší šéfové ve jménu svých zájmů nezastaví opravdu před ničím. (Filmbox)

(více)

Recenze (20)

Terva 

všechny recenze uživatele

I když je to první příběh detektiva Varga Veuma, je to vlastně mé druhé seznámení s touto severskou kriminálkou. Jako první příběh jsem viděl příběh pátý nazvaný Žena v ledničce. CITÁT - Můžu si vzít trochu polívky?............ Zde detektiv Varg řeší případ unesené Kamily, dcery vlivné političky. Je to zajímavý pohled na surovou severskou detektivku. Po všech těch Hollywoodských trhácích je to příjemné zpestření odehrávající se v norské krajině. Příběh má velmi zajímavý a povedený hudební doprovod. Scénář je napsaný podle knihy spisovatele Gunnara Staalesena. CITÁT - Proč jsi rozbil všechna okna?......... ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Čtení na 00.¬         (Toto opoznámkování potažmo ohodnocení prvního snímku z řady týká se všech dílů "detektiva Varg Veuma", norského filmového "seriálu"; ač se na jednotlivých dílech podíleli různí režiséři, scénáristé, kameramani, jednotlivé díly se svou kvalitou ne příliš liší.)¬                 Tyhle detektivky mohly býti o třídu lepší, kdyby byli o třídu lepší jejich dramaturgové případně scénáristé. I kdyby předloha sama (po většinu dílů kniha norského spisovatele G. Staalesena) byla průměrnou četbou, dala se z této průměrnosti spisovatelova zpracování udělati pořádná "pecka", neboť děj všech dílů je dobře promyšlený a zápletka obsahuje vždy prvek překvapující. Nelze tedy od sledování čekati než pro někoho více, pro jiného méně záživný detektivní příběh, logicky se odvíjející děj, který není příliš zašmodrchaný, je v celku věrohodný a obsahuje vždycky nějaké překvapení, jež osvěží jinak místy poněkud slabší dramatickou výstavbu.¬                 V sedmdesátých a osmdesátých rocích minulého storočí vydávalo české nakladatelství Odeon velmi dobrou, příjemnou ediční řadu velikosti "do kapsy" — "Čtení na dovolenou", v níž vycházely ze jména velice dobré detektivky, ale vyšly tam, na příklad, i Chevalierovy Zvonokosy; pro filmové detektivky s V. Veumem by se spíše hodila pomyslná knižní řada, jejíž název je obsažen v nadpisu tohoto commentaria… (nic ve zlém, chodím tam denně a není třeba čísti tam pouze noviny; předpokládám, že moderní ta zařízení mají už v novějších bytech vestavěnu videoaparaturu, jíž moje budka na dvorku postrádá).¬                 Případné opoznámkování jsem nalezl u předposledního dílu, "Mrtvé už hlava nebolí" z roku 2012; napsal je uživ. MickeyStuma. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Podle plakátu a země vzniku jsem počítal s parádně atmosferickou detektivkou se záhadnou zápletkou a ne příběhem jak z Kobry 11, bez bouraček, na který se každý stejně těšil nejvíc. Do toho hlavní postava detektiva je zajímavá asi tak jako vložka do boty. ()

Easykill 

všechny recenze uživatele

Můj druhý kousek z této série a stále si to drží stejnou nebo podobnou laťku. Počítám, že ve stejném duchu se vezou i ostatní díly. Nevím zda na sebe filmy nějak navazují, tak to beru nějak random. Tento byl, oproti Nadosmrti tvůj, ale o kousek slabší. Na Varga se ale stále dívá dobře, má to zajímavou zápletku a nenudí to, tak proč ne. Lepší 3* ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Po průměrném Miléniu (jsem zvědav, jak Larssonovou předlohou zpracuje David Fincher...) příjemné překvapení v podobě další detektivky ze Skandinávie. Sympatické soukromé očko, vydřené pátrání po důkazech (žádné zásahy shůry nebo zapojení šestého smyslu), studené norské prostředí. Mínusem je přímočarost scénáře a několik klišé v rámci žánru, za tu severskou atmosféru přimhouřím obě oči. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v norském Bergenu. (Terva)

Reklama

Reklama