Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželství Vieny, divadelní režisérky, a Daniela, lékaře geriatrického centra, se ocitlo v krizi. Milují se, ale často jeden druhého nemohou vystát. Oba jsou závislí na své práci, ale pro profesi toho druhého nemají pochopení. Jejich světy jsou rozdílné a jejich potřeby se liší. Anebo možná ne: všichni přece hledáme to samé. Viena dolaďuje v divadle detaily před premiérou představení, které rozehrává téma povinnosti a touhy, reality a fikce. Jeho hlavní představitel je zároveň Vieniným blízkým partnerem jak při práci v divadle, tak mimo ně. Danielova profese je klidnější a více zakotvená v realitě. Do jeho každodenní rutiny spadá komunikace se sestřičkou Evou, která žije pouze realitou, vymezenou povinnostmi a nočními službami, zcela oddána lidskému utrpení a péči o své nemocné staré pacienty. V jejím životě nezbývá prostor pro realizaci vlastní touhy. Jenom Lucas, Danielův syn z prvního manželství, posedlý zaznamenáváním zvuku a zachycující jako tajný lovec náhodné rozhovory, zná její velké tajemství… [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Renton 

všechny recenze uživatele

43. MFF KV .. Scénář: Silvia Munt, Eva Baeza .. Karlovy Vary jsou sexy aneb bezkonkurenčně nejlepší předfilmový úvod, jaký jsem ve Varech letos zažil. Eben s překladatelkou tak zaváleli, že se film nemohl chytnou i kdyby byl sebelepší. Jenže to Pretextos bohužel není. Resp. v jediném momentu jsem pookřál a to v úvodu, kdy se nejprve objevil ve scéně mikrofon a poté dokonce celý zvukař (což byl asi jediný vtipný moment filmu a jeden z mála těch podařených s pointou). ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Typická karlovarská žumpa. Nesmírně vznešené, okázale artistní psychologické drama, u kterého je už po pěti minutách ZCELA jasné nejen kam dojde, ale i kudy se tam vydá. V každé sekundě se musí film tvářit přemýšlivě, ač skutečných záminek k přemýšlení nabízí hrozně málo - je to jen kombinace osvědčených motivů, témat a postupů, které se v karcinogenních evropských artech neustále opakují... a proti vůli tvůrců je naprosto odtrhávají od reálného života a přesunují mezi kavárenské intelektuály z minulého století a filmaře typu "Antonioni-wannabe". ()

kostej_ 

všechny recenze uživatele

Nenápadné a nekřiklavé komorní psychologické drama pojednávající nicméně o důležitých věcech týkajících se směřování lidského snažení v západní společnosti. Ambiciózní a cílevědomá Viena je srážena svou vlastní nemístnou věčnou nespokojeností, která stejně nestačí k tomu, aby její práce dostačovala byť jen jejímu kolegovi z divadla. Proti ní stojí Eva, se svým životem zdánlivě spokojená ošetřovatelka bez ambicí, kterou ovšem všeobecné nastavení společnosti dohání a ničí, aby se pak ve finále pokusila spokojit s drobky, které jí úspěšnější jedinci zanechali. I to ovšem selhává – a tak společnost, ve které není prostor pro její snílkovský způsob života, opouští. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama