Reklama

Reklama

Ostřílený bývalý šerif Hooker (G. Cooper) je jedním z několika dobrodruhů, kteří v honbě za bohatstvím vypluli hledat zlato do Mexika. Kvůli poruše lodi, ale museli zakotvit v mexické zapadlé vísce Puerto Miguel, která rozhodně nevypadá, že by nabízela jakoukoliv cestku k vysněnému bohatství. V místní hospodě ale po chvíli k Hookerovi, a ještě ke gamblerovi Fiskovi (R. Widmark) a námezdném lovci Lukeovi (C. Mitchell), přichází Leah Fullerová (S. Haywardová), která mužům nabízí odměnu, když zachrání jejího muže ze zavaleného zlatého dolu. Problém je v tom, že důl stojí na posvátné půdě Apačů a nikdo z místních se tam neodváží. Hooker s Fiskem, Lukem, a ještě Mexičanem Vicentem (V. M. Mendoza), se i přesto vydávají na záchranou výpravu, na níž vedle neustálých hrozeb ze strany indiánů budou muset čelit i problémům uvnitř vlastních řad, neboť touha po osobním prospěchu bývá silnější než šlechetné úmysly… (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Standardní kvalita Hathawayových westernů, opět mimořádně vizuálně působivé záběry krajiny a postav. Nicméně jde spíše o konverzační příběh, dobrodružný spád ukáže film asi až v 70. minutě! Ovšem ty scenérie stezky nad okrajem propasti a pronásledování Indiány jsou vynikající (možná se něčím inspiroval J. Lee Thompson v Mackennově zlatě). Bohužel jako celek, opět jen asi na 3,5 hvězdičky. Ale je to jako vždy kvalitní, ušlechtilý americký western jednoho z mistrů žánru. ()

Marek06 

všechny recenze uživatele

Je to průměrný western s jednoduchým příběhem, ve kterém jede parta kovbojů s ženskou zachránit chlápka zavaleného ve zlatém dole. Ten tam leží docela dlouho, ale podaří se jim ho zachránit. Potom na ně začnou útočit indiáni. Škoda, že tu není víc akce, přestřelka je ve filmu jenom jedna, ale na druhou stranu se děj odehrává v krásné mexické krajině. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Originálny názov je určite výstižnejší a objavuje sa dokonca aj v českom dabingu, takže je otázne, prečo došlo k zmene titulu. Apači sa objavia až v závere, čo vám ale dôjde už po pár minútach, kedy zistíte, že do údolia vedie dlhá cesta. Postupom času začne každý každého podrážať, dialógy sú značne cynické a je doslova "zhodená" aj samotná zápletka vyslobodenia manžela v momente, keď sa pár po čase stretáva. Ústredné herecké trio si to užíva, dá sa však predpokladať, ako to celé skončí, respektíve kto prežije a kto sa do koho zaľúbi. Že sú Apači iba anonymné zlo snímané z diaľky patrilo k dobe, i keď už aj v tomto období to začalo pomaly pôsobiť ako "stará westernová škola". ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

S utrpením jsem se dodíval do konce a to jen kvůli skvělé kameře a mému oblíbenému Garymu Cooperovi. Jinak neskutečně utahané. Gary dělal co mohl, ale s průměrným scénářem, kde nemáte co hrát, nic nenaděláte. Divím se, že to Gary vzal. Jaký rozdíl s o rok starším westernem - který se stal kultovním - V pravé poledne. za který Gary Cooper obdržel svého druhého Oscara. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Rok 1954 je sakra znát. Má to takovej ten klasickej úvod a závěr, který vídáte, když si pustíte nějaký ten klasicky oceňovaný hollywoodský film, třeba od Tarantina, kde hlavní hvězdy na podobné filmy koukají (a celé to odkazuje na starý Hollywood) a pak Vás odstřelí záběr, který se zaměří zrovna na závěrečné titulky s logem Cinemascope. Takové hodně jednoduché, ale s nádhernými exteriéry. Také musím říct, že to měli krásně nakolorované. Příběhově je to ale docela těžká zívačka, herecky taky slabota. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (1)

  • Muži apačských národů byli tradičně dlouhovlasí. V tomto filmu apačští indiáni mají severovýchodní účes Mohawk. (Marek06)

Reklama

Reklama