Reklama

Reklama

Vardi dobývá Evropu

(festivalový název)
  • Island Varði Goes Europe
všechny plakáty

Obsahy(1)

Další z filmů, který nabízí zamyšlení nad hranicí mezi hraným a dokumentárním filmem. Vardi dobývá Evropu vypráví o pouličním muzikantovi, který aby si vydělal peníze na živobytí, se nechá najmout kapelou, provozující úplně jiný styl hudby, jejíž členové vyznávají odlišný životní styl. I naprosto jednoduchá zápletka, která ani nemusí dosáhnout pravého zauzlení, evokuje vnímání tohoto snímku jako částečně hraného.
Na druhou stranu je převážná část filmu tvořena rozhovory (zejména tzv. mluvícími hlavami) a záběry z vystoupení kapely. Navzdory tomu, že např. i interview jde samozřejmě inscenovat, působí prezentovaný materiál autenticky. Nemluvě o tom, že takovéto momenty výrazně zpomalují naznačené vyprávění filmu a posilují prvky reflexivity na úkor samotného děje.
Konflikty, a nejen ty dramatické, vycházejí ve filmu z disproporce mezi Vardiho pojetím života a standardy členů kapely. Ti by si např. přáli, aby se pro vystupování s kapelou Vardi ostříhal a shodil vous. Pro něj naopak tyto atributy představují projevy svobodného ducha, který je s životem pouličních zpěváků neoddělitelně spjat. Živit se zpěvem po ulicích totiž neznamená jen jistou výlučnost v mezích zákonů, ale především pocit vyvázání se z celospolečenských modelů, formujících životní dráhy většiny lidí.
Právě fenomén pouličních zpěváků, a především těch, kteří vykazují určitý talent, často neakceptovatelný pro mechanismy hudebního průmyslu, představuje ústřední téma tohoto filmu. Snaha o uchopení esence doslova nonkonformní muziky je zde posilována právě konfrontací - jak jinak vnímat Vardiho angažmá v oficiální kapele, než jako určitý druh zaprodání se, k němuž je ale veden převážně existenčními pohnutkami. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (3)

Zmiu 

všechny recenze uživatele

hraný dokument (aspoň myslím) o mladém muzikantovi, který si chce vydělat peníze, a tak se nechá najmout kapelou, která má úplně jiný styl hudby i hodnoty. Např. by chtěli, aby Varði shodil vousy a ostříhal se. Ve filmu jsou střídavě rozhovory s Varðim, a záběry z turné. Byla to docela nuda. ()

VooDoom

všechny recenze uživatele

Nebudu hodnotit, protože při projekci, asi půl hodiny před koncem, selhala technika. Celkový dojem by byl asi na dvě hvězdičky. Téma je jistě zajímavé, ale k tomuto, pro mne hraném dokumentu, se nehodí. Vardi mě nedokázál přesvědčit,že opravdu chce být pouličním muzikantem. Neustále někde vysedává po hospodách nebo kavárnách a zjišťuje od ostatních ,,muzikantů,, , jak složité to vlastně tito lidé mají. Možná mi chybí ona ztracená třetina filmu, těžko řict. Až se na něj někdy dodívám přehodnotím... ()

cogi 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mi vadil ten vlasáč, přišel mi umělý, strohý .... Přesto mě zaujaly životy ostatních pouličných zpěváků, podle mě, kdyby režisér natočil přímo dokument o životě opravdových lidí, kteří se živí na ulici, a ne, o nějakém Vardim, který podle mě si nemusel takhle vydělávat, když sám v jednu chvíli říká, že mu rodiče poslali peníze. Snímek díky hlavnímu protagonistovi byl nudný a nezajímavý. ()

Reklama

Reklama