Reklama

Reklama

Buffalo Soldiers: Odvaha a přátelství

  • Česko Zázrak ve Svaté Anně (více)
Trailer 2
USA / Itálie, 2008, 160 min

Režie:

Spike Lee

Předloha:

James McBride (kniha)

Hrají:

Derek Luke, Michael Ealy, Laz Alonso, Omar Benson Miller, Pierfrancesco Favino, Valentina Cervi, Matteo Sciabordi, D.B. Sweeney, John Turturro (více)
(další profese)

VOD (1)

Režisér Spike Lee (nar. 1957) patří k nejvýznamnějším současným černošským tvůrcům a v roce 2008 adaptoval pro film válečný román Jamese McBridea Zázrak v Santa Anně (2002), v němž autor líčí osudy několika příslušníků 92. pěší divize, složené z barevných vojáků (historicky přezdívaných Buffalo Soldiers), při kampani v italském Toskánsku. Čtyři z nich, seržanti Stamps (Derek Luke) a Cummings (Michael Ealy), desátník Negron (Laz Alonso) a prostoduchý vojín Train (Omar Benson Miller), uvíznou v malé vesničce za nepřátelskými liniemi. Tady se dostávají do místních partyzánských sporů, snaží se odrazit útočící Němce a vrátit se zpátky ke svým. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (109)

Sonnik 

všechny recenze uživatele

World War II has its heroes and its miracles. Strašně moc jsem na tohle těšil. Jak trailer tak samotný úvod slibuje výbornou věc. Čekal jsem něco trošku jiného ale zklamaný nijak moc nejsem. Hlavně nečekejte válečný film plný bitev, o to tu nejde Spike chtěl natočit mnohovrstevný opus jenomže všechny ty fragmenty mu nějak nefungujou. "Rasistická" americká armáda, křesťanství, nacisti i ony zázraky. Spike hlavně konstatuje a nekritizuje (i nacistický velitel má rád básničky). Škoda, že se víc nevěnoval dvěma nejzajímavějším postavám, a to malému Angelovi a pratyzánovi Peppimu. Tohle a trochu víc akce a byl by plný počet. "I know who the sleeping man is" ()

campix 

všechny recenze uživatele

Spike Lee se pustil do válečného žánru a musím říci, že díky traileru jsem se celkem i těšil na to, jakým způsobem se toho zhostí. Trošku mi dělalo starost, aby nebyla válka potlačená na úkor náboženské otázky. A moje obavy se bohužel naplnily. Velkolepé válečné scény tu téměř chybí, jen začátek a pak poslední půlhodinka by se dala hodnotit jako válečný film. Spíše je to zde zaostřeno na vojáky tmavé pleti, kteří to v těchto letech opravdu neměli jednoduché, ale na dvou a půl hodinový film to opravdu nestačí. Radši mám akci jemně protkanou velmi emociálně laděnými scénami a zde jsou jenom ty scény a bohužel ty emoce jsem v nich moc nenašel. Na Spika Leeho rozhodně průměr. ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Spike Lee patří mezi mé nejoblíbenější režiséry a předcházejícím Spojencem dokázal, že i snažší žánrovky mu chutnají. Proto jsem očekával trochu přímočařejší WWII drama. Největší překážkou se mu stal ale scénář Jamese McBridea (zároveň autor knižní předlohy), ten dokázal vymyslet tak moc nesmyslné dialogy plné výkřiků do tmy a opravdu divné wtf momenty (postava Leguizama). Krásné italské městečko je zaplněno spoustou figur, ale ani ke konci jsem se nedokázal sblížit s jedinou. Kombinace jakéhosi nadpřirozena s naturalistickým pojetím války mi obzvláště nesedla - i když si dokážu představit, že právě válečná pohádka může fungovat. Pochválit můžu snad jenom (jako vždy u Leeho) famózní vizuální kabátek a velmi slušnou výpravu. Pro takto zkušeného režiséra určitě krok stranou, který snad brzy napraví. 60 % ()

yeniczek 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mi zůstane dlouho a dlouho v hlavě.. Nejedná se o klasický válečný film (díky bohu) a to, co nám Lee předkládá, je tak krutý pohled na věc, že konec je úplným vysvobozením.. Škoda trochu přepálené stopáže, kdy se režisér snažil zachytit do hloubky až moc postav, ale ve výsledku nemůžu dát méně. 8/10 Výtečný kus poctivé filmařiny, ale asi se na to v blízké době opravdu znovu nepodívám.... ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Je to již pěkná řádka let, co jsem viděl Johna Wayna hrát a i když je zde jen v TV, nostalgie vzala za své a při pohlednu na stopáž tohoto "zázraku" jsem zavzpomínal na The Longest Day, který se mi tu válí v originálním znění již více jak 20 let na VHSce. Stejně jako já se vrátil do minulosti, i hlavní hrdina si po úvodní části ze současnosti, odehrávající se na poště (zdravím Barta), začne vybavovat své vzpomínky z doby války. Děj se přenese do minulosti, přesněji do období WWII roku 1944 a nechá nás sledovat příběh čtyř čokolád. Rovnou bych řekl, že film to není vůbec zlý a čekal jsem katastrofu. Rozhodně není tak špatný, jak hlásá bídné hodnocení na IMDB, ale na pochybnou objektivitu tamních výsledků jsme zvyklí již nějakou dobu. Proč se tedy nejedná o další válečný trhák? Odpovědí je více. Hlavní příčinou je příliš rozvleklý a nevyvážený děj, samozřejmě nemusí jít o 2h dlouhou bitevní vřavu, ale kvalitních válečných scén je tu bohužel minimum. Snímek se dále zabývá až příliš mnoho času postraními charaktery, čímž jen nafukuje pomyslný balón více, než je potřeba ke zdárnému letu. Ve filmu uvidíme v podstatě jen 3 výraznější momenty - počáteční překročení řeky, jatka před kostelem a závěr samotný, což je na tak rozsáhlé dílo skutečně málo. Spike Lee se zkrátka snažil udělat až příliš mnoho, tentokrát to ale nevyšlo tak, jak bych si představoval a otřepaná fráze "Méně znamená více." je v tomto případě na místě. (6/10) ()

Galerie (42)

Zajímavosti (7)

  • Původně byl do snímku obsazen Wesley Snipes. Natáčení ale musel opustit kvůli problémům spojeným s daňovým únikem. (oje)
  • Do jedné z rolí se počítalo také s Naomi Campbell. Natáčení se ale nezůčastnila z důvodu účasti na dalších projektech. (oje)

Související novinky

Spike Lee chce pracovat s kladivem

Spike Lee chce pracovat s kladivem

08.07.2011

Remake korejského kultu Oldboy patří v žebříčku nejzbytečnějších hollywoodských projektů na medailové pozice. Bylo tomu tak už v době, kdy měl hlavní roli v režii Justina Lina hrát Nicolas Cage.… (více)

Spike Lee si nedá říct

Spike Lee si nedá říct

05.02.2009

...a navzdory velmi vlažným reakcím diváků i kritiků na svůj epos Miracle at St. Anna plánuje další film z období 2. světové války. Předlohou pro něj bude faktografická knížka dopisovatele New York… (více)

Netradiční cestování v čase

Netradiční cestování v čase

21.06.2008

Sci-fi jsme tento týden rozhodně neopomíjeli, ale když padnou jména James Mangold a Spike Lee, je jasné, že dnes se na žánr podíváme trochu jinak. Mangold byl naposled spojován s adaptací… (více)

Reklama

Reklama