Reklama

Reklama

Buffalo Soldiers: Odvaha a přátelství

  • Česko Zázrak ve Svaté Anně (více)
Trailer 1
USA / Itálie, 2008, 160 min

Režie:

Spike Lee

Předloha:

James McBride (kniha)

Hrají:

Derek Luke, Michael Ealy, Laz Alonso, Omar Benson Miller, Pierfrancesco Favino, Valentina Cervi, Matteo Sciabordi, D.B. Sweeney, John Turturro (více)
(další profese)

VOD (1)

Režisér Spike Lee (nar. 1957) patří k nejvýznamnějším současným černošským tvůrcům a v roce 2008 adaptoval pro film válečný román Jamese McBridea Zázrak v Santa Anně (2002), v němž autor líčí osudy několika příslušníků 92. pěší divize, složené z barevných vojáků (historicky přezdívaných Buffalo Soldiers), při kampani v italském Toskánsku. Čtyři z nich, seržanti Stamps (Derek Luke) a Cummings (Michael Ealy), desátník Negron (Laz Alonso) a prostoduchý vojín Train (Omar Benson Miller), uvíznou v malé vesničce za nepřátelskými liniemi. Tady se dostávají do místních partyzánských sporů, snaží se odrazit útočící Němce a vrátit se zpátky ke svým. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (109)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Aj keď dvd obal ponúka mylnú informáciu o dĺžke filmu /94 minút namiesto 160/, zbehol celkom svižne. Spike Lee zvolil dobré tempo rozprávania i zaujímavý príbeh, ktorému chýba pár detailov k dokonalosti, ale je to podstatne lepší film ako som očakával. Škoda, že film neobsahuje scénu , kde by sa ukázalo ako presne prišiel vojak ku kamennej hlave, s ktorou sa vláči takmer celý film. Je to síce povedané, ale mal som pocit, že to by chcelo ukázať. Úvod a záver sú skvelé, horšie je na tom prostredná časť filmu, ktorá trochu stratilo tempo, ale pri takej stopáži to nepovažujem až za taký prešľap. Vyzdvihol by som hlavne záverečnú polhodinu a krvavé prestrelky v úzkych uličkách Talianskeho mestečka, ale zamrazí aj pri drsnej scéne popravy dedinčanov guľometom. Buffallo soldiers funguje nielen ako vojnový film, ale aj ako dráma o priateľstve a zrade, čo mu dáva širší rozmer. 80%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Spike Lee filmy točí tak trošičku pro svoje. Stejně tak to musí být vidět i v tomto filmu, který určitě není špatný, ale na to jakou má délku bych od něj čekal krapet víc akce. Když už natočit válečný film, tak ho natočit tak, že v něm budou scény, na které nezapomenu, které mě rozpláčou nebo k smrti vyděsí. Když to ve filmu chybí, tak se nedá mluvit o válečném filmu. ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Spike Lee se pustil do válečného žánru a musím říci, že díky traileru jsem se celkem i těšil na to, jakým způsobem se toho zhostí. Trošku mi dělalo starost, aby nebyla válka potlačená na úkor náboženské otázky. A moje obavy se bohužel naplnily. Velkolepé válečné scény tu téměř chybí, jen začátek a pak poslední půlhodinka by se dala hodnotit jako válečný film. Spíše je to zde zaostřeno na vojáky tmavé pleti, kteří to v těchto letech opravdu neměli jednoduché, ale na dvou a půl hodinový film to opravdu nestačí. Radši mám akci jemně protkanou velmi emociálně laděnými scénami a zde jsou jenom ty scény a bohužel ty emoce jsem v nich moc nenašel. Na Spika Leeho rozhodně průměr. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Dialog mezi detektivem Riccim a novinářem Timem Boylem není nějak moc zajímavý nebo zvláštní, je spíše obyčejný, ale to co při rozhovoru dělá kamera je perfektní. Úplně se mi zatočila hlava. Psychologie jako druh války dokáže velké divy z naším myšlením a kdo odolá teplému lidskému slovu je ztracen. Zvlášť když mluví nepřítel, který ví jak jste na tom špatně. A tak Buffalo Soldiers rota Fox a rota Georgia pomalu odolávájí stresu, únavě i hladu. Nejdřív mi ve filmu vadila hudba, ale postupem času jsem si uvědomil jak krutě vybarvuje obsah filmu. Je to krutý a smutný snímek o rotě černochů, kteří v Itálii bojují proti Německému vojsku. Škoda, že byl do češtiny přeložen jen Anglický jazyk ostatní rozhovory jako italština nebo Němčina jsou pouze s titulky. Proč není přeloženo všechno ? ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Buffalo Soldiers je tak trochu zvláštní válečný film. Ono se spíše jedná o příběh čtyř černošských vojáků a zaměřuje se na jejich charaktery. Je to vyprávění, které se na začátku a na konci odehrává v současnosti a většinová část filmu pak v roce 1944 v Toskánsku v Itálii. Nebudu se vymlouvat, ale já jsem čekal více válčení. Místo toho jsem se dočkal málo bojových scén, i když ty byly dobré, ale hlavně pohled do duší samotných vojáků a lidí kolem nich. Neříkám, že jen proto, že tam není válečná vřava, je to špatný snímek. On je celkem povedený a emotivný příběh, ale je strááášně dlouhý. A protože je dlouhý, jsou tam hluchý a nudný pasáže. A to je hlavní důvod, který mě utvrzuje v tom, že tomu dám jen průměr. Kdyby tam bylo o 30 minut míň keců, bylo by to mnohem lepší a pro diváka ne tak vleklý. Ale to je pouze můj názor. Jinak herci jsou výborní, hlavně ten malý Angelo, který na to, kolik mu je let, má v sobě výtečný herecký talent. Jak říkám, film to není k zahození, ale časově náročný. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (7)

  • Do jedné z rolí se počítalo také s Naomi Campbell. Natáčení se ale nezůčastnila z důvodu účasti na dalších projektech. (oje)
  • Původně byl do snímku obsazen Wesley Snipes. Natáčení ale musel opustit kvůli problémům spojeným s daňovým únikem. (oje)

Související novinky

Spike Lee chce pracovat s kladivem

Spike Lee chce pracovat s kladivem

08.07.2011

Remake korejského kultu Oldboy patří v žebříčku nejzbytečnějších hollywoodských projektů na medailové pozice. Bylo tomu tak už v době, kdy měl hlavní roli v režii Justina Lina hrát Nicolas Cage.… (více)

Spike Lee si nedá říct

Spike Lee si nedá říct

05.02.2009

...a navzdory velmi vlažným reakcím diváků i kritiků na svůj epos Miracle at St. Anna plánuje další film z období 2. světové války. Předlohou pro něj bude faktografická knížka dopisovatele New York… (více)

Netradiční cestování v čase

Netradiční cestování v čase

21.06.2008

Sci-fi jsme tento týden rozhodně neopomíjeli, ale když padnou jména James Mangold a Spike Lee, je jasné, že dnes se na žánr podíváme trochu jinak. Mangold byl naposled spojován s adaptací… (více)

Reklama

Reklama