Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matilda je mimořádně talentovaná a inteligentní holčička, která se bohužel nenarodila do té správné rodiny. Její otec Harry je úspěšný podvodný prodejce ojetých automobilů a matka přebornice ve sledování telenovel. Pokud Matilda neobtěžuje zrovna rodinu svou touhou po vzdělání, nechávají ji rodiče i její tlustý bratr poměrně v klidu. Škola s laskavou a krásnou paní učitelkou se pak pro Matildu stane skutečným Rájem, který narušuje jen přítomnost kruťácké ředitelky školy Agathy Trunchbullové, bývalé závodnice v hodu kladivem. Díky ní v sobě Matilda objeví netušené schopnosti... Danny DeVito, který si v této moderní pohádce pro malé i velké s chutí zahrál duševně nevyvinutého rodiče, natočil svůj film podle stejnojmenné dětské knížky Roalda Dahla. Talentovanou hlavní představitelku, osmiletou Maru Wilsonovou, si režisér jako první adeptku vybral po zhlédnutí filmu Táta v sukni. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Rodinné komedie Danny DeVitovi opravdu nejdou. Chaotický scénář, kdy se všechno od tohoto žánru odklání někam do neurčita, a pak se to vytrapní na pár scénách s protivnou holčičkou. Sice asi bylo v záměru jít proti stereotypům rodinných filmů, ale ani cesta přes inovační prvky v tomto případě nevede ke kýženému konci. Slabě se film potýká snad se vším, a když nenudí, tak se v něm děje jen shluk čehosi, co má do dobrého filmu daleko. Žánrově nevím, kam to zařadit. Bylo to tak mizerné, až nemám, co bych vyzdvihl nebo pochválil. 0% ()

Milhouse7 

všechny recenze uživatele

Extremnim zpusobem vykreslene prostredi dvou navzajem cizich svetu, deti s uzasnou kreativni predstavivosti, kde neexistuji zadne zabrany a na ty, kteri jim nerozumi. Pokud se vam tenhle snimek nelibil, patrite do te druhe skupiny, bud z vas nekdo to kreativni dite vytriskal uz kdysi davno, nebo se ho v sobe stydite priznat, ale pokud zahodite tyhle predsudky a vzijete se do teto role, ocitnete se v uzasne zabavnem snimku a zjistite jak je svet dospelych zoufaly a nudny. Extremni priklad: "ja jsem velky a ty jsi mala, ja mam pravdu a ty ne" smutne, absurdni? nemyslim si. ()

Reklama

VMa 

všechny recenze uživatele

Taková milá skoro-pohádka o jedné zlé ředitelce, hodné učitelce a do sebe zahleděných hamižných rodičích, které je potřeba potrestat. Jen to zpracování by snad lépe sedělo evropské produkci, která je (pokud jde o filmy pro děti) přeci jen trochu citlivější na některé věci. Ale problém je v tom, že kniha samotná obsahuje spoustu věcí, které jsou prostě přehnané. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Hodnotím hlavně podle reakce 8 až 11 letých dětí. Moc se jim to líbilo; je přece potěšení vidět jak to schytává tyranská ředitelka školy Agatha Trunchbullová ...A musím přiznat, že jsem se nejednou zasmál tomu, jak zkarikované tu byly některé postavy, hlavně hrubě konzumní rodiče Matildy. Myslím, že z hlediska menšího diváka by to mohlo být klidně i za pět hvězdiček. Zřejmě bych tento film vybral mezi ty lepší, kdybych měl někde na táboře zabavit drobotinu. Opět shledávám, že se výrazně odchyluji od zdejšího průměru hodnocení... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět rostoucí podle všeho z neobvyklé a dobré literární předlohy zachovává bohužel její přednosti jen ve velmi omezené míře. Více než kvalita scénáře zaujme námět hlavně svými takřka nevyužitými potencemi: konzumismu propadlou rodinou, izolovaností šlechetného dítěte, nadaného navíc geniálním intelektem a takřka neuvěřitelnou pevnou vůlí, ideou vítězství dobra nad zlem. To ostatní - tj. až kýčovitost řady scén, téměř hororové pojetí holčičiny pomsty do až naturalistických detailů, povrchnost charakteristik postav - i tak kvalitní herečka jako Embeth Davidtzová nemá ve své suprakladné úloze hodné učitelky takřka co hrát - nadějně rozehrané dílo sráží. Zůstává obtížně zodpověditelnou otázkou, jak, v čem, nakolik a pro koho. De Vittto tak natočil film pro potěchu svého srdce současně jako dílo, které si cestu ke svým divákům sice zcela neuzavřelo, v mnohém jim ji však znesnadnilo. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (17)

  • Obrázek otce slečny Krásné je ve skutečnosti portrét Roalda Dahla, autora knihy Matilda, která sloužila jako předloha k tomuto filmu. (mi-ib)
  • Pam Ferris zůstávala v postavě a děsila děti, i když se zrovna nenatáčelo. Chtěla, aby strach dětí byl před kamerou upřímný. (mi-ib)
  • Vzhled Matildiny panenky navrhla sama její představitelka Mara Wilson. Dokonce má i jméno – Wanda. (Anife)

Reklama

Reklama