Reklama

Reklama

Příběhy slavných - Série 8 (2007) (série)


Co bubáci a hastrmani netušili (S08E16)

(epizoda)

Obsahy(1)

Život Josefa Lady, jednoho z nejznámějších kreslířů na světě, se zdánlivě podobá některé z pohádek, které sám psával. Ale jako se v jeho pohádkách objevují různá strašidla, stejně tak se s pomyslnými strašidly potkával ve svém životě. A to jak díky pověstem, ve kterých vyrůstal v rodných Hrusicích, tak i v Praze, kde prožil celý zbytek života. Lada svým osobitým způsobem viděl hastrmany a strašidla i v pražských domech a zákoutích Podskalí. Krom toho se potkával i s "opravdovými strašidly". Než se stal uznávaným malířem a spisovatelem, měl dlouho hluboko do kapsy. Poznal velkou lásku, kterou si ale dlouhá léta odpíral, setkal se i s nemocemi a smrtí svých blízkých. On sám v mládí oslepl na jedno oko, poté, kdy si ho poranil o jeden z tatínkových ševcovských nástrojů, ale možná právě proto se dopracoval ke svému typickému kreslířskému stylu. Kdo ví... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Josef Lada ve vzpomínkách lidí, kteří ho za svého života zažili. Pan Lada mluví i ze zvukových záznamů a dále dokument obsahuje jak jeho kresby a skice, tak i pohádky, ve kterých se používaly Ladovy kulisy. Dozvíme se i hodně o jeho životě od doby kdy byl malý chlapec a ve čtyřech letech začal čmárat první malůvky až po poslední léta svého života, kdy na sklonku už trpěl neurastenií. Hodně mě pobavila část jeho života, o které hovořil v dokumentu literární historik Radko Pytlík, kdy se Lada seznámil s Jaroslav Haškem a stali se z nich nejlepší přátelé a prochodili spolu spoustu pražských putyk a začali spolu i spolupracovat a Lada Haškovi kreslil obálky k jednotlivým částem Švejka, který tenkrát vycházel v papírových sešitech a nakreslil pro něj skoro 1400 obrázků! Naopak smutná část je o jeho dceři Evě, která byla nadanou klavíristkou a která zahynula v 17 letech při leteckém bombardování Prahy u Emauzského kláštera v únoru roku 1945. Druhá dcera Alena se potatila a stala se také výbornou ilustrátorkou a v jejích obrázcích je její otec cítit na sto honů. V dokumentu je použito i jejího vyprávění, které bylo tenkrát v 70. letech natočeno. Josef Lada byl jedinečný originální malíř a ilustrátor, který ani u nás ani ve světě neměl napodobitele. Spolu s Jiřím Trnkem a Karlem Zemanem patřil k nejlepším výtvarníkům a umělcům naší země. ()

Reklama

Martin_W 

všechny recenze uživatele

Dokument o vynikajícím malíři Josefu Ladovi. Čekal jsem mnohem více bubáků a méně Lady. Celkově ani zpracování nebylo nejlepší.. Pro příště snad vymyslí lepší název. 32% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takový rodinný pel mel, trocha životopisných vzpomínek, ale k dílu nic zvláštního, natož pak ke speciálním kapitolám jako je Lada ilustrátor, autor komiksu, filmový výtvarník ajv. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama