Reklama

Reklama

Stone of Destiny

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Mladý škótsky študent práv Ian Hamilton (Charlie Cox) sníva o slobode Škótska. Po neúspešnej petícií sa rozhodne, že bolo dosť rečí a treba konať. Jeho plánom je ukradnúť symbol škótskej národnosti "Stone of Destiny". S pomocou ďalších troch rovnako zapálených komplicov sa vydávajú do Londýna, kde kameň leží pod korunovačným kreslom anglických kráľov.

Film STONE OF DESTINY založený na skutočných udaľostiach popisuje príbeh štvorice škótskych vlastencov, ktorým sa v roku 1950 skutočne podarilo kameň ukradnúť. (Dallas)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (28)

honajz 

všechny recenze uživatele

Vynikající výprava, avšak scénář je příliš jednoduchý, postavy prvoplánové, a vůbec to celé trochu připomíná spíš nějaké rodinné filmy o víle Zuběnce, kde dobro zvítězilo nad zlem a Peter Pan nad Hákem. V tom je celá slabina filmu - celé Skotsko jásá je představeno na asi pěti lidech, vše je jasně dané, nalajnované, a jako příběh je to zkrátka černobílá a agitkózní nuda. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Já měla pro Skotsko a Skoty odjakživa velkou slabost, takže jsem si tento vtipný snímek se sympatickými mladými herci a navrch s charismatickým Robertem Carlylem rozhodně nemohla nechat ujít. Když jsem si přečetla, že je to všechno natočeno podle skutečných událostí, tak jsem se nejdříve trochu zarazila, protože jsem si v duchu představila, že by se takto někdo vloupával třeba u nás do chrámu svatého Víta, zvlášť pro balvan, co vážil tak tunu. Ale když jsem pak viděla, že si do toho Westminsterského opatství ta skupinka vlasteneckých studentů každou chvilku lítá zadníma dveřma pomalu jak někam do krámu, tak bylo jasné, že tam v té době to zabezpečení nebylo zase nic moc extra. Nicméně, já se bavila výborně a nehledě na to, že je tu tato komedie v modrých barvách, rozhodně doporučuji. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Kámen osudu - kus skály, na které odpočíval biblický Jákob, když sledoval anděly stoupající do nebe. Když si prapředek první skotské panovnické rodiny bral za ženu faraonovu dceru Scotu (odtud Skotsko), tak mu přinesla věnem i tento kámen, který pak putoval nejdříve do Irska a následně spolu s Fergusem Moir mac Eircem na území dnešního Skotska, kde bylo založeno království Dalriady. Po jakéms takéms zformování Skotska byl Kámen umístěn v opatství Scone a díky jeho původu na něm byli korunováni všichni skotští králové. Na konci 13.století si Skotové pozvali anglického krále Eduarda I., aby rozhodl spor o následnictví mezi rody Bruce a Baliol. To se ukázalo jako osudová chyba, protože Eduard se prohlásil za krále sám, Kámen jim šlohnul a odvezl do Londýna, kde ho nechal vsadit do svého trůnu. Kámen osudu znamená pro Skoty do jisté míry to samé, jako pro nás korunovační klenoty či lebka sv. Václava a tudíž jsem byl docela zvědav, jak se s tím skotští filmaři poperou a musím říct, že mě se to docela líbilo. Mělo to vtip, určitou dávku dobrodružství, rozumnou dávku vlasteneckého patosu, záběry na skotskou vysočinu a konečně slušné herecké obsazení s Carlylem, Billy Boydem a Kate Marou v čele. Slušně zahrál i Charlie Cox v roli Iana Hamiltona. Jasně, že to mohlo být lepší, dynamičtější, může vadit spíše televizní háv a já nevim co všechno, ale já mam pro Skotsko a všechno skotské obrovskou slabost, takže mě ty nedostatky tolik nebily do očí. 80% P.S. Říká se, že čtyři měsíce, po kterých byl kámen znovu objeven a vrácen do Westministeru, stačily skotským řemeslníkům na to, aby vyrobili jeho kopii a pravý kámen schovali. Čert ví, jestli je to pravda, ale ve Skotsku tomu věří spousta lidí. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jako většině zdejších je Skotsko blízké mému srdci a tak už jen při prvních úžasných záběrech na krajinu, se mně podlomila kolena nad tou nádherou:-) Moc ráda bych si popovídala s Ianem o tom jak to tenkrát opravdu bylo, protože těch variant s navrácením kamene osudu je trochu víc. Ale to jsem nakonec hodila za hlavu a bavila jsem se moc příjemným, úsměvným příběhem, kde jsem té partě záviděla ten jejich zápal a nezlomnost ducha, kterou bych potřebovala já při žehlení hory prádla, mnohdy zvící velkosti hory Mont Everest. Ale asi bych k té hoře musela mít takový vztah jako oni k legendárnímu kameni osudu. Všichni herci byli vybráni velmi dobře pro své role a tvořilii moc sympatickou čtyřku nebo pětku, když přihodím rektora university, kterého si tady střihnul Robert Carlyle a mám ho už nedmyslitelně spojeného s whisky Johnnie Walker. Místy trochu fraška, ale jinak jeden z těch "snad" skutečných příběhů, který je kumšt zpracovat tak, aby byl i zábavný. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Je po 2. sv. válce a ve Skotsku se začíná hovořit nahlas o osamostatnění. Když je však zamítnuta petice za odtržení Skotska od Britského království, rozhodne se parta čtyř studentů probudit povědomí Skotů a ukrást symbol jejich národní hrdosti z Westminsterského opatství v Londýně - Kámen osudu. Film, založen na skutečných událostech je víc než příjemným překvapením. Dobrodružná mise a téměř klukovské nadšení všech protagonistů nejednoho diváka přivede zpět do studentských let. Nádherné přírodní scenérie doplňují společně s tématickou hudbou vcelku zajímavý a místy velmi vtipný děj. Věčná škoda, že je z toho cítit až příliš amatérizmus, který je typický spíše pro televizní filmy a kanadskou produkci. Pár známých herců alespoň malinko vylepší celkový dojem. Nicméně tento počin určitě za zhlédnutí stojí. 70% ()

Reklama

Reklama