Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Ivany Pavlové - Hoblové (S03E14)

(epizoda)

Obsahy(1)

"Chodili spolu z čisté lásky a sedmnáct jim bylo let..." Kdo by neznal nesmrtelný televizní muzikál Starci na chmelu. Písničky, které v něm zazněly, se zpívají dodnes a tváře dvou hlavních protagonistů si také pamatujeme. Vedle tehdy už známého Vladimíra Pucholta se v hlavní roli Hanky objevila mladá studentka konzervatoře Ivana Pavlová. V 17 letech se z neznámé dívky z Plzně stala během jedné noci doslova filmová hvězda. Byla krásná a také pohybově velmi nadaná. Po konzervatoři nastoupila do Baletu Praha, který založil Pavel Šmok s Lubošem Ogounem. Našla si životního partnera, režiséra Pavla Hobla, který se kvůli ní rozvedl a opustil malou dceru. Ivana také udělala ústupek, odešla z Baletu Praha, aby se svým manželem mohla trávit více času. Nastoupila jako tanečnice do Divadla E. F. Buriana v Praze, kde se cítila šťastná. Při jedné zkoušce na ní ale upadl železný žebřík. Byla těžce zraněná, lékaři ji několik týdnů dávali dohromady, ale po nějaké době se k tanci vrátila. Za deset let však začala špatně vidět, omdlévala. Lékaři diagnostikovali poúrazovou epilepsii. Ve svých 37 letech musela Ivana odejít z divadla do plného invalidního důchodu. Každý den ji pronásledovaly epileptické záchvaty. Život plný zkoušek, představení, přátel najednou zaplnila prázdnota. Kamarádi ubývali, nastoupily deprese. Ivana o nich nikomu neřekla, chtěla si pomoci sama. Začala malovat obrazy speciální technikou malých teček. Vyžadovalo si to naprosté soustředění, které ji odvádělo od myšlenek na nemoc, na osud. Věnovala se manželovi, pořídili si chalupu, psa. Do divadla po svém odchodu v roce 1983 nikdy nevstoupila, až nyní při natáčení pořadu 13. komnata. Ivana dodnes velmi krásně tančí. Nestěžuje si. Její život začal jako pohádka, ale jak Ivana říká, neskončil tragédií. Poznala o sobě víc než kdokoliv jiný, zažila rychlou cestu na vrchol slávy a pak velký zlom, přišla o přátele, o milovanou práci. I přesto ale tvrdí, že ať se jí život zdál jakkoliv nesnesitelný, vždycky našla důvod, proč ho žít.
Průvodkyní na cestě k jejím začátkům, přes životní krizi až k současné vyrovnanosti, je redaktorka Zuzana Burešová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

pravo

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neviem prečo sa v rámci ČSFD práve u tohto cyklu dokumentov rozhodlo pre hodnotenie jednotlivých epizód a nezaviedol sa iba jeden profil pre celý cyklus ako je na ČSFD zvykom u jednotlivých seriálov. Nezdá sa mi, že jednotlivé diely majú natoľko rozličnú filmársky odvedenú prácu a to že každá epizóda ma iné obsadenie je v podstate u dokumentárnych seriálov vcelku bežná vec. Pri prečítaní zopár komentárov som nadobudol pocit, že tu už ani nejde o filmové hodnotenie, ale ide o hodnotenie jednotlivých osôb, ktoré sú hlavnými hrdinami jednotlivých epizód. Samozrejme nemienim míňať svoj čas sledovaním kadejakých polozabudnutých či novoobjavených hviezd českého šoubiznisu a tak často tento seriál nesledujem, ale ak sa objaví osobnosť, ktorú poznám a viem či tuším, že jej osud je zaujímaví, tak si to rád pozriem. Ale pozerať každý týždeň na to akou chorobou či iným trápením musela prejsť nejaká celebrita mi príde dosť odpudzujúce. Ak by som mal uviesť hodnotenie jednotlivých dielov v závislosti od závažnosti tajomstva a osobe, o ktorú ide, tak by som musel použiť celú škálu hodnotenia, ale ako neuzavretý celok, ktorým Česká televízia s koncesionárskych poplatkov iba nafukuje množstvo pôvodného českého dokumentu by som hodnotil maximálne ***. ()

Reklama

Reklama