Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vtipný, dojemný a mimořádně půvabný film Zvony od sv. Marie se co do zábavnosti zcela vyrovná svému předchůdci, oscarovému vítězi Farář u svatého Dominika (Oscar za nejlepší film roku 1944). Bing Crosby tu znovu vytváří svou ceněnou (Oscar za nejlepší mužský herecký výkon) roli kněze, otce O´Malleyho, který tentokrát dostane za úkol posoudit situaci na finančně upadající farní škole. Veselý a irsky bezstarostný O´Malley se ovšem brzy dostane do sporu s nesmlouvavě rozumnou sestrou představenou Mary Benediktou (Ingrid Bergman získala za svůj výkon Zlatý glóbus), jejíž názory na způsob výuky se od těch jeho poněkud liší. Více než jejich roztomilý souboj ovšem školu ohrožuje něco jiného – na pozemek má zálusk hrabivý byznysmen Horace P. Bogardus (Henry Travers – Život je krásný) a sestřičky i jejich žáky už může zachránit snad jen zázrak. Najde se pro tuhle ďábelskou situaci andělské řešení? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Příjemný a pohodový film, který je bohužel zbytečně dlouhý. Jinak ale asi ani nejde vynachválit herce v hlavních rolích. Bing Crosby se jako otec O' Malley předvedl v Going My Way. Bergmanová ztvárnila sestru Marii Benediktu a byla skutečně kouzelná (její scéna v obchodě se sportovními pomůckami anebo její fandění při rvačce na hřišti jsou nezapomenutelné). ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Pořád ta krásná stará atmosféra a sálající vřelost, ale už tomu chybí jakási nepopsatelná ingredience, která by mi The Bells of St. Mary's dokázala zarýt pod kůži jako první díl série Going My Way. Možná za to může i fakt, že otce O'Malleyho už mám prokouknutého, a tak mě ani úvodní sekvence, kdy málem rozmáčkne na židli kočku, nepřesvědčí, že je to nejistý smolař. Anebo je taky možné, že za mým nižším hodnocením stojí množství postav, které se ve dvojce vyskytují, přece jen jednička byla two-men-show ve stylu "stárnoucí kněz ctící tradice vs. mladý kněz-reformátor", zatímco pokračování na scénu přivedlo spoustu dětí a jeptišky. A ty na sebe hodně často strhují pozornost, která dříve patřila výhradně Bingu Crosbymu. Ale neberte to jako špatnou věc, rozhodně ne. Vždyť Ingrid Bergman je ukouzlující a scéna se školními dětičkami, které si připravují na besídku hru o narození Ježíška, je tak roztomilá a krásná, že se začínám cítit jako hrdá matka, kterou se příštích několik let ještě rozhodně stát nehodlám. Ne, podobné filmy už se dnes netočí. Zatemnění na konci každé scény, prolínání videa mezi jednotlivými záběry a dlouhé sekvence, které by dnešní režiséři zkrátili na desetinu a radši je natočili ještě z padesáti dalších úhlů. A taky Bing Crosby. Ten chlap hraje snad i zády, protože když měl v úvodu obličej snad minutu mimo záběr kamery, dokázala jsem jen z pohybu jeho ramen číst nervozitu. A to je víc, než bych kdy od černobílého filmu, v němž hraje hlavní roli populární zpěvák, čekala. ()

Reklama

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu jsem musel mnoho přemýšlet. Nenese totiž jedno poselství, ale film se skládá z několika na sobě moc nezávislých nití. A každá má jiný charakter a je jinak zpracovaná. Takže prozatím to shrnu asi tak. Evidentně hlavní větev - Patricie - toho moc nenese a je dost diletantsky zpracovaná. Vedlejší, kde se sestry modlí aby jim snob daroval novou luxusní budovu, má poselství hluboké dost (o víře, jenž hory přenáší) - dokud se do toho nezačal míchat kněz. Takže ano - kdo má chuť shlédnout příjemný film, ať se klidně podívá. Ale protože tam je toho namixováno až moc, nemohu ho doporučit s čistým svědomím oficiálně. Ještě budu nějaký čas nad úpravou hodnocení přemýšlet... ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Původně se moje hodnocení filmu vyšplhalo až ke čtyřem hvězdám, ale po shlédnutí se musím usadit spíše u slabší známky. Na diváka sice dýchne takový roztomilý humor (hlavně na začátku, v podání Crosbyho), ale rozhodně bych neřekl, že se jedná o osvěžující zábavu, díky některým delším scénám dochází snadno dech. Tím bych nechtěl říct, že na takový starý styl se nerad dívám, ale moje prvotní obavy z délky 120 minut byly asi na místě. Kdoví, zda by bylo i těch tří hvězd, nebýt film z doby, kdy na place vystupovaly skutečné osobnosti - škrtněte ústřední dvojici a budu se pohybovat nejspíš někde nad propastí. Málokdy vidíte tak sympatické postavy. V normální situaci bych si vybral jednu, přiklonil se k ní a fandil jí. Zde to tak nebylo - obě poloviny měly dle mě něco do sebe. Aby neměly, Bing Crosby je důkaz, že hrající zpěvák není urážkou filmového průmyslu, jako tomu je hlavně dnes. A když je tou oponentkou paní herečka Ingrid Bergman, tak stěží mám co řešit a i ty slabší pasáže bez problémů přežiji. V případě Ingrid se mimochodem jedná o roli, která je asi nejodlišnější oproti těm zbývajícím deseti, co jsem zatím viděl. Nelze však říct, že by do prostředí plné dětí nesedla, mimo hraní mě zde ale více zaujal její krásný zpěv (odkaz jsem tu již kdysi dával). Příjemný snímek na odpoledne, u kterého nezávidím potencionálním zájemcům o remake - takhle silné obsazení neseženete. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Milý, poklidný film. Ingrid Bergman v roli sestry Benedikty jen září a hraje tak přesvědčivě, že bych jí věřil i tu nevinnost. Svým výkonem odsunula do pozadí otce O´Malleyho, který sice dává k dobru několik émerických popěvků, ale ty působí vedle švédské písně o jaru až trapně. Být film kratší a méně slaďoučký, přemýšlel bych o pěti hvězdičkách. – Katolická škola a bezvěrecká škola, to je zkrátka nebe a dudy. Ale slibovat denně věrnost vlajce USA a národu, v němž vládne svoboda pro všechny. Brrr, z toho mám mrazení v zádech. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (12)

  • Bing Crosby si za svou roli otce O'Malleyho vysloužil nominaci na Oscara a stal se prvním hercem, který byl nominován za tu samou postavu dvakrát (o rok dříve získal Oscara za film Farář u svatého Dominika). Něco podobného se herci podařilo znovu až o třicet let později, kdy byl Al Pacino nominovaný za postavu Michaela Corleona v prvním a druhém díle Kmotra. (StarsFan)
  • V roce 1945 získali Bing Crosby a Leo McCarey Oscara za nejlepšího herce a nejlepšího režiséra filmu Farář u svatého Dominika. Když Ingrid Bergman přebírala v tom samém roce Cenu Akademie také, prohlásila: "Jsem ráda, že jsem vyhrála, protože zítra začínám natáčet pokračování Faráře u svatého Dominika s Bingem Crosbym a Leem McCareym, a bála jsem se, že kdybych neměla Oscara, ani by se se mnou nebavili." (StarsFan)
  • Jedná se o první filmové pokračování, které bylo nominováno na Oscara za nejlepší film. (StarsFan)

Reklama

Reklama