Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film byl natočen podle stejnojmenného románu Thomase Manna z roku 1900, který byl oceněn Nobelovou cenou. Snímek vykresluje osud rodiny lübeckých aristokratických obchodníků. Stanete se svědky vzestupu i pádu tří generací z jednoho rodu v severním Německu. Film zároveň vykresluje rozklad německé buržoazie v období přechodu od kapitalismu do stadia imperialismu. Společnost se mění a rodina je odsouzena se těmto změnám přizpůsobit. Jejich rod se vždy vyznačoval pracovitostí, vírou a úctou ke kořenům. Automaticky se očekávalo, že osobní touhy půjdou v rámci rodiny a jejího podnikání do pozadí. Nyní se však vše mění a sounáležitost narušují trhliny. Tomas (Mark Waschke) se snaží zaplnit prázdnotu po svém otci, konzulovi Jeanovi (Armin Mueller-Stahl), vedením rodinného podniku navzdory rostoucí konkurenci i změnám ve společnosti. Jedinou snahou jeho bratra Christiana (August Diehl) je naopak vyvléknout se z jakékoli odpovědnosti. Rodinu se snaží udržet pohromadě jejich sestra Tony (Jessica Schwarzová), která v zájmu rodinného štěstí obětuje svou lásku. Ovšem ani to zřejmě nestačí… (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (17)

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Vynikající adaptace Mannovy ságy, Němcům se opravdu podařila. Autoři samozřejmě nemohli postihnout všechny nuance knihy, ale to podstatné vyhmátli. Výborně vybraní představitelé jednotlivých postav podali výborné herecké výkony. Záběry na současný Lübeck podtrhly autenticitu filmu. Aby člověk ten film vstřebal a ohodnotil, musí tu knihu číst - ale kdo dneska čte tisícistránkové romány z minulého století! ()

3497299 odpad!

všechny recenze uživatele

Nanicovatě kýčovitá měšťácká slátanina zvíce televizní seriálové soap opery, kterou s Th. Mannem pojí naštěstí pouze název a brutálně vivisekované a petrifikované dějové schéma. Myšlenky a city probublávají z úst postav jako koupelnová pěna a celý děj se pohybuje jako by byl řízen konferenciérem rodinné slavnosti Buddenbrookových. Co se týče podobných povrchních vykrádání "klasiků", nemám pro ně nic než pohrdání. 1* za Armina Mueller - Stahla. ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Lehce sterilní a v začátku hlavně těžké tápání v identifikaci těch německých ksichtů, zoufale si všech podobných. Brutálně červenou knihovnu střídá slušně odehrané drama s pěknou výpravou a hudbou. Jako celek nic moc, ale i tak to ve mně vzbudilo touhu pátrat po literární předloze, za kterou byla kdysi udělena Nobelova cena. ()

unclejack 

všechny recenze uživatele

Nato, že ide o televízny film, je výborne zvládnutý. Na jednej strane režijne - prvá časť je asi trochu lepšia a zaujímavejšia, to uznávam - na druhej strane však naplno boduje vo forme hereckého castu. Herecké výkony Armina Mueller-Stahl, Jessicy Schwarz a Augusta Diehla majú potenciál diváka zadržať v kresle a nepustiť. Je pravda, že Buddenbrookovci ťažia z hutnej predlohy, ktorá sa s osudmi obchodníckej roviny pohráva na viacerých frontoch, ale netreba podceňovať ani samotné spracovanie, ktoré si zaslúži divácku priazeň a vstup do červeného pásma. ()

M.Gift 

všechny recenze uživatele

První hvězdička za odvahu něco tak rozsáhlého vůbec zfilmovat, druhá za kostýmy a celkovou snahu toto dílo zfilmovat "čistě" a konečně třetí za celkovou atmosféru. Přiznávám, že T. Mann nepatří mezi mé oblíbené autory a zrovna Die Buddenbrooks mě odradili coby kniha na první pohled. Přesto ho coby spisovatele hluboce uznávám a jsem toho názoru, že takhle okleštit si nezasloužil. Do dvou hodin se jednoduše nedá nasoukat tolik děje, hlavní postavy správně vykreslit, vykouzlit duchaplné komentáře a hlavně zpracovat látku jako takovou. Děj byl tudíž pro mě nezajímavý, rozkouskovaný a beze stopy napětí. A to už prosím není Thomas Mann, ani náznak jeho práce. Přesto respekt nad herci, kteří se snažili zachránit co se dalo a již zmiňovanou odvahu, se kterou byl film natočen. Špatný totiž není. ()

Galerie (54)

Reklama

Reklama