Reklama

Reklama

Akvabely

(festivalový název)
  • Francie Naissance des pieuvres
Trailer

Obsahy(1)

Dívčí tým synchronizovaného plavání se stane objektem pozorování vážné a obyčejné patnáctileté Marie. Její zanedbávaná, obézní a dětinská kamarádka Anne to nese velmi těžce. Marie se upne na kapitánku týmu Floriane, která flirtuje s hráči vodního póla a její týmové kolegyně ji pomlouvají za její údajné uvolněné mravy. Přesto se Floriane začne z Marií kamarádit. Nejdřív ji spíše využívá, ale postupem času se opravdu spřátelí. Florianin přítel stále více naléhá a ona se bojí, že bude odhaleno, že je stále panna. Pro Marii je to velká příležitost, jak přátelství s Floriane ještě zintenzivnit. Akvabely je nejen citlivý film o přátelství a prvních láskách, ale zobrazuje také obyčejnou krutost, které jsou mladé dívky schopné. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (42)

Endlessly 

všechny recenze uživatele

Naissance des pieuvres u mňa dostáva 5* nie kvôli tomu, že je dokonalý film, ale preto, že hodnotím srdcom a toho sa dotkol. Žeby to bolo tým, že som bola tiež 15 ročné dievča? Možno. Každopádne bol skutočný a niektoré zábery boli pre mňa okúzľujúce (rovnako ako aj krásna Adele Haenel). Tak keď máte chuť na príjemnú sondu do prostredia dospievajúcich dievčat bez klišé a núteného humoru a vôbec keď máte radi veci, ktoré sú „iné“ , vrelo odporúčam, mohla by to byť your cup of tea;) ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Některý byly vodní lilie (lekníny), ale většina celkem blatouchy. Film o dalším "podle mě zbytečným" sportu. Ale víc je to o vztazích puberťaček. Hned na začátku mě napadlo, že to bude o lesbách. A když už to začínalo vypadat, že to o lesbách nebude, tak to o lesbách začalo být. Fakt mě to nebavilo. Trvalo to jenom hoďku dvacet, ale táhlo se to jak plazící se Meresjev. Poznámka k Obsahu/Infu: Marie spíš než na 15 vypadala tak na 12. ()

Reklama

ad-k 

všechny recenze uživatele

Tak chutná první jablko "hříchu" (sladce i hořce zároveň), tak chutná první zamilovanost. Ze značné části dobře uvěřitelný a emotivní pohled na dospívání tří hlavních protagonistek s příjemně rozechvělou, křehkou dějovou linií (především ve vztahu Marie a Floriane). Snad je v tom všem i kouska (divákova) stesku po tak specifickém období před prahem dospělosti, kdy méně znamenalo více, kdy i (často pomíjivá) náklonnost byla intenzivnější než dnes. Navzdory uvědomění si veškerých negativ (přeci jen je to chvílemi schematické, filmově líbivější) chtě nechtě musím poraženě konstatovat, že vůči podobným snímkům zkrátka nemám dostatečně vyvinutý imunitní systém... │70% ()

kukentipla 

všechny recenze uživatele

O čem to je? Jsou tři. V dětském těle uvězněná Marie, překrásná Floriane a korpulentní Anne. Liší se od sebe vzhledem. Uvnitř jsou, však úplně stejné. Zmatené v lásce, toužící po porozumění a přátelství. Někdy jsou kruté jindy křehké, stejné jako dospívání. Co já NATO? Tak tohle mě opravdu odzbrojilo. Divák je vtažen do světa tří dívek, jenž je jako srdce po 100 metrovém sprintu-neskutečně živý. Díky tomu jak skutečně a věrohodně postavy působí je ochoten přimhouřit očko nad drobnými logickými prohřešky. Vše navíc umocnuje fakt, že se ve filmu až na jedinou kratičkou výjimku neobjeví žádní dospělí. Podobný film: Láska je láska. ()

thommas 

všechny recenze uživatele

Ohromující snímek mě na počátku nijak zvlášť neokouzlil, ale čím více jsem se do něj nořil, začínal jsem chápat, že nejlepší debut roku 2007 pro mě budou právě Akvabely - opravdové, syrově realistické, ale zároveň plné citů v podání herců, kterým jejich příběhy prostě nelze jinak než uvěřit. Hrdinkami dramatu objevování sexuální identity jsou tři mladé dívky nijak nezatížené vyššími autoritami, tedy relativně neomezené. Ostatní filmy na podobná témata bývají obtěžkány ještě další dějovou linkou, a to vztahy "děti - rodiče". V Akvabelách rodičovskou autoritu spatříte jen v náznacích. Dívka si zamyká pokoj a rozbitým plotem v zahradě odchází pryč - vyšší autority jsou pouze omezujícími prvky, jež se dívky již dávno naučili obcházet. Zůstává jim tedy relativní svoboda, která je však tvrdě vykoupena předčasným dospíváním a hrubými nárazy do zdí dospělého světa vztahů a pocitů. Samostatnou kapitolou je pak hudba a výborně zvládnutý závěr. Akvabely jsou pravdivým a uvěřitelným dramatem, které i v chladném a odtažitém prostředí plaveckého bazénu dokáže rozehrát vroucí hru dívčích emocí. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Když se Marie (Pauline Acquart) poprvé dostane s pozváním Floraine (Adèle Haenel) do vody, Mariiny vlasy jsou už mokré. (ICTS)
  • Ve filmu si zahrála sama režisérka Céline Sciamma, a to jako obsluha v rychlém občerstvení. (luczi)

Reklama

Reklama