Reklama

Reklama

(Ne)snesitelná lehkost Stodolní

(TV film)

Obsahy(1)

Osudy lidí, které poznamenala legendární ostravská ulice. Sběrný dokument režiséra Jaroslava Večeři sleduje v průběhu několika let osudy lidí, kteří žijí a pracují v blízkosti nejpopulárnější ostravské ulice. Vznikal od května roku 2003 do podzimu 2005 a nejde o publicistický pohled, který by usiloval o konfrontaci názorů, případně kritiku či rozbor společenského fenoménu. Snímek v průběhu tří let zaznamenává výpovědi, reakce, názorové proměny i životní peripetie několika mladých lidí, mezi nimiž nechybí podnikatelé vlastnící své podniky na ostravské "ulici zábavy", barmani, tanečnice, prostitutka, lidé kolem drogového obchodu aj. Stodolní ulice byla v polistopadovém období místem, kde své uplatnění a své publikum nacházel výrazně alternativní přístup k životu, zájmům, volnému času, hudebním, literárním i výtvarným aktivitám. Dnes je tato populární ulice zónou zábavy všeho druhu a v rámci republiky zcela jistě představuje místo s největší koncentrací podniků a klubů, které nabízejí v podstatě cokoliv - každý návštěvník si může vybrat přesně podle svého gusta, ať už jde o gastronomickou nabídku, hudební produkce nebo nároky na estetiku daného místa. Na restaurační služby a ostatní servis se nabalují další aktivity, které se pohybují někdy na hraně zákona, anebo i za ní. Dokument Jaroslava Večeři se ale nestaví do role kritika negativních jevů, nestaví se ani na stranu stoupenců tohoto způsobu života, ani jeho odpůrců. Sdělení, zprostředkované dokumentem, se pohybuje ve dvou rovinách - tvůrci v časové posloupnosti zachycují vývoj jednotlivých příběhů a vedle toho sledují tematicky zacílené oblasti, jako je např. již zmíněný obchod s drogami, prostituce, rub a líc podnikatelských aktivit, vnitřní organizovanost zájmových skupin apod. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

noctambule 

všechny recenze uživatele

Dokument, který ukazuje hlavně tu odvrácenou stranu Stodolní. Jako by ji nemohl navštěvovat "normální" člověk. Ukazuje osudy lidí, kteří na Stodolní strávili dost času, ale doufám, že takové typy lidí netvoří většinu návštěvníků. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Několik lidských osudů nějak spojených se Stodolní, které snad něco říkají o tomto "fenoménu". Dokument to nebyl úplně špatný, ale k těm dobrým má také daleko. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Příběhy jednotlivých hrdinů nejsou nezajímavé a mají jistou výpovědní hodnotu, ovšem pouze co se týče hrdinů osobně, nikoliv celkového tématu, tedy fenoménu Stodolní ulice. Vybraný vzorek lidí je poměrně úzky a ukazuje Stodolní jako odpornou a zavšivenou bažinu, kde si mladí lidé užívají převážně drog a nezávazného sexu. Režisér jakoby měl předem na věc svůj jasný názor a materiál vybíral nikoliv k objektivnímu zobrazení dané problematiky, ale k podpoření svého úhlu pohledu. Dokument navíc pouze klouže po povrchu a vše v něm řečené jsou prázdná a všeobecně známá klišé. Několik světlejších momentů (objektivnějších, ukazujících Stodolní v širším záběru) se zde sice objevilo, bohužel jich byl silný nedostatek. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama