Reklama

Reklama

Bílé světlo/Černý déšť: Zničení Hirošimy a Nagasaki

  • USA White Light/Black Rain: The Destruction of Hiroshima and Nagasaki

VOD (1)

I po více než šedesáti letech vyvolává bombardování Hirošimy a Nagasaki spory, negativní reakce a šíření různých mýtů. Prostřednictvím tragických vzpomínek těch, kteří přežili svržení dvou atomových bomb, jež srovnaly se zemí v roce 1945 dvě japonská města, přináší tento výjimečný dokument hluboký a dojímavý pohled na historicky první - a doufejme, že i poslední - válečné použití termonukleárních zbraní. Snímek z dílny oscarového režiséra Stevena Okazakiho poskytuje komplexní popis tohoto bombardování pohledem Japonců a Američanů, kteří si děsivou tragédii prožili na vlastní kůži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (14)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Videl som niekoľko dokumentárnych filmov, ktoré sa venovali Nagasaki či Hirošime, no tento vďaka svojmu obsahu jednoznačne patrí k tým naj-emotívnejším. Skutočne miestami zarážajúce zábery, pri ktorých divák pociťuje obrovskú zlosť i obdiv zároveň. Keď človek počúval tie "príhody", čím všetkým si tamojší ľudia v tak mladom veku museli prejsť, behá mu mráz po chrbte. Rešpekt ... ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Krásná a upřímná výpověď jak ze strany co prošla peklem (i když ho začala), tak těch, co ho přinesli. Bez obalu vylíčená událost, kterou zná celý svět. Ale ne všichni ji chápeme. 5* a.k.a 90% ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem se na to podívat nechtěl, protože snímek uvádí, že je jen od dvanácti let (jako že nuda pro dospělé), ale naštěstí v tom brutálnější záběry přesto jsou. Pěkná podívaná. Nečekejte nějaké velké infa, tohle je převážně o těch přeživších. Mile mě překvapilo, že přece jen v tom amíci jsou a to doslova ti hlavní, kteří byli u bomby. To bylo supr. Pomastilo mě, jak i v dokumentu je ve starých Američanech vidět ta pyšnost z vítězství. Hudba dokumentu taky moc pěkná, není nějak výrazná, ale je tam. 85/100 ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Dokument věnovaný obětem a přeživším z Hirošimy a Nagasaki. Výpovědi nejen obyčejných lidí, kteří toto peklo přežili ale i těch, co bomby shodily. Celé dílo bych si dokázal představit klidně i delší a těch záběrů a fotek mohlo být taky více. Nejedná o jakýsi explicitní snímek kde se dozvíte detailnější informace. Nejsilnější a předem upozorňuji i ''nejhorší'' část celého dokumentu nastává, když se začnou promítat záběry z nemocnic, ošetřoven a místa činu - spálená, zuhelnatělá, zdeformovaná těla, chybějíci končetiny, vypálené oči. Už se mi dlouho nestalo, že jsem chtěl odvracet zrak od obrazovky. ()

Platom 

všechny recenze uživatele

Strhující dokument se záběry, na které se ani silnější povahy nevydrží koukat... Povinně pouštět na všech školách v Ruské federaci a KLDR. ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Dost jsem se lekla, když jsem viděla, že tento dokument vznikl v USA… Jakou to asi bude mít vypovídající hodnotu, že? Mile mě to však překvapilo. Když zavřu oči nad zpracováním, které se mi teda vůbec nelíbilo (hudba, spousta prostřihů vlastně na nic, kamera), tak se jednalo o originální dokument. Uvidíte a uslyšíte tvrdou realitu, fotografie a videa z místa činu. Výpovědi přeživších byly velmi zajímavé. Co bylo ale stejně zajímavé, byly výpovědi přímo amerických letců, kteří bombu vypouštěli… Jeden z vojáků tam byl na ránu pěstí. Asi všichni pochopí který… Vůbec se mi nelíbilo, jak je u amíků ale zvykem, že na sebe nakonec vlastně byli hrdí a pyšní, že oni jsou ti borci, co ukončili válku. Tak nevím, proč jim vlastně chudákům nikdo nepoděkova a nepoplácal po rameni... Dost mě zamrzelo, když se na začátku ptali mladé generace, co se vlastně v jejich městě 6. 8. 1945 stalo a z ukázaných nikdo nevěděl. Nedělám si ale iluze o tom, že by to tady bylo jinak… Co se asi slavilo v sobotu 28. 10. 2023… :) ()

-tHESWINe- 

všechny recenze uživatele

Poměrně pěkně sestavený dokument o bombardování Hirošimy a Nagasaki, zaměřující se ani ne tak na technické detaily, jako spíš na lidi. Obsahuje některé opravdu drsnější záběry, podkreslené hudbou Mogwai nebo Sigura Rose. V jistém smyslu dokumentární lahůdka ... ()

muti 

všechny recenze uživatele

dokument, ktory zobrazuje kam az daleko vieme zajst v zabijani jeden druheho, since 1945. Cisarske Japonsko, ktore agresivnou politikou chcelo zotrocit cely svet pod svoju bozsku svetovladu, vo svojej sfanatizovanej zaslepenosti zautocilo na prilis silneho rivala. Hrde Japonsko bolo krajinou, ktora sa nedokazala vzdat, aj ked uz nikto iny nebojoval a ostali sami proti vsetkym. Ale americania nasli sposob ako zrazit neludskych agresorov na kolena. Dokonca sa Japonsko nevzdalo ani po prvej bombe, mohli napr zachranit Nagasaki okamzitou kapitualciou (namiesto utajovania bombardovania pred verejnostou a s tym spojenej propagacie) Nasillie plodi len nasilie a spirala smrti dosiahla maximum. Ano, je to tragicky pohlad, ale kto bude niest zodpovednost? nesu sa len nasledky a nesu ich, ako vzdy, nevinni civilisti. Som zvedavy ked vyjde dokument o tom, ako nemci budu plakat nad tym, ze prehrali WW2 a ako bol zbombardovany Kolin a Berlin. Holt, kto chce vojnu nech sa pripravi aj na moznu prehru. ktoho prilis dojal dokument o Hiroshime nech si pozrie film, ktory ciastocne popisuje japonske masakre v Cine v roku 1937; a kto vie, mozno budete napokon so mnou suhlasit... http://www.csfd.cz/film/259280-nanjing-nanjing/ ()

Reklama

Reklama