Reklama

Reklama

Svatopluk a jeho synové čili pravdivý konec Říše velkomoravské

všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Historický
Československo, 1968, 20 min

Obsahy(1)

Parafráze starého mýtu je pojatá jako vtipná parodie zkoumající příčiny pádu Velkomoravské říše. V této verzi má Svatopluk místo původních tří synů syny čtyři. Čtvrtý syn je hlupák, který použije hrubou sílu aby získal trůn. (Letní filmová škola)

Recenze (14)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

♪♫ " hmm, hmmm, hmmmmm, hmm, hmmmmm " ♫ ♪ O synovi Svatoplukově, jež byl mysli mdlé a konec říše Moravské jal se způsobit. Krom toho je tu také fráter, jež modlitbami tělo jeho bratří zpustošil a guma osvalená, která jim pozbyté svalstvo tréninkem navrátil a co na tom, že předat jisté poselství spojené s pruty se díky tomu kolosálně nezdařilo. Sympatická něco-jako parodie na historických kořenech, s dosti povedenou loutkovou animací a výborně podanou částí beze slov (úvod je jinak animovaný a má hlasový podkres), díky čemuž během dvaceti minut pořád funguje a nestíhá působit blbě, což u takhle dlouhých dobových animáků není pravidlo, ale docela unikum. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Příběh vypráví o čtyřech královských synech, z nichž jeden je „malomyslný“, a nikdo s ním tedy nepočítá v ambicích na královský trůn. Zatímco on si hraje, jeho tři bratři se fyzicky zdokonalují. Jednoho dne se přiblíží králova poslední hodinka, tři synové se začnou prát o korunu, a na trůn usedne „čtvrtý syn“. Od těch dob šla Velká Morava ke dnu… Loutky se svým pojetím blíží těm Trnkovým, ale postrádají zdálo se mi, že postrádají větší psychologičnost. Aspektem, který to podle mě drží pohromadě není ani tak výtvarno, jako spíš sám příběh. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Pch, Svatopluk si mohl ušetřit mnohá zklamání, kdyby se nejdřív zeptal mě, než se začal pouštět do nějakých větších akcí... Bych mu dal dobrou radu, že dávání dobrých rad je vždy odsouzeno k nezdaru. Tím pádem mě ale napadá, že by to asi vyšlo nastejno, i kdyby žil těch 1100 let jen proto, aby se mě na to mohl zeptat... no nic. Jo jo, dřív jsem taky všelijakým radám věřil a řídil se podle nich. Si vzpomínám hlavně na tu poslední: "Když chceš něco dokázat, chovej se, jako bys to už dokázal." Já vím, já vím, na svou obranu musím říct, že jsem velice důvěřivý, třeba dodnes nechodím do lesa, abych nešlápl na Křemílka (Vochomůrka by mi tak nevadil, stejně je jedovatej), nebo k smrti vylekal Rákosníčka, kdybych se vedle něho vyloupl z mlhy (možná by pomohlo, kdybych ji rozkrájel, ale párkrát jsem to zkoušel, nejde to, asi mám tupý nůž). No ale zpátky k Svatoplukovi: Zkrátka, já jsem se začal chovat podle té rady, co jsem psal výše. A byl jsem strašně rád, že jsem konečně přišel na to, proč jsem doposud nevyhrál ve Sportce, ač ji už sázím leta: No protože jsem se nezačal chovat jako šťastný výherce!!! Takže jsem to hned napravil a začal jsem rozhazovat jako pravý multimilionář, co se nemusí starat o peníze: složil jsem zálohu na luxusní auto, vybral a zaplatil nevratnou kauci na pořádnou vilu, ač nekuřák, zakoupil jsem drahé doutníky, a to jen proto, abych si mohl pětitisícovkama připalovat. Noo a samozřejmě, k večeři jsem se taky rozšoupnul, koupil si dvě deka šunky místo obligátního jednoho. No, na nedělní tiket jsem si pak už musel u jakési seriózní nebankovní instituce. Nebudu to prodlužovat, v podstatě vše se mi splnilo: o peníze se starat nemusím, když žádné nemám, pod mostem je čerstvější vzduch než ve vile někde na venkově, jenom ten přístup na internet mě zklamal, než si do plechovky naženu dostatek wifi vln z okolí, dost dlouho to trvá. Proto taky na čsfd nechodím tak často jako dřív. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená loutková pohádka, bohužel platná i v dnešních dnech, kdy se volba prezidenta stává stále aktuálnější. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Rohodně originální pojetí legendy o Svatoplukovi a jeho synech, zejména proto, že v tomto příběhu je o jednoho syna více. V dnešní době počítačových animací to na mě působilo jako taková roztomilá oáza na duši a navíc to je příběh z naší historie - i když sakra, zrovna ta slabomyslná loutka rozumu mdlého :-D ..... ()

latvar 

všechny recenze uživatele

Povedená loutková pohádka o naší historii a slabomyslném králi, který přišel k trůnu jako slepý k houslím. 60% ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh na pozadí rozpadu Velkomoravské říše, s perfektními loutkami, hlavně loutka syna mdlého rozumu nemá chybu. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jak říká Libor Marek v pořadu Otazníky českých dějin: „Česká historie je naše historie.“ A jak říkám já, zkoumáme, bádáme, ale 100 % pravdu bychom znali pouze tehdy, kdyby se nám podařilo sestrojit stroj času. I kronikáři si mohou popsané události přizpůsobovat obrazu svému a důkazy si můžeme vykládat po svém zase my, současníci. Rozhodně zaujme už mluva, protože řada výrazů nebo slovních spojení rozhodně pobaví. Alternativní výklad dějin by se dal použít i na jiné události a postavy a zcela jistě by to fungovalo. ()

Reklama

Reklama