Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Jany Andresíkové (S03E18)

(epizoda)

Obsahy(1)

Poslední dva roky strávila Jana Andresíková mezi operačním sálem a rehabilitační klinikou. Právě teď se učí znovu používat pravou ruku. Před necelými dvěma lety totiž upadla a rozdrtila si obě ramena. Toto zranění a dlouhé léčení není zdaleka první trápení, s kterým se v životě setkala. Průvodkyně pořadu Martina Vrbová se s Janou Andresíkovou pravidelně potkávala před víc než patnácti lety. Jako mladičká absolventka konzervatoře vyhrála konkurs na hlasatelku České televize a profesorka Andresíková ji učila jak pořádně před kamerou mluvit. Martina si povšimla, že Jana je smutná a myšlenkami jinde. Netušila, že prožívá velmi těžké období a nevěděla, že již dlouhou dobu trpí depresemi.
V mládí Jana Andresíková přes nesouhlas přísného tatínka odešla z pedagogické školy a úspěšně složila zkoušky na divadelní fakultu. Krátce po škole se přestěhovala do Prahy, získala angažmá v divadle a začaly přicházet zajímavé nabídky na filmové i televizní role. Excelovala v rozhlasových hrách tehdy slavných režisérů. Narodila se jí dcera Michalka, ale nevybrala si dobře partnera a zůstane s ní sama. Starala se o malou Míšu a snažila se obě uživit. V depresi se pokusila o sebevraždu, na poslední chvíli ji zachránila kamarádka. Jana se snaží vlnu hlubokých depresí převálcovat prací.
Pak zažije další kotrmelec. Pod kola auta, které řídí, jí spadne opilý muž, který srážku přežije jen o vlásek. Jana je těžce zraněná, podstupuje složitou operaci páteře, projde klinickou smrtí. Rok je upoutaná na lůžku a není jisté, jestli ještě bude chodit. Přesto se nakonec znovu vrací do práce. V televizi hraje svou nejslavnější roli, čarodějnici v seriálu Arabela.
Neopouští rozhlas a taky začíná vyučovat začínající herce jevištní mluvu. Na začátku 90. let se zdálo, že Jana konečně prožívá dobré období. V té době netušila, že ta nejtěžší zkouška ji teprve čeká poté, co se znovu vdala za - na první pohled - sympatického muže. Brzo zjistila, že si vzala člověka, který s ní manipuloval, sledoval ji na každém kroku. U Jany tohle odříznutí od světa spustilo deprese, ke kterým měla dispozice odedávna. Dlouho se odhodlávala vztah ukončit. Jednou odpoledne se jí manžel, který na ní léta nemluvil, zničehonic zeptal, jestli chce uvařit kafe. Pak odešel do vedlejšího pokoje a prostřelil si hlavu.
Právě v tomto období Jana poprvé v životě vyhledala odbornou pomoc. Je skoro neuvěřitelné, že po tom, co všechno si Jana prošla, se ještě dokáže radovat ze života. Chystá se zase učit a natáčí v rozhlase. Kde v sobě nachází sílu stále znovu začínat se dozvíme na cestě do její 13. komnaty. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

pravo

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neviem prečo sa v rámci ČSFD práve u tohto cyklu dokumentov rozhodlo pre hodnotenie jednotlivých epizód a nezaviedol sa iba jeden profil pre celý cyklus ako je na ČSFD zvykom u jednotlivých seriálov. Nezdá sa mi, že jednotlivé diely majú natoľko rozličnú filmársky odvedenú prácu a to že každá epizóda ma iné obsadenie je v podstate u dokumentárnych seriálov vcelku bežná vec. Pri prečítaní zopár komentárov som nadobudol pocit, že tu už ani nejde o filmové hodnotenie, ale ide o hodnotenie jednotlivých osôb, ktoré sú hlavnými hrdinami jednotlivých epizód. Samozrejme nemienim míňať svoj čas sledovaním kadejakých polozabudnutých či novoobjavených hviezd českého šoubiznisu a tak často tento seriál nesledujem, ale ak sa objaví osobnosť, ktorú poznám a viem či tuším, že jej osud je zaujímaví, tak si to rád pozriem. Ale pozerať každý týždeň na to akou chorobou či iným trápením musela prejsť nejaká celebrita mi príde dosť odpudzujúce. Ak by som mal uviesť hodnotenie jednotlivých dielov v závislosti od závažnosti tajomstva a osobe, o ktorú ide, tak by som musel použiť celú škálu hodnotenia, ale ako neuzavretý celok, ktorým Česká televízia s koncesionárskych poplatkov iba nafukuje množstvo pôvodného českého dokumentu by som hodnotil maximálne ***. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pocházet z přísně vedené rodiny vždycky bývalo "ošajslich". Jana Andresíková, chodící zapečetěná pokladnice-komnata mnoha tajemství, která se navíc oddala extrovertnímu životnímu povolání, je toho umocněným příkladem. I v toto případě KOMNATA více napovídá než sděluje. Vztah k rodičům, bývalému manželi a zejména dceři patří k nejvýraznějším otazníkům. Více chválivých slov a větší pozornost bych věnoval i Andresíkové-umělkyni; podle mého názoru patří k výrazným českým herečkám a navíc je nadána tváří, na kterou se, když už byla jednou zhlédnuta, nezapomíná. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama