Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Bagdád, Irák 2003. Mise: nejasná. Nepřítel: nezjištěný. Délka mise: neznámá. Členové 1. rozvědky námořnictva nemohli předpokládat, co se v průběhu oněch prvních čtyřiceti dnů války v Iráku stane. Na každém kroku se potýkali s nedostatečnými zásobami, frustrací z nekompetentního velení a pochybnostmi o smyslu celé mise. Otevřený, zasvěcený pohled na výsledek moderní americké války byl natočen podle bestselleru Evana Wrighta v produkci Davida Simona a Eda Burnse, kteří se podíleli i na vzniku kriticky oceňovaného seriálu HBO The Wire. Generation Kill je nyní podobně úspěšnou sedmidílnou minisérii z dílny HBO Films. (Magic Box)

(více)

Recenze (287)

Aky 

všechny recenze uživatele

Nenapadá mne vhodnější výraz, než: nechutné. Banda cynických magorů vede cíleně sprosté dialogy, s uspokojením kolem sebe zabíjí všechno živé a neustále si vysílačkuje a oslovuje se duchaplně Zbiják jedna, Zabíiják dvě... Chápu, jaký byl záměr autorů, ale 420 minut jsem se na to dívat nedokázal, po třetím dílem jsem si zbytek odpustil. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Generation Kill je jeden z nejzajímavějších seriálů posledních let. Nemusí se vám líbit. Popravdě - nesnaží se zalíbit. Nemáte tu žádný silný příběh, který by spojoval jednotlivé epizody. Chybí tu hlavní hrdina. Ženskou postavu tu najdete jen těžko, takže to rozhodně není pocitová záležitost. Mluví se tu víc než střílí. Na konci epizod nemáte cliffhangery, nikdo vás nenutí sledovat další díl. Není tu hudba, která by podtrhovala emoce. Přesto ale nějakým záhadným způsobem funguje. Místo jednolitého příběhu sledujete fascinující historky z běžného života mariňáků, kteří hláškují jako o život (jedna z mála věcí, které na GK působí trochu nereálně, Colbertovy a Rayovy vtípky jsou až moc dokonalé). Emoce vám nikdo nepodbízí, zastřelené irácké dítě nepotřebuje srdcervoucí housle. GK vás nutí přemýšlet a přehodnocovat své názory. Nejdřív vám naservíruje obrázek, který všichni známe - parta mariňáků, nadržená na akci, ve které se hodně střílí a hodně toho bouchá. Ale brzy zjístíte, že takhle jednoduché to není a nic není černobílé. Seriál zůstává obdivuhodně nezaujatý, neříká vám, že válka je svinstvo nebo že mariňák je národní hrdina. Prostě se jen snaží ukázat, jak operace Irácká svoboda vypadala. A daří se jí to velice dobře. Blíže k dokumentu už muže mít televizní seriál těžko. A abych nezapomněla - přes výše napsané je Generation Kill velmi zábavný. Celá irácká válka a způsob, jakým byla vedena, tu působí až směšně absurdně - což je i poselství seriálu: Válka je jeden velkej bordel. Peace sucks a hairy asshole, Freddy. War is the motherfucking answer. ()

Reklama

Azrael515 

všechny recenze uživatele

K pocitu uplnej auteticnosti mi už len chýbali scény kde marináci berú benzín ..čo je asi jedina banálna výtka tomuto skvelému dielu. Zachytené asi všetky taktické omyly akých sa može velitel (na niekolkýc stupnoch od štábu až po teamleadra) dopustit. Celý seriál nieje megaakčný čo mu nebere na kráse lebo dialógy vyznievajú prirodzene a charaktery sú (až na troch kreténov) sympatáci. Akcie sa tu nedostáva skoro vobec, rozhodne to nieje akčný seriál. Skor je zameraný na psychológiu postáv. Celý seriál je vlastne o strácaní presvedčenia a dovery vojakov v misiu s počtom pribudajúcich chýb sposobených buď chybnou (alebo žiadnou) rozviedkou. A musím povedať že v tomto smere ukázal seriál možno i trochu viac než som chcel, pretože hlášky typu "Vidím štyri deti, jednu ženu, žiadný dospelý muž alebo náznak nepriateľských aktivít.... KURVA KTO DAL POVEL K STREĽBE, BOLI SME TO MY ????" a efektívnosť súčasnej vojenskej techniky niekedy vo mne zanechali veľmi, veľmi nepríjemný pocit .. ostatne ani postavy sa pri podobných scénach netvária nadšene a človek to vlasten celé prežíva s nimi. Škoda že to nepokračovalo :(((( ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Další špičkový zářez od HBO. Nadmíru realistický obraz války v Iráku z pohledu vítězné strany, jenž boduje zejména naprosto fantastickou výpravou (minimálně z hlediska televizní produkce) a řemeslnou podobou díla (bojové scény by bezpochyby obstály i ve vysokorozpočtovém velkofilmu). Tvůrci naštěstí nikomu nestraní, "pouze" nezaujatě dokumentují. Některé postavy se mi sice (skoro po celou dobu) trochu pletly a splývaly, na druhou stranu, na některé naopak určitě velmi dlouho nezapomenu (hlavně na vylízané über-dementy Trombleyho a Kapitána Ameriku). 80 % ()

Gee.Rocks 

všechny recenze uživatele

Téma války (ať už je to jaká chce) nevyhledávám. Ale Generation Kill je jedna z nejlepších věcí, které jsem viděla. Také mne to svádí porovnávat s The Pacific, ale to nelze... nakonec bych psala jen spoustu zbytečností, protože oba seriály jsou o něčem úplně jiném. Nejen o jiné válce, ale i o jiných charakterech a událostech. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (18)

  • Seržant Rodolfo "Rudy" Reyes hraje v seriálu sám sebe, narcistického a svalnatého mariňáka posedlého krásou. (c.tucker)
  • V průběhu děje celého seriálu se mariňáci baví o přepadení zásobovacího konvoje, kde Republikánská garda zajala americkou vojandu. To se skutečně stalo a byl o tom natočen film Zachraňte Jessiku Lynchovou (2003). (c.tucker)
  • Mariňáci jí po celou dobu samoohřívací americké potravinové dávky M.R.E. = Meal, Ready to Eat. Balíček obsahuje hlavní jídlo, moučník, oplatek a nápoj. V roce 2003 bylo menu vylepšeno a jahodový koktejl - to je v seriálu dobře patrné. Krabice od MRE jsou vidět v seriálu na každém rohu. (c.tucker)

Reklama

Reklama