Reklama

Reklama

Sukkar banat

Trailer

Obsahy(1)

Libanonský film odohrávajúci sa v kresťanskej časti Bejrútu. Titul filmu odkazuje na karamel ako metódu depilácie. Karamel je takto metaforou: je sladký ale spôsobuje bolesť. Striedavo sledujeme osudy žien/priateliek pracujúcich v kaderníctve. Príbehy ženského sveta vyrovnavajúce sa s patriarchálnou spoločnosťou: jedna túži po ženatom mužovi, pritom nevidí lásku policajta, ktorý ju čo deň sleduje, druhá je lesbička, pre ktorú je rozkoš preberať sa dlhými vlasmi žien, tretia prekonáva vo vzťahu tradičné normy a pravidlá a štvrtá sa vyrovnáva so starnutím. Karamel je slnkom presvetlený, farebný obraz z arabského sveta namaľovaný európskymi (almódovarskými) ťahmi. (ČSFD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

Matty 

všechny recenze uživatele

Ženy pečující. Převládající dojem, jenž si ze sladkého i bolestivého a tajemství odkrývajícího Karamelu odnáším, je, jak příjemně mi bylo ve společnosti všech těch žen. Při jejich intimních chvilkách jsem tajil dech, během momentů rozčarování spoluprožíval smutek, při poslouchaní jejich klebetění nijak neskrýval úsměvy. Nevzpomínám si na film, během kterého bych všechno prožíval podobně, s podobnou dávkou empatií. Nejspíš jde o zásluhu něhy, s jakou umí ke svým hrdinkám přistupovat jenom pár režisérek a Pedro Almodóvar. Na konci mi nebylo po chuti, opustit bez rozloučení „štěbetavý kruh“, do něhož jsem byl právě zasvěcen. Klidně bych v něm strávil pár minut navíc. 85% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Ženský svet z orientu. Vo svojej podstate obyčajné príbehy z pre nás neobyčajného konzervatívneho sveta. Veľmi som sa nebavil, romantika tam zas istým spôsobom niekde okrajovo bola, no film pre mňa nemá žiadnu extra významnú hodnotu, nič pamätihodné, akurát je zaujímavý svojskou atmosférou, akú v našich európskych a často ani amerických filmoch veľmi nenájdete. Pre niekoho možno spestrenie a zaujímavé z rovnakých dôvodov ako Wadjda, pre niekoho možno len taká poviedková záležitosť plná zaujímavostí, na ktoré je zvedavý a mnoho iných vecí. Priveľmi fádne na mňa, bez iskry, z čoho som trocha smutný, ale inak pohodový film. ()

Reklama

inutihar 

všechny recenze uživatele

Malý salón krásy a jeho čtyři majitelky, jejich lásky, přátelé, splněná i nesplněná přání, sny a touhy. Melancholická komedie, která je hodně ženská, na nic si nehraje a i přesto (nebo právě proto) je její výpověď univerzální, přístupná a otevřená všem bez rozdílu. A sluncem zalité ulice Bejrútu... nádhera. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tak feminizace dorazila už i na Blízký východ... Ženy toužící, Ženy pečující, Ženy depilující (se), Ženy trpící, Ženy menstruující, Ženy předstírající svůj měsíční cyklus, Ženy milující, Ženy toužící po jiných Ženách, Ženy prožívající svůj nový účes... Západní paralely: Sex ve městě, ovšem s cudností a mírou arabského světa. Zohan - krycí jméno kadeřník, ovšem tentokráte autenticky a myšlený vážně. Body samozřejmě získává za exotiku křesťanské výspy palestinského Bejrútu, za scénu policisty (vojáka?!) zatýkajícího milenecký pár sedící bezelstně v automobilu na ulici, za dějovou linii dvou stařenek, v němž životní oběť jedné je vykoupena blahoslaveností té druhé chudé duchem, utápějící se ovšem v tom přecitlivělém ponoru do tajů ženské duše... Oč zajímavější byla režisérčina práce s barvami a hudební složka, o to fádnější byl tenhle zobrazovaný ženský svět. Tak nějak hlavně palestinský Ďábel nosí Pradu... ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Romantika, kterou mě bavilo sledovat do samého konce a po dlouhé době film, u něhož mi bylo líto, že už konec je. Nadine Labaki (hl.role, scénář, režie) si se svým filmem pohrála, pěkně ho zabarvila, jak rozmanitostí postav, tak hudbou, tak barvami samotnými a vyšel z toho celek, který vás polije dobrou náladou a to i ve chvílích, kdy hrdinky trpí. 80% ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama