Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1984 je britská televizní adaptace stejnojmenného románu George Orwella z roku 1949, který varuje před totalitou, zneužíváním moci a špiclováním občanů okleštěných o jakákoliv lidská práva. (sator)

Recenze (9)

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Myslím, že celkem vydařená adaptace, která u mě balancuje mezi verzí z roku 1984. Nemůžu říct, která se mi líbila, víc každá měla něco skvělýho, ale každé něco trochu chybělo. Zde se podle mě především až tak moc nepovedlo vykreslit onu "hnusnou" atmosféru knihy, která tak dominuje v té poslední verzi, ale Peter Cushing je prostě úžasný ()

Reklama

gjjm odpad!

všechny recenze uživatele

Průměrná bezrozpočtová televizní hra, přenášející děj Orwellova geniálního románu poněkud násilně do prostředí studenoválečné Británie. Zjevná inspirace britskou byrokracií (to je sice blízké inspiraci samotného Orweella, ale ne atmosféře románu), několik velice trapných scén a záběrů (nejhorší je samotný záběr na ministerstvo pravdy). Davové scény v deseti lidech vyznívají ploše a trapně, O'Brienovo mnutí nosu je sice podle předlohy, ale vypadá to jakoby se snažil si utrhnout bradavici, Winston podezřele připomíná Sheldona Coopera. Dialogy jsou naprosto šáhlé, všechny odvážné myšlenky z knihy převedeny do kontextu, s nímž nemají vůbec nic společného a brutálně zprudérněné. Pozitivní na tom je to, že poměrně přesně zachovává dějovou linii knihy a některé podrobnosti, které filmová verse z roku 1984 vynechává - ovšem podstatně horším způsobem. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Velice dobrá adaptace Orwellova životního díla. Sice je příliš zřetelné, že jde o poměrně levnou televizní produkci BBC, ale výborně provedenou a silnou zejména v druhé půlce, kdy je Winston už ve spárech O´Briena. Tomuto filmu lze vytknout ledacos, od představitelů postav Julie i O´Briena (přece jen takhle dobrý Winston Smith by si zasloužil důstojného protihráče), celý románek mezi Julií a Winstonem je dost nepřesvědčivý a matný; ale má to atmosféru, napětí a nakonec papundeklové kulisy se do stísněného prostředí Oceánie hodí víc než nějaká rozmáchlá produkce. Ale hlavně má snímek hlavní trumf v podobě představitele Winstona Smithe - Peter Cushing byl jednoduše herecký bůh. Není náhoda, že za tento film dostal cenu za nejlepší herecký výkon a na základě tohoto filmu s ním podepsalo studio Hammer smlouvu, která mu přinesla tolik pozdějších perfektních rolí. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

1984 je úžasný román a je jasné, že zadaptovat ho pro film je velice těžké. Tato levná kulisová britská televizní adaptace, která byla natočena přesně 30 let před popisovanými událostmi, se děje v knížce drží poměrně věrně, i když samozřejmě dochází k hodně zjednodušením a zkratkám. Občas bohužel vázlo tempo filmu. Peter Cushing byl skvělou volbou pro hlavní roli. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • Poté, co vévoda z Edinburghu prohlásil, že se mu a královně Alžbětě II. vysílání velmi líbilo, přilákalo opakování přímého přenosu, které bylo vysíláno o čtyři dny později, největší televizní sledovanost od korunovace. (sator)
  • Během rozhovoru v televizi Peter Cushing (Winston Smith) přiznal, že měl fobii z myší a krys a absolutně nesnášel scény s hlodavci. (sator)
  • Odvysíláno na BBC Television 12. prosince 1954, živě – nezaznamenáno. Poté opakování na BBC Television 16. prosince 1954, živě – existuje jako 35mm filmový telezáznam. V roce 2014 byla hra zahrnuta do DVD vydání „Classic Horror Volume 1“. V roce 2022 vydala BFI  (britská instituce na podporu kinematografie) samostatnou kombinaci Blu-ray + DVD obsahující standardní rozlišení a nový přenos hry ve vysokém rozlišení. (sator)

Reklama

Reklama