Reklama

Reklama

Northangerské opatství

(TV film)
  • Velká Británie Northanger Abbey (více)

Obsahy(1)

Adaptace románu Jane Austenové vypráví příběh dívky Catherine Morlandové (Felicity Jones) s bujnou fantazií a zálibou v romantických a hororových knihách, která žije se svou početnou rodinou na poklidném a trochu nudném anglickém venkově. Zlom v jejím životě nastane, když ji rodinní přátelé vyzvou, aby je jako jejich společnice doprovázela do města Bath. Zde je Catherine uvedena poprvé do společnosti a setkává se se sympatickým Henrym Tilneym (JJ Feild) a jeho sestrou Eleanor, jejichž otec ji pozve na rodinné sídlo, opatství Northanger. Strašidelné a pochmurné sídlo opředené, jak se Catherine domnívá, hroznými tajemstvími, způsobí, že její představivost začne pracovat na plné obrátky a způsobí jí nemalé potíže - ale jiného druhu, než se domnívala...

Tato adaptace pochází z produkce společnosti ITV, která v rámci tzv. austenovské sezóny natočila i Mansfieldské panství a Annu Elliotovou (Persuasion). Většina diváků považuje právě toto ztvárnění knihy Opatství Northanger za nejzdařilejší ze všech tří filmů. Pod scénářem se podepsal Andrew Davies, autor scénáře k úspěšné televizní minisérii Pýcha a předsudek z roku 1995. (maku1304)

(více)

Recenze (79)

MiaMahoney 

všechny recenze uživatele

Poněkud slabší "Austenka"... Nebylo to zlé, ale taky to nebylo nic převratného, pokud bych měla srovnat například s R&C. Jako anglofilka mám slabost pro éru regentství, anglickou krajinu, krásná stavení a samozřejmě britský akcent, ale to je tak vše, tudíž dnes to bude za průměrné 3 hvězdy a to ještě musím trochu přimhouřit své viktoriánské oko... ()

otík 

všechny recenze uživatele

Typický film pro televizi, na kterém nemohlo být nic drahé. Film sice nepůsobí levně, ale třeba kostýmově je s ohledem na dobu příběhu spíše chudý. Příběh se vyvíjí velmi pomalu, zato v poslední půlhodině se zase vše rychle vyřeší a ukončí. Moc společného to s původní knihou mít nemůže, protože to působí velmi prázdně. Hudba: Charlie Mole ()

Reklama

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Příprava na CPE je v plném proudu a tohle byla vcelku vkusná poklona jak paní Austin, tak tradičním gotickým hororům. Zprvu velmi nezáživný příběh, kde je každý do puntíku vyšnořený a mluví jak z učebnice, se brzy převrátilo v docela koukatelnou love story. Nakonec mě to pohltilo, herci se úlohy zhostili řekl bych na jedničku, jde za vidět, že se za nimi táhle šnůra divadelních a dobových představení a tohle je prostě úctihodná adaptace této velké spisovatelce, jenž si pořád musím teprve načíst.7/10 ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Romantický příběh zasazený do mnou velmi oblíbeného prostředí staré dobré Anglie. Pro někoho kdo vyžaduje neustálou akci to patrně musela být nuda, ale já od tohodle filmu dostal v podstatě to co jsem od něj tak nějak i čekal. Co se týče hodnocení, tak kdyby bylo divákovi naservírováno malinko více tajemna s nějakou hlubší zápletkou, tak bych možná ještě i přitlačil, ale celkově spokojenost. ()

santiamén 

všechny recenze uživatele

65% ... Příběh pro mě mírně plytký a nezajímavě zpracovaný. Hororové tužby hlavní hrdinky jsou zábavné, skvěle zvolené herecké osazenstvo (až na představitele Johna Thorpa - neskutečný slizák, těžko tedy věřit, že by mu Catherine skočila na špek :). Felicity Jones hraje naivní holčičku s přehnanou obrazotvorností perfektně a JJ Feild je dokonalý gentleman, příjemný od prvního okamžiku. Škoda za nudně přímočarý děj. ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama