Reklama

Reklama

Columbo - Série 3 (1973) (série)


To je vražda, řeklo portské (S03E02)

(epizoda)
  • Česko Portské (více)

Obsahy(1)

Velký znalec a výrobce kvalitních vín Adrian Carsini zavraždí svého mladšího nevlastního bratra Enrica, který byl výhradním vlastníkem rodinné vinařské firmy. Enrico totiž chtěl vinice prodat, aby měl peníze pro svůj rozmařilý život. Adrian tedy bratra omráčí, zavře ve vinném sklepě s vypnutou ventilací a odjede na několikadenní služební cestu. Po návratu přemístí mrtvolu do moře a vše nastrojí jako nehodu při potápění. Jenže poručík Columbo si všimne, že v době Enricovy smrti nebylo počasí, při kterém by se někdo šel potápět. A že Adrian Carsini nereaguje na zprávu o bratrově smrti tak, jak by bylo přirozené... (Česká televize)

(více)

Recenze (77)

Garch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasický Colombo, kdy od začátku známe vraha (zde skvělý Donald Pleasence) a poručík po něm jde od prvního setkání. A nám ani nevadí, že znovu sledujeme půldruhé hodiny Colombovy hrátky. Je to fajn, jako vždy, a s vynikajícím dabingem, jako vždy. PS Vlastně nevadí ani to, že provazy nezanechaly stopy na rukou oběti... ()

gombarix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zápletka mi přijde hrozně přitažená za vlasy (někdo zabije pro lásku ke svému vínu, a pak zahlazuje stopy zrovna způsobem, který je pro jeho sbírku fatální?), byť chápu, že bylo potřeba i přes mrtvoly dojít k použitému usvědčení. Hodnotím vysoko zejména za Donalda (jeden z vrcholných columbovských protivníků) - - - a dorovnávám za Julii Harris coby milf-sexretářku ve (skutečných!!) brýlích na čtení. ()

Reklama

pravo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U mňa jedna z najobľúbenejších epizód poručíka Columba, ktorá nás oboznámi so svetom výroby kvalitného vína a zároveň pozorujeme detektíva v baloňáku ako sa snaží dolapiť vraha aj napriek jeho dômyselnému plánu. Columbo v tejto epizóde spomenie nielen pani Columbovú ( čo je takmer pravidlom), ale dokonca aj deti (hoci sa o nich viac bližšieho nedozvieme), poruší zásadu nepiť počas služby a naďalej okúzľuje svojimi nevšednými dialógmi napr. POLICAJT JOHN: „Chcete to zapáliť?“ COLUMBO: „Nie, chcem s tým prestať a tak to iba žuvám. P: „Tak prečo nežuváte niečo lacnejšie?“ C: „Udržiavam si životný štýl.“ Alebo keď poručík príde za odborníkom na vína a poprosí ho, aby ho zasvätil do problematiky ochutnávania a oceňovania kvalitných vín O: „Trvalo mi 50 rokov kým som sa stal odborníkom na víno.“ C: Mám hodinu a pol.“. A na záver spomeniem jednu samocharakteristiku Columba „ Ako jediný Talian na svete neviem spievať.“ a jednu jeho múdrosť tiež prenesenú v tomto filme a v kontexte s ním majúcu dosť vtipnú polohu „ Pozrite koľko to má najazdené. Buďte dobrý na svoje auto a ono bude dobré k vám.“ ()

LukasCL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi dobrý díl, vražda je neplánovaná. Pro záporáka je víno všechno a v afektu zavraždí svého bratra, který hodlá prodat vinici. Díl nenudí a je vydařený. Potěšil i dabing Dalimila Klapky a Stanislava Fišera. Na internetu jsem měl možnost shlédnout ukázku původního dabingu s Petrem Haničincem a Milošem Kopeckým a byl jsem rovněž nadšen. ()

Allan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dík pitomé změně na letní čas jsem zaspal téměř polovinu tohoto dílu, takže mohu zhodnotit pouze finálové události. Mnohdy je na celém dílu zajímavý pouze právě úvod s vraždičkou, ne však zde. Připadalo mi až neuvěřitelné, s jakou grácií se poručík baloňák choval v prostředí vynikajících vín, rozlehlých vinic a temných sklepů. Opravdovou hvězdou tohoto dílu byl ale vrah, kterého snad nelze ani za vraha v pravém slova smyslu považovat. Byl to spíš nadmíru citlivý člověk, který by nikdy nesnesl zkázu svých milovaných vinic, jediného místa, kde byl opravdu šťastný. A samotné zatčení bylo pro tohoto božího člověka i jistým vysvobozením, protože znamenalo vytržení ze spárů sekretářky, která jej 20 let platonicky milovala a nyní začala chtít víc. Závěrečná scéna na útesu a následně s vínem "Montefiascone", jakožto darem od samotného Columba, se řadí mezi nejsilnější momenty tohoto seriálu vůbec. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (8)

  • Hlavní postava se obávala, že jeho krásné vinařství bude odkoupeno a zničeno. Ve skutečnosti bylo vinařství Mirassou, kde probíhalo natáčení, časem skutečně odkoupeno a zničeno. Nic nezůstalo a nyní zabírá půdu bytová výstavba. (Epistemolog)
  • Tato epizoda byla jako první natočena v prodlouženém formátu hodiny a půl, namísto do té doby klasické hodiny a přibližně deseti minut. Ačkoli se poté několikrát znovu objevil formát původní, nakonec se v druhé polovině seriálu ustálila delší metráž. (Pepinec)
  • Keď Columbo (Peter Falk) čaká v reštaurácii na príchod Carsiniho a jeho sekretárky, fajčí cigaru a číta si menu. Keď ich zbadá prichádzať, odloží menu, ale cigaru si z úst nevyberá. Po prestrihu z iného uhlu ju však už v ústach nemá. (ČSFD)

Reklama

Reklama