Reklama

Reklama

Sobík Niko

  • Finsko Niko - Lentäjän poika (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dobrodružný animovaný film pro celou rodinu o malém sobíkovi Nikovi. Niko věří, že otec, kterého nikdy nepoznal, je jedním ze světoznámé letky Santa Klause. Jeho největším snem je naučit se létat stejně dobře jako jeho otec. Dospělí z Nikova stáda však nemají pro sobíkův talent nejmenší pochopení a děti se mu smějí. Vlastně vůbec nikdo nevěří, že jeho otec je mezinárodní hvězda. Jediný, kdo ho podporuje a věří mu, je neohrabaná veverka jménem Julius. Přes přísné zákazy stáda se Niko rozhodne nacvičovat svůj let na kopci, na němž hrozí útok hladových vlků. Při jeho smůle ho samozřejmě vlci zbystří a celé stádo se musí vydat hledat nový úkryt. Niko se cítí provinile, a proto opustí stádo, svou matku i kamarádku Sagu a společně s Juliem se vydá na dalekou cestu za svým otcem… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Scénář je takový eurounijní. Začátek a hlavně střední část byla moc pěkná a dobrodružná, ale poslední třetina v Santově vesnici (proč musí Dánsko - Finské seskupení postavit příběh na Santa Clausovi?) byla dost nepohádková. Letiště sobí "letky", ječmenové pivo, Santův telefon a celý trapně vykonstruovaný konec se střídavou péčí. Měsíc je stále v úplňku a vlci se cpou lišejníkem. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Evropské animáky pro děti bývají většinou drsnější, o to víc mě překvapilo, že Sobík Niko takový není. Ani to nemusí dopadnout špatně, viz. třeba Příšerky z vesmíru, ale když dostanu (konkrétně od Finů) animák, který vypadá jak kdejaký Disneyovský kýč, jak s ním pak mám být spokojený? Jistě, je to cílené na fakt malé děti, ale se staršími diváky to nepočítá. O to víc mě překvapilo, že to na Jussi palkinto (což je finská podoba Českého lva) získalo cenu za scénář (!) a za nejlepší film celého roku (!!!). Fakt nevím, jestli v roce 2009 byla ve Finsku taková filmová bída, protože Sobík Niko nabízí nudný příběh, 2-3 písničky (ty obecně v animácích většinou nesnesu), hromadu klišé od Disneyho, ne zrovna nejlepší animaci (ačkoli k přihlédnutí k zemi a roku vzniku, tak se to ještě dá) a slapstickový humor. To vše po celou stopáž, která je sice příjemná, ale vleče se i tak. Ale abych jenom nehanil, tak se mi líbil konec a překvapilo mě, že jsou zde některé postavy poměrně promyšlené - a to víc, než v kdejakém dnešním narychlo spíchnutém dramatu. To ale nemění nic na tom, že je to celé klišé, kýč a kdybych měl na slepo typovat z jaké země ten animák je, neváhal bych ani vteřinu a řekl USA. 2* ()

Reklama

Handle 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem spíše béčkový, průměrný animák, ale musím říct, že se mi to opravdu líbilo. Jméno režiséra jsem nikdy neslyšel, film jsem neznal, avšak můj malej brácha najednou vytáhl toto DVD, že si ho pustí a tak jsem se na to kouknul s ním. A musím říct, že jde o pěknej animák, u kterého se mně jednak líbil příběh a bavilo mě to a jednak má krásnou pointu. Přesto by se tento nenápadný film nejspíš neprosadil, protože je naivní, dětský a animace tuctová, opět typické dobro vs. zlo a k tomu ještě bez nálepky ''Komedie'' - to prostě pro komerční účely není. Určeno spíše opravdu jen pro děti, ale celkový dojem byl i u mě dobrý, prostě vánoční oddechovka, a tak to taky beru. 3,5*. ()

Anduril 

všechny recenze uživatele

Pekná čistá, naivná, zábavná rozprávka. Som rád že aj niekto iný krem američanov vie vytvoriť podarený animák (Japonci sú iná kategória). Moc sa mi nepáčil život slobodnej mamky. Pretože v rozprávkach by mali deti dostávať pekný ideál. Ale tu rodičia nežijú spolu a ku koncu môže vídať už aj otca. Pretože vie kto to je. Hurá! Takú realitu vídavam bežne vonku a teraz už aj v rozprávkach? A tiež mi už krkom lezie Santa. Preto iba 3*. Je to rozprávka pre najmenších divákov, bez dvojzmyslov a narážok čo nepochopia. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

To učíme děti pěkný věci. Z vlků budou vegetariáni, maminky nepotřebují tatínky, už zase dárky dodává SK. Ale je fakt, že dětem v sále (cca pěti) se to líbilo, pokud můžu soudit. Mě na to vytáhl kamarád na vánoce se navrátivší z Finska, kde je tenhle animák událost, že prý mu říkali, že to není jako US animáky. Pak se ještě dvě hodiny omlouval, protože je to ještě víc US než Disney. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (5)

  • V roce 2009 film získal od Finské filmové akademie dvě ocenění Jussi pro nejlepší film a nejlepší scénář. (Terva)
  • Ide o najdrahší a najďalej distribuovaný fínsky animovaný film. Rozpočet bol 6,1 milióna euro. (Tolf)
  • Ústa postáv animovali tak, aby sadli na anglické dialógy. (Tolf)

Reklama

Reklama