Reklama

Reklama

VOD (1)

Rodinný outsider, který nakonec stál v čele Američanů. Životní příběh prezidenta George W. Bushe. Nikdo by to do něj v mládí neřekl, přesto dnes patří mezi nejznámější osobnosti americké historie. Biografický laděný film o životě George Walkera Bushe sleduje budoucího 43. amerického prezidenta od roku 1967. Od jeho nevázaných a hodně bezstarostných dnů na vysoké škole, přes vojenskou službu, guvernérský úřad v Texasu. Všímá si jeho zapojení do velkého byznysu v naftařském průmyslu, až po prezidentskou kandidaturu v roce 2000, mapuje první čtyři roky v nejvyšším úřadě, až po druhou kandidaturu v roce 2004... (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (191)

Nin 

všechny recenze uživatele

...Já vím, je to film, ale stejně mě celou dobu hrozně iritovalo, že Josh Brolin byl jako mladý Bush mnohem větší frajer než byl kdy pravej a Elizabeth Banks byla mnohem krásnější než kdy pravá Bushová... Snad jen Thandie Newton (ta sexbomba z Rocknrolly) se tak urputně celý film mračila, že jsem jí ke konci málem tu Condoleezzu věřil... (6/10) ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jak já nemám, resp. neměl toho Jirku Mlátičku nikdy rád, tak díky Joshi Brolinovi a vlastně i Oliveru Stoneovi, musím hodnotit kladně, protože mi vůbec nevadilo zkoumat Jirkovo nitro, pohnutky, rozhodnutí, city a vztahy a podobné záležitosti, které nám film předkládá. Kvalitní režie s kvalitním hercem dokáže i z malého zakřiknutého opilce s neskutečně velkou mocí udělat zajímavou postavu a v neposlední řadě koukatelný politický film. Malé, ale hlasité BRAVO. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Politicky nepolitické. Ne že by tu nebyl naznačen vzestup Bushe Jr., jeho politické myšlení či praktikování jeho vlády, ale to, oč tu běželo, byl především George W. Bush jako člověk. Člověk, který má pestrou minulost, člověk snažící se vyjít ze stínu svého otce či člověk, jenž velmi špatně nese jakoukoliv kritiku a prohru. Stone ukazuje především ty horší stránky z Bushova života a charakteru, ale já na konci cítil k tomuhle kontroverznímu chlapíkovi spíše sympatie a o tu nejednoznačnost tvůrcům asi šlo především. Herecky jednoznačně vyčníval Josh Brolin a vzhledem k tomu, že mladší z Bushů už sešel z očí tudíž i z mysli, měl jsem občas problém rozeznat, které záběry jsou autentické a které jsou montáží. Každopádně na Brolinovi bylo jasně vidět, že se se svou postavou zcela identifikoval a jeho výkon je hodný těch nejvyšších ocenění. Líbil se mi i veterán James Cromwell jako Bush starší. Ostatní herci byli, až na Tobyho Jonese, spíše průměrní. Nicméně Stone opět zabodoval, ačkoliv asi ne u každého. 85% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone se nijak extra nevytáhl, ale přesto natočil relativně zajímavý, ale nepříliš silný film. Životní Bushovu etapu mapuje od roku 1966 až do 2003 a líčí nám texasana jako arogantního floutka s obrovskými ambicemi, který dost chlastá, v ničem moc nevyniká a jeví se tedy až neschopným a od mládí silně tíhne k baseballu. Přesto to dotáhl na amerického prezidenta. Nevynechá Bushův problematický vztah ke svému autoritativnímu otci, Bushovo seznámení s jeho manželkou Laurou (okouzlující a lidsky působící Elizabeth Banks) nebo Bushovy výhry a prohry v kongresových volbách nebo zisk pozice guvernéra až po operaci na svržení iráckého diktátora. Naopak Bushův vztah ke křesťanství, kdy každou politickou poradu zakončoval modlením, působilo poněkud zvláštně. Největší tíha filmu spočívala na bedrech Joshe Brolina, pro nějž bylo ztvárnit prezidentskou ikonu výzvou a současně velmi nelehkým úkolem a on se toho zhostil mistrně. Brolin sice skutečnému Bushovi není k nerozeznání podobný (maskéři odvedli průměrnou práci), ale je zcela stoprocentně přesvědčivý v jeho gestech, posuncích a pohybech při projevu nebo jen tak v běžném životě. Právě kvůli němu se u filmu nedalo usnout nudou. Kontroverzní nádech se zde bohužel naprosto míjí účinkem vzhledem k tomu, že Bush už není v úřadu, ale to není žádná překážka dozvědět se prostřednictvím tohoto filmu trochu více ze života tohoto kontroverzního politika. Chyběla snaha větší provokace. Stone dávno vyměkl. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Walter bol alkoholik. Chcel hrať basseball, ale nevedel to. Vlastne nevedel nič. Pretože bol debil. Priezvisko Bush sa nezaprie, keď máte vplyvného tatka, stačí zaťahať za nitky a dostanete sa kam chcete. Dokonca vám nemusí veriť ani ten fotrík. A tak si Junior razil cestu až do Bieleho domu, aby to pokazil aj tam a všetci sa zaňho zas museli hanbiť. Pretože bol debil.. Skvelá satira. Miestami skoro až komédia; Bush rozpráva o vojne, na pozadí hrá song Robin Hood. Bush neustále s plnou hubou, Bush na záchode, Bush nechápavý.. Informačne tak na úrovni Michaela Moorea a ešte vtipnejšie ()

Galerie (41)

Zajímavosti (14)

  • Josh Brolin se na roli G. W. Bushe připravoval sledováním hodin materiálu s ním, aby znal všechny jeho grimasy a mimiku. (duklak2)
  • Pracovným označením filmu bol aj názov Oliver Stone's W. či Bush. (MikaelSVK)

Související novinky

Festival Barbakan aj o kvalitných filmoch

Festival Barbakan aj o kvalitných filmoch

29.08.2009

V Banskej Bystrici sa v priebehu piatich dní (23. 9. – 27. 9.) uskutoční v rámci multimediálneho festivalu Barbakan i prehliadka kvalitných filmov. V predpremiérach budete môcť vidieť napríklad… (více)

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Jihoamerická revoluce podle Stonea

Jihoamerická revoluce podle Stonea

12.12.2008

Oliver Stone si pořád hraje na „svědomí Ameriky“, ale návštěvnost a kritiky jeho posledního opusu z Bílého domu W. naznačují, že tohle jeho vyhrožování levicovým prstem zajímá čím dál míň diváků.… (více)

Další biografie na obzoru

Další biografie na obzoru

13.08.2008

Amerika posledních pár měsíců žije volbami a tím, že je tu dost reálná možnost, že se prezidentem momentálně asi nejmocnějšího státu na světě stane Afroameričan. Politika zkrátka hýbe celým USA a… (více)

Reklama

Reklama