Reklama

Reklama

O mrtvých

(festivalový název)
všechny plakáty
Francie / Belgie, 1981, 105 min

Režie:

Thierry Zéno

Scénář:

Dominique Garny

Hudba:

Alain Pierre

Recenze (6)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2009 Přestože je zde na databázi uvedeno, že režisérem (i scénáristou) "shockumentu" je Thierry Zéno, je to pouze třetinová pravda, protože pod kriticky dobře přijatým a divácky kontroverzním snímkem je podepsán ještě Jean-Pol Ferbus a Dominique Garny. Přesto lze auteurství přisoudit Zénovi, protože stál i za kamerou a celým filmem se prolíná téma typické pro jeho tvorbu: smrt a smrtelnost, transcendence. Nahlédneme nejenom do toho, jak pohřební obřady a rozloučení se s mrtvým pojímají různé kultury, ale i na to, jak jsou samotní mrtví na tento obřad připravováni. Jednoznačně čokující a znepokojující obrazy beze slov, z kterých jde vyvodit mnohé, nabývají na novém rozměru a O MRTVÝCH se ze "shockumentu" s primárně snahou diváka zneklidnit stává nadprůměrně kvalitním dílem díky tomu, že vidíme i ty, kteří mají k smrti blízko - různé postižené apod. A nic na tom nemění fakt, že některé dokumentární záběry (především balzamování mrtvých) byly použity v béčkové horrorové sci-fi NIGHT OF THE ZOMBIES (1981) Joela M. Reeda. 7/10 ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Naturalistický až záměrně nechutný a místy šokující dokument, který porovnává smrt a pohřbívání různých kultur. První třetina je velmi dobrá (pohřby domorodců vs američanů), vyplývají z ní zajímavé poznatky: zatímco pro domorodce je pohřbívání společenská, emocionální a vlastně i "přírodní" záležitost, kde se nad zemřelým běduje, vlastnoručně se odevzdává zemi a skládají se mu zvířecí objeti, přičemž dospělí se neostýchají před dětmi umlátit krávy sekerami a na místě je rozřezat, tak pohodlní/civlizovaní američané nechají "špinavou" práci na ostatních, potrpí si na aranže (balzamování, oblek) a sami se jen výsostně rozloučí s připraveným tělem. Otázkou je, kdo má lepší předpoklady se smrtí blízkého vyrovnat - ten kdo viděl ducha opustit tělo, zatímco tělo sžíraly mouchy, nebo ten kdo onu přeměnu neviděl a zachoval si o milovaném navždy "zdravý" obraz? ... Škoda, že další pasáže už byly méně zajímavé, nudnější a vyplývaly v nich na povrch mírné režisérské a vypravěčské neduhy (hluchá místa apod). 5/10 ()

tereza_p 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2009: Špatně natočený dokument o velmi zajímavém tématu. O to víc mě mrzí nudné zpracování, které mi kazilo celý prožitek. Samotné téma pohledů na smrt u různých kultur by si zasloužilo něco víc. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

V nudném, ledabyle sestříhaném dokumentu se neústrojně dlouhé popisné pasáže z Thajska a Jižní Koreje střídají se zlomky severoamerické skutečnosti. Společenskokritický pohled, na nějž záslužně upozorňuje H34D, tu nechybí, podle mě ale přece jen převažuje záměr vzrušit sebe-, senzace- a čistotymilovného měšťáka - nakonec bude jen utvrzen v tom, jak je smrt odpudivá. Aspoň mně se to stalo. ()

Reklama

Reklama