Reklama

Reklama

Evangelium: 1.11 Monstrum

  • Japonsko Evangelion shin gekijōban: Jo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 2015, 15 let po události, která změnila celý svět - objevení jednoho z andělů. Z obřího Tokya zbyla jen malá pevnost Tokyo - 3, kde sídlí organizace NERV. Právě její vůdce Ikari je ten, který navrhl jedinou účinou zbraň proti andělům - Evangeliony, obrovské roboty. A právě ve chvíli, kdy na město zaútočí další anděl sem přijíždí i Ikariho syn Shinji, který je záhy postaven před nelehkou volbu a nedobrovolně se také stává loutkou na šachovnici mocných, kteří ani nevypadají, že jim jde o záchranu zbytků civilizace. (kaspar)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (86)

fmash 

všechny recenze uživatele

Navzdory dokonalému (čemuž patří jedna a půl hvězdy z mého hodnocení) výtvarnému ztvárnění exteriérů (a přečetným erotizujícím náznakům) mě tato dějově zmatečná, psychologicky zjednodušující a poněkud zvláštně stylizovaná podívaná nepřesvědčila. Možná to je tím, že ač fanouškem, nejsem znalcem anime. V zásadě nuda. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem netušila, že se tvůrci rozhodli udělat sestřih seriálu+přidání dalších scén a postav. Nadchlo mě to, protože původní seriál zbožňuju. Film opravdu plyne rychleji, nové scény udělají radost každému fanouškovi. Věc, která mě dost překvapivě vadí, je origo dabing. Normálně si u anime zásadně potrpím na japonštinu, ovšem NGE (a ještě NOIR) jsem měla ve dvouch verzích - anglické a japonské. A prostě mi ty anglické hlasy sedí na postavy lépe. Když jsem slyšela postavy v původním seriálu s jejich americkými dabéry říkala jsem si, že je to prostě jejich hlas. Že se to k nim hodí. Asi největší rozdíl je v tom, že japonci příliš nedávají emoce najevo a ač se děje cokoli (hádka,vidina smrti,akce...), prakticky nekřičí, jen tak přidušeně heknou. A americký Shinji - uvzdychaný, uřvaný, ubrečení - mi prostě strašně chybí. Stejně tak Misato se svým lehce vychlastaným zastřeným hlasem mi sedí víc, než vysoce posazený hlas japonské dabérky. Když si navíc vzpomenu na německé dialogy Asuki řečené japonkou, byl to fakt děs. Nerozumněla jsem ani slovo. Nechávám 5 hvězd, protože to prostě na 5 hvězd je, ale ty hlasy...ty hlasy...nerozumím ani slovo (narozdíl od Aj, kde se dalo dobře orientovat i při posouvání titulků) a já jsem strašně vysazená na hlas. doufám, že mají američani v plánu to předabovat...jako původní NGE. Dalším problémem je hudba. Původní charakteristická hudba byla trochu pozměněna a v některých scénách je úplně nová. Ted si představte že znáte ty scény skoro navzpamět. Podle mě ta úprava vedla k horšímu. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Zkrácení seriálu do film a zlepšení vizuální stránky jedině vítám. Seriál jsem totiž neměl možnost vidět celý. Bohužel postavu tučňáka, největší zcestnost celého Evangelionu, tam nechali. Jinak jsem ale jedině spokojen. Když vynechám u anime tradičně originální námět a příběh, zastavím se zejména u scén soubojů. Ty jsou totiž naprosto geniální. Zejména animace posledního Anděla ve tvaru krychle, jeho morfování, je alespoň pro mě něco nevídaného. To kolik energie a dynamiky zde animátoři dokázali znázornit prostřednictvím jednoduchých postav snad nemá obdoby. Možná měl Michael Bay namísto Transformers sáhnout po Neon Genesis Evangelion, mohl by se tak vyřádit úplně stejně a nemusel by nás zahanbovat debilním dějem, protože zde je to všechno orámováno kvalitním příběhem. Ma druhou stranu, nevěřím, že by tento příběh, šel zpracovat lépe. ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

No, i když NGE je pro mě modla, tak tahle modernější předělávka seriálu do filmu je slabší odvar. Ano, vizuální zpracování je někde jinde, než původní série, ale i když dochází k tomuto vylepšení a několika změn v podání scén, tak nejsem na 100% spokojen. Rebuild utrpěl tím, že to je film, není to tak komplexní zážitek, co jsem zažil u seriálu a End of Evangelionu. Je to prostě dost ořezáno kvůli filmu a už si některé detaily nedokážu tak v rychlosti vychutnat. Bohužel, tohle je malinko zklamání. Ani mírně pozměněný soundtrack už jaksi neměl takovou působnost, tak jak v seriálu. Na jednu stranu je tu mílový skok ve vylepšení v animaci, ale na druhou stranu, ostatní tak nějak ztratilo. Hm, je mi líto, ale za mě to je 70%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Normální člověk dle mého názoru potřebuje vidět za život minimálně desítku profesionálních animovaných filmů z Japonska. Nic nedokáže lidský mozek tak odreagovat, jako ohlušující smršť megalomanských bitek, ve kterých buď figurují svalnatí hrdinové s čepelemi dvakrát většími než oni sami, anebo monstrózní roboti / příšery. Epileptikům vstup zakázán! Evangelion bych pak přirovnal k takovému východnímu Spider-manovi: jeho hrdinou je klučina, který kromě zmatku ve své hlavě (problémy v rodině, s holkami) musí bojovat s padlými anděly. Anděly, kteří na sebe rádi berou podobu nepřemožitelných robotů vybavených smrtícím arzenálem zbraní. Malý Shinja pak sám pravidelně osedlává jednoho takového "transformera", aby všem ostatním plecháčům nakopal (nedobrovolně) zadnici. A je to výborné... Psychologická linka příběhu včetně chytrých dialogů je dojemná a poutavá, akce pak tradičně nepředstavitelně obrovských rozměrů. Spektakulární: to umějí jen v Japonsku. Chybělo mi snad jen trochu hlubší vtažení do mytologie, a prsa doktorky Katsugari - proč s nimi machruje, když je nakonec neukáže? ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • V dubnu 2009 vyšla na Sony Playstation Portable akční adventura s názvem „Evangelion: Jo“, založená na příběhové linii filmu. (Shley)
  • V roce 2008 film vyhrál cenu Tokyo International Anime Fair za animaci roku a Anno obdržel cenu pro nejlepšího režiséra. Film byl také nominován na cenu Animace roku Japonské Akademie Cen, ale prohrál s Tekkon Kinkreet. (Shley)
  • Celkové tržby dosáhly přibližně dvou miliard jenů, tedy asi 16 200 000$. (Shley)

Reklama

Reklama