Reklama

Reklama

Dárce

Trailer 3

Jonas (Brenton Thwaites) vyrůstá v idylickém světě, kde existuje pouze štěstí. Lidé neznají utrpení, války, násilí, strach ani bolest. Základem světa je jednotvárnost: stejné domovy, stejné oblečení, stejné rodiny. Na okraji společenství žije jediný držitel a strážce všech pravdivých vzpomínek lidstva – Dárce (Jeff Bridges). Jeho prostřednictvím Jonas získává to, co nikdo jiný nesmí vědět – pravdu o skutečném životě a zkušenosti předchozích generací. Jonas začíná chápat, že jeho společenství žije v iluzi dostatku a bezpečí za cenu naprosté absence citů a možnosti volby. Lidé necítí emoce, lásku, vášeň, přátelství, nevnímají barvy. Pocit harmonie je vytvářen uměle. Jonas objevuje nejtemnější stránku utopického světa. Všichni ve společenství jsou pomocí každodenních injekcí zbavováni veškerých špatných vzpomínek a zážitků. Jejich svět je podvod, denně placený smrtí nepohodlných lidí, ve prospěch řízené existence. Tváří v tvář této skutečnosti, Jonas již nedokáže žít jako dřív. Čelí obtížnému rozhodnutí nejen o jeho vlastním životě, ale o budoucnosti celého světa... (Bioscop)

(více)

Videa (23)

Trailer 3

Recenze (581)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zoufale, ba drze neoriginální kompilát, bezostyšně vykrádající několik známých knih (minimálně Huxley, Orwell, Bradbury) i několik známých filmů... Ale to by mi snad vůbec nevadilo, protože přijít v dnešní době, zahlcené sci-fi literaturou i filmem s nějakým úplně originálním námětem, je skoro nemožné. Co mě ale příšerně drtilo, to byla typicky mainstreamová dějová polopatičnost a přesycenost melodramatickým pathosem, snad aby se filmeček líbil každé hloupé huse a pochopil ho každý natvrdlý vůl. Takže The Giver je dalším kýčovitým filmem, který je primárně určený divákovi-dementovi, nebo v lepším případě mládeži. A dámy ať mi prominou, ale tahle pseudo sci-fi je vyloženě ženská záležitost. A konec, s protržením jakési blány do kolektivního vědomí, je strašlivá chujovina. Trochu s rozpaky dávám tři, protože jako klukovi by se mi to určitě líbilo, Bridges i Streep jsou skvělí, Holmes hezká a řemeslné zpracování je dobré. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné. Nápad to mělo zajímavý, akorát jsem čekala, že to bude takové, možná víc akčnější. Líbilo se mi, že to začínalo černobíle, ale postupně, jak začal objevovat, že dřív bylo něco víc, tak se začal film obarvovat, až nakonec byl plnohodnotně barevný. Každopádně ten konec to úplně zkazil. Od chvíle co skočil z toho útesu s tím mrnětem mi to přišlo šíleně přitažené za vlasy, chápu, že to takhle asi bylo napsané v knížce, ale tu cestu by takhle nepřežil nikdo, natož novorozeně. Každopádně, když tohle opominu, tak to nebylo špatné. Bohužel existuje spousta mnohem lépe vymyšlených postapokalyptických příběhů. 3* ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Néé. Prečo? Toto sa mi presne stalo pri Niccolovom Hostovi; tie očakávania, že všetky hlúposti nakoniec nájdu východisko, že tvorcom sa nakoniec podarí vysporiadať sa so sebou samými, nejak vykľučkovať z toho labyrintu nonsensov a odporovania si; až to zrazu začne byť neúnosné, logika neprichádza, uvedomíte si čo sledujete za žáner... Akokoľvek mám pre dekadenciu slabosť, táto hm "zábava", fenomén ktorý odštartoval Twilight, nie je ničím než pásovou výrobou, predajom braku za miliardy, hyperrýchlym realizovaním nedokončených vykrádačiek mládeži neznámych klasík, splácaných dohromady do gulášu bez hlavy, päty a sebemenších náznakov pokusu o prekročenie cieľového publika nedorobených adolescentných ignorantov. Tentokrát všetko od Pleasentvillu po Občana Kanea. Až vás to trkne. A ja nato vždy znovu naletím, vždy dúfam. A zase nič. Hry o život to zvládli, Divergencia k tomu mala našliapnuté. Giver sa topí v tom zvyšku.. Druhá hviezda za tú sexi malú Izraelku ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Hodně příjemné sci-fi překvapení a přesně ten typ filmu, který já můžu. Podobně jako v Divergent se logika (hlavně v závěru) často poddává myšlence, ale ve výsledku jde hlavně o tu myšlenku lidských emocí, které jsou alfou a omegou lidské rasy. Hrátky s barvami - skvělej nápad a výborné zpracování. Kdo má ovšem potřebu rýpat se v logice, tak toho tenhle film bude asi nebetyčně vytáčet. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Ono je to celé fajn, ale výraznější diváckou přidanou hodnotu tu budete hledat jen stěží. Zásluhu na tom mají nevýrazní mladí herci, neschopnost jít více do hloubky a to neskutečně oddalované čekání na to, až se Jonas konečně vydá k oné bájné hranici. Zkrátka tak nějak mi přišlo, že ty emoce zapomněli dát tvůrci i do samotného filmu. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (18)

  • Jonasov (Brenton Thwaites) vek bol zmenený z 12 rokov na 16, a to kvôli intímnejšiemu vzťahu hlavných protagonistov, než bolo popisované v knihe. (figliar)
  • Jeff Bridges si přál zfilmování futuristického románu několik let, ale setkal se s překážkami studia Warner Bros., které zakoupilo práva v roce 2007. Práva poté skončila u Weinstein Company a Walden Media. Původní představa Bridgese byla ta, že Dárce ztvární jeho otec Lloyd Bridges. (Kmotr76)

Související novinky

Dárce a Piráti z Karibiku

Dárce a Piráti z Karibiku

22.11.2014

Čtvrtí Piráti z Karibiku vydělali miliardu dolarů, zároveň se ale dočkali tak tristního přijetí, že u Disneyho s pátým dílem nepospíchají. Scénář byl sice hotový už v roce 2011, producent Jerry… (více)

Reklama

Reklama