Reklama

Reklama

Bez lidí

Trailer

Obsahy(1)

Ve snímku Ausentes přichází španělský režisér Daniel Calparsoro s příběhem o noční můře, která nemá daleko k hororu. Mladá Julia (Ariadna Gilová) se v něm společně se svým manželem Samuelem (Jordi Molla) a dvěma nevlastními syny stěhuje do nového luxusního bydlení na vzdáleném předměstí. Jejich nová přepychová střecha nad hlavou skýtá vše, co si může člověk přát, a zdá se, že rodinnému štěstí už nemůže nic stát v cestě. Jen s místními sousedy není všechno v pořádku. Je možné je slyšet i vidět stopy jejich existence, jakýkoli pokus o kontaktování ale končí neúspěchem. A po čase se Julia jen těžko může zbavit dojmu, že jsou zde úplně sami. Snímek připomínající Kubrickovo Osvícení či Šestý smysl M. Night Shyamalana byl natočen v roce 2005 a především díky velmi hutné, ponuré atmosféře a také díky výkonu Ariadny Gilové si získal i publikum na portugalském festivalu fantastického filmu Fantasporto, kde obdržel i jednu z hlavních cen. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (32)

klima777 

všechny recenze uživatele

Možná jsem netrpělivá. Možná očekávám od španělských filmů příliš. Atmosféra (IMHO) chybí; jiskra též; solidní herecké výkony také. Pěkný námět, který se, žel, nepodařilo realizovat odpovídajícím způsobem. Město bez lidí. Člověk v zajetí technologií, jakož i denních a nočních můr. Boj. Kde nic, tu nic... U tohoto počinu můžete klidně absentovat. 1,5 hvězdy (protože jsem vydržela do konce...). Kubrick? Ani náhodou. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Podivný psychologický snímek viděný očima hlavní hrdinky, která se mi hned jevila jako hysterka a už od poloviny filmu mi byla nesympatická. Navzdory lžím a podivnostem jsem pak začal fandit otci, až se mi to nakonec potvrdilo. Nicméně film má zajímavý námět a hudbu, kterou si podle mě ani nezasloužil, ale děj zanechá v divákovi pocit, že by se s tím dalo dělat o mnoho více. 45% = 2/5 ()

Reklama

MareT. 

všechny recenze uživatele

U mě to dopadlo trošičku jinak, V první řadě celou pointu jsem "neuhádl", já jsem ji totiž nepovažoval za nějakou pointu, já jsem to nějak věděl od začátku. Tím se nechci vytahovat, to je prostě pravda. Já jsem chtěl spíše na konci vědět, proč se to tak děje. A odpověď jsem pochopitelně nedostal. Takže se v mém případě tvůrci trošičku přepočítali. Atmosféru to má celkem povedenou, ale celý film zabíjí prakticky to, že jiný level vysvětlení, než povrchního jasného faktu, se nedostaví. Prostě, pokud budete mít více otázek než jednu, tak vás to zklame. ()

Frollka 

všechny recenze uživatele

Hodně slušněj filmek, dle hodnocení jsem čekala docela průměr. Ze začátku Vám film, postavy ani prostředí moc neřeknou, nedají žádné informace, o lidech o kterých má být celý děj. Rodinka se přestěhuje do předměstské části, kde ona nikoho nevidí a ani nepotkává, ať už na koupališti nebo v supermarketu, nikde nikdo. Ví, že se něco děje ale neví přesně co. Manžel ani děti nechápou nastalou situaci, a snaží se skamarádit s "ostatními". Postupem času se dozvídáme, že se Julie s něčím léčila, není upřesněno co a jelikož už manžel neví co s ní, začne do ní rvát dávky léků. V domě se objevuje pro ni neznámá žena a místo aby zjišťovala co chce, rozhodne se prchnout do domu, kde prý bydlejí oni známí sousedi, aby se přesvědčila, zda-li manžel na ni nehraje nějakou habaďuru! Konec mě rozladil, čekala jsem všechny možné děje, ale Španělé asi nejsou pro dobré konce... ()

V.N. 

všechny recenze uživatele

Bezlidský biják který mi tak trochu připomínal jistý Kubrickův osvícený počin. Obsah se mnou abych řekl pravdu až tak nelomcoval, a zdaleka jsem mu nevěnoval takovou pozornost jako formě. Práce s kamerou je zde bez diskuzí na velmi vysoké úrovni a zvuková složka včetně vložené hudby má jen krůček k dokonalosti. Pravdou však zůstává že hlavní hrdinka zmateně pobíhající po satelitním městečku zmátla i mou osobu a po chvíli mě dokonce přestala bavit. Ale takový na správném místě použitý obrazový detail, dlouhý nájezd kamery, nebo zvuky naprosto čistě a přirozeně vyplouvající na povrch, umocňující tajemnou atmosféru filmu, řadí tým pracující na tomto dílku na světovou úroveň. Španělská kinematografie napříč žánry určitě stojí za pozornost a i když ve většině případů jim k bezchybnému dílu přeci jen krapet chybí, je to podle mě mnohem lepší vývozní artikl než nechutně trpké olivy. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama