Reklama

Reklama

VOD (1)

Anne Hathawayová tentokrát nikoli v roli princezny, nýbrž coby těžkými traumaty postižená dívka, která po letech izolace přijíždí na svatbu své sestry. Za vynikající výkon v tomto snímku byla herečka nominována na Oscara. Režie se ujal Jonathan Demme (Mlčení jehňátek, Filadelfie).
Byť by název tohoto snímku mohl evokovat některé sladkobolné romantické komedie, tento film nemá s nevěstami a ženichy na útěku nic společného. Spíše naopak. Ačkoli se jeho děj točí kolem svatby, jedná se především o silné psychologické drama, dávající nahlédnout do temných zákoutí lidské duše. Hlavní hrdinkou je dívka Kym, která sice svým vzezřením připomíná princeznu, ale hluboko v sobě skrývá bolesti a vnitřní démony, jež cupují její srdce na kousky. Proto se také chová tak, jak se chová. Rodina ji nemůže vystát, poslední léta strávila v léčebně, ale nyní se vrací domů, protože se vdává její sestra Rachel. A právě napjaté prostředí, jež kolem sňatku panuje, se stává arénou velké bitvy citů a traumat, během níž možná konečně bude vyřčeno vše, o čem se tak dlouhou mlčelo. V hlavní, pro ni velmi netradiční roli exceluje hollywoodská hvězda Anne Hathawayová, jež byla za tento herecký výkon nominována na Oscara. Tvůrcem snímku pak není nikdo jiný než oscarový Jonathan Demme, režisér nezapomenutelných klenotů Mlčení jehňátek a Filadelfie. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (133)

N.Strauber 

všechny recenze uživatele

Prvních pár minut jsem nadával, že Demme nepochopil, že ruční kamera automaticky neznamená, že s ní budu pomateně mávat. Ale pak jsem si na to nejen zvykl, ale dokonce to i přijal, poté jsem to nevnímal a nakonec to považuju za klad. A upřímně řečeno - žádné hrozné mávání to nebylo a ke snímku, který se odehrává převážně před svatbou a pak v jejím průběhu, se to dobře hodí. Důležité také bylo, co se zrovna v záběru odehrávalo a podle toho tomu byl pohyb kamery přizpůsobován. Od pana Jonathana jsem zatím viděl jen Mlčení jehňátek a i když toto rodinné drama je o něčem jiném a jejich úrovně nedosahuje, nelze mu upřít vynikajícím způsobem prokreslená atmosféra. Tomu všemu samozřejmě napomáhají i skvělí (kromě Anne Hathaway a Debry Winger spíš neznámí) herci. A výborný scénář, protože film je hodně postaven na dialozích. Malá výtka jen k příliš dlouhému svatebnímu tanečnímu veselí - závěr to však napravil. Jonathan Demme prokázal, že je stále skvělým režisérem a já opravdu nechápu zdejší nevysoké hodnocení. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Zachycení té zvláštní společenské události, které se říká svatba. Komplexní všehochuť nálad a široká škály pocitů. Pro mě je Anne Hathaway (výborná) jen jednou ze dvou hlavních postav. tou druhou je právě SVATBA a vše okolo. Pro někoho kdo nikdy žádnou nevymetl asi nic moc, ale těm na které tahle událost emocionálně působí, doporučuju. Poslední scéna náladově dokonalá a všeříkající a tu houslovou skladbu chci, díky ní jsem film dokoukal až do konce titulků :) Silné 4* ()

Reklama

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Taková životní událost, jakou je svatba, může klidně být katalyzátorem lidských osudů, které právě pod ohromným vypětím během příprav vyplavou na povrch. Na svatbu svojí starší sestry Rachel (Rosemarie DeWitt) přijíždí z léčebny Kym (výtečná Anne Hathaway), černá ovce rodiny, ta, která fetovala a hlavně ta, která způsobila neštěstí a zkazila život sobě a všem členům rodiny. Během jakoby náhodných okamžiků dění v domě nevěsty, nasnímaných z ruky digitální kamerou a výborně sestříhaných, že si připadáte jako přímý účastník oslavy a ne jako divák, tohoto nezávislého filmu, který si velmi přál Jonathan Demme natočit. Jenom je škoda, že v rámci maximální autenticity, film se zdá moc dlouhý. Poznámka: Nemám moc rád termín "nezávislý film". I ten "nezávislý film" potřebuje "závislého diváka" ochotného zaplatit... ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Nebýt Anne, tak si to nepusím. Smíšené pocity. Napadají mě jen otřepaná fáze jako "nuda", "o ničem", ale současně "hluboký příběh". Všechny kýče z amerických svateb pohromadě a mězi nimi Anne, která přijela z léčebny drogově závislých na svatbu své sestry. Jediné zajímavé je to, co se točí kolem ní a občas to má onu "hloubku" a zaujme, jen škoda té nezáživné omáčky kolem. Nebyl by problém to sestříhat na poloviční délku. # [viděno: TV, 5.1] # příběh 6 | hudba 3 | humor 1 | akce 0 | napětí 1 | pustil bych si znovu 4 ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Riešia sa problémy, ale na konci som nemal pocit, že by sa niečo aj vyriešilo. To bol zrejme úmysel. Zápletka, ani dej originalitou práve neprekypujú, ale herci odvádzajú v drvivej väčšine prípadov výobornú prácu. Jedno pozretie a dosť. Záverečná svadba sa mi už vliekla tak, že som ju trošku posúval dopredu. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • Anne Hathaway obržela za svůj výkon cenu pro nejlepší herečku na Critics Choice Awards 2009. (ufooonek)
  • Fotky malého Ethana jsou ve skutečnosti fotky z dětství mladšího bratra Anne Hathaway. (HappySmile)
  • Scéna se soutěží, kdo dřív naplní myčku nádobím, je založena na skutečné události, která se stala Sidneymu Lumetovi a Bobu Fosseovi. (HappySmile)

Reklama

Reklama