Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nad Evropou se vznáší hrozba první světové války. A v tomto ovzduší plném napětí a podvědomého strachu se vydávají dva dospívající mladíci, Augustin Meaulnes a Francois Seurel, na venkov na cestu za poznáním. Potkají na ní zámky v lesích, lásku, ztráty, zášť i zradu, ale snad i pochopení sebe sama. A možná si také uvědomí, že taková cesta nikdy pořádně neskončí, že je symbolem a náplní samotného života. Historické romantické drama, adaptující klasický román Alaina-Fourniera, bylo natočeno v Paříži a ve francouzském regionu Sologne, tolik proslaveném zámky na řece Loiře, a svou premiéru si odbylo v roce 2006. Z hereckých představitelů je zde pak nejznámější harrypotterovská plavovláska Clémence Poésyová, jež hraje Augustinovu lásku Yvonne. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

caesius 

všechny recenze uživatele

Le Grand Meaulnes patří mezi filmy, které jsem měl dlouho připravené ke zhlédnutí. A tenhle tam byl hooodně dlouho, dokonce až tak, že jsem zapomněl, proč jsem se na něj chtěl vlastně podívat. A bohužel jsem na to nepřisel po celý čas filmu. Kamera a exteriéry hezké, hudební složka však nezajímavá, herecké výkony nevěrohodné. Nepřidá mi například nejvhodnější řešit přirozené zestárnutí dětské role tak, že dvanáctiletému klukovi nalepím knír. Pro lepší pochopení děje je zřejmě vhodné přečíst si Fournierovu předlohu, což já neudělal, a tak jsem se zoufale chytal v ději každého stébla, kterých ale nebylo mnoho a většinou jsem se beztak potopil i s nimi. Výsledek 50 %, ale protože jsem dokoukal až do konce (ani nevím jak), tak tedy 60%. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Poměrně věrné zpracování Fournierova románu. Příběh o velké lásce a přátelství. Kachlíkova adaptace byla lyričtější a malebnější, tato je však pravdivější. Obě mají své kvality, ta česká se mi líbila více svou snivou tajemností v první půli a méně nihilismem v půli druhé. Literární předloha je jemnější, stejně tak i tato francouzská verze. Této však chybí poetičnost, která se tak povedla Antonínu Kachlíkovi. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Vyumělkované, rádoby patetické dílko, povrchní ve výrazu i sdělení, s příběhem obehraným jako stará gramodeska. Neuvěřitelně nevhodný hudební podkres. Nijak dobré herectví, někdy i přehrávání. Kamera také netuší, zda má létat okolo, nebo sem tam se pokusit o nějaký poetický záběr - nejde jí pořádně ani jedno. Ploché a nezajímavé postavy, vnitřní monolog, vlastně k nikomu zde divák nemá moc šancí získat sympatie, protože postavy nejsou v úvodu ani pořádně představeny (vnitřní monolog nepočítám). ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama