Reklama

Reklama

Tajemství Pravdy

(seriál)
  • USA Legend of the Seeker (více)
USA, (2008–2010), 32 h 10 min (Minutáž: 43–45 min)

Předloha:

Terry Goodkind (kniha)

Hudba:

Joseph LoDuca

Hrají:

Craig Horner, Bridget Regan, Bruce Spence, Craig Parker, Jay Laga'aia, Tabrett Bethell, Tania Nolan, Jessica Marais, Jessica Chapnik, Danielle Cormack (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(44)

Příběh Tajemství Pravdy se odehrává ve vzdálené zemi, ve věku mečů, draků a kouzel. Richard je obyčejný lesní průvodce, který žije v malém městečku Hartland v Západozemí, jen kousek od hranice oddělující je od Středozemí, kde vládne magie. O Hledači, zlém krutovládci Darkenu Rahlovi ani o moci kouzel zatím nemá tušení. To vše se změní ve chvíli, kdy potká krásnou Kahlan Amnell a zamiluje se do ní.
Kahlan patří k magickému řádu žen Zpovědnic, které používají kouzla, a především chrání Hledače – zosobnění pravdy, spravedlnosti a síly a nejdůležitějšího člověka ze Středozemí. Jeho kouzelný Meč Pravdy mu pomáhá bojovat proti zlu.
S pomocí moudrého průvodce Zedda se Richard a Kahlan vydávají zastavit zlého vládce Darkena Rahla. Cesta je zavede do nebezpečných průsmyků, mystických lesů, přes hranice mrtvých až do magické země. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (168)

Marooned17 

všechny recenze uživatele

Na tento seriál jsem narazil náhodou, o to víc jsem byl překvapen, co mi dlouho zůstávalo skryto. Po pilotním díle mě seriál okamžitě vtáhl velmi zajímavým příběhem, sympatickými postavami (Bridget Regan jako Kahlan jsem si prostě zamiloval:-), je úžasná), kamerou i místem natáčení na Novém Zélandu, který je pro fantasy jako stvořený. Netradičně jsou ztvárněny souboje. Velmi jsem byl překvapen mírou naturalistických scén násilí a mučení, v tom se seriál vymyká. Tempo v průběhu 1. série utíká velmi svižně, při některých dílech jsem pomalu přestával věřit, že z té šlamastiky, ve které se postavy ocitly se dá dostat. bohužel je tu i několik dílů "výplňových", které mě moc nesedly a několik trochu odlehčujících. Finále sezóny je naprosto boží, ale zároveň příšerně kruté, především psychologicky. Po jeho zkončení jako bych se probudil ze zlého snu. 2. série navazuje na povedenou první. 2. série si drží vysokou kvalitu předchozí, děj je stále velmi napínavý, emotivní a protkaný násilím. Jedna nová postava je výborná, škoda že občas trochu na úkor postav jiných. Série zdarně vrcholí opravdu napínavým finálem. Bohužel je vidět, že seriál je ukončený narychlo, protože konec je dost otevřený, avšak další série se již asi nikdy nedočkáme, což je velká škoda, protože to byl jediný pořádný fantasy seriál, co jsem v poslední době viděl. Pozor na zdejší obsah!, je plný spoilerů, které vám zkazí překvapení v průběhu seriálu. Seriál mě navnadil, abych si přečetl knížky. Ty jsou oproti seriálu o několik tříd výše, to ale neznamená, že je seriál špatný. Co se týče podobnosti děje buďte bez obav, děj v prvních 3 knihách, které jsou předlohou oběma zatím odvysílaným předlohám seriálu, je natolik odlišný, že si překvapení seriálem nezkazíte. Především jsou knihy ještě mnohem temnější, jenže kdyby scénáristé zobrazili to, co je v knihách, tak to by se ten seriál už asi musel dávat po 22. v noci. V knihách není tolik vedlejších příběhů, které byly pro seriál v podobě výplňových dílů vymyšleny. Trochu nechápu a tím potvrzuji názory ostatních komentujících někdy naprosto nelogické změny oproti předloze, kde naprosto vše je dobře popsáno a zdůvodněno. Třeba síly zla jsou tam mnohem mocnější, hlavní hrdinové tam nezabíjejí na potkání hordy vojáků, a Kahlan nenosí zcela nepraktické rukávy až na zem:-) (V 2. sérii už má naštěstí většinou jiné oblečení). Člověk sice bohužel asi musí při převedení na "plátno" počítat s určitými změnami a blbostí fimařů, ale zdá se, že filmaři si některé změny skutečně mohli odpustit, Goodkind jim až moc popustil uzdu. I tak si myslím, že LotS je svojí kvalitou výrazně předčí takovou Xenu, to se skoro nedá srovnávat, především díky mnohem zajímavějšímu a uvěřitelnějšímu příběhu, sympatickým hrdinům a já bych řek i chytrému míchání zábavy a napětí. Pokud máte alespoň trochu rádi fantasy, tak silně doporučuji. Prostě to musíte vidět. ()

Kali4 

všechny recenze uživatele

Spíš než jako adaptace knihy mi to připadalo jako RPG pro PC nebo konzole, tradičně se potácející mezi vysokou fantasy, „mečem a magií“ a temnou fantasy, kdy pohledný hrdina (ryzího charakteru neovlivněného zkažeností okolního světa ani krveprolitími, jichž se den co den dopouští) od samého začátku směřuje za jasným cílem a cestou plní spousty vedlejších questů, přičemž se hlavní zápletka zašmodrchává, navíc s ním putují další z větší části pohlední společníci (již méně ryzího charakteru), jejichž jedinečné schopnosti a talenty najdou v každém díle více či méně strojené uplatnění. Jak tomu u podobných seriálů, filmů, knih a her bývá zvykem, jedná se o další kombinaci známých i méně známých motivů a leitmotivů, z nichž některé jsme zdědili již po starověkých Sumerech. Některé díly jsou horší, některé lepší, něco je hloupé, něco chytré, někdo hraje dobře, někdo špatně, prostě tak, jak tomu bylo například s Hvězdnou branou, Xenou, atp. Nicméně stále budu tvrdit, že je Seeker lepší než Herkules a Xena dohromady. Především má hlavní zápletku, která je dost průměrná, ale alespoň existuje, a na seriálové poměry kvalitní kameru a střih (a naštěstí jsou TÉMĚŘ pryč i časy papundeklových kulis), i když režie je tedy dost nevyvážená a ten, kdo to točil, se evidentně nemohl rozhodnout mezi heroismem, epičností a samozřejmě morálkou vysokého fantasy na straně jedné a brutalitou, nečekaným humorem a erotičností (někdy hraničící až se sexuálním fetišismem – no fakt, nekecám :-)) „meče a magie“ na straně druhé. Takže v jednu chvíli ze sebe čaroděj sype morality a moudra a hlavního hrdinu tíží nemocný stařík u cesty, aby si jeho parťačka o půl minuty později s labužnickým výrazem vychutnávala zabíjení nepřátel, hrdina jí v tom ovšem zdatně sekundoval, pouze vyměnil labužnický výraz za zuřivý. Seriál je tedy hodně nevyvážený, co se týče atmosféry, najdou se zde momenty poněkud nevhodné pro všední odpoledne (ač je to zvláštní, půvabné líbající se bojovnice v přiléhavých kožených stejnokrojích prý někomu přijdou nevhodné; patří sem však například i jedna holčička mlátící druhou či temná nestvůra trhající oběť na kusy – i když mimo divákovy zraky), jindy je to možná až přehnaně dětinské jako z pohádkové fantasy. Každopádně seriál to doposud dotáhnul teprve na konec druhé série, tudíž jeho kvalita stále zůstává poměrně vysoko a je bez problémů sledovatelný. Největším kladem jsou ale nejspíš pěkné ženy a hlavní padouch (většině známý spíše jako Haldir, jeden z kapitánů Lothlórienu), kterému jsem celou dobu děsně neobjektivně fandil. Až na druhé koleji zůstává docela dost průměrná hlavní zápletka. A tak dávám nekritické čtyři hvězdy, protože mám prostě fantasy rád a protože jsem tenhle seriál naprosto bez problémů zkouknul. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

--- PRVNÍ SÉRIE --- Prozatím mírně nadstřelené čtyřhvězdí a to především z důvodu, že takový seriál na obrazovkách prostě chybí. Seriál inspirující se klasikami z devadesátek, jako je nejen Xena či Hercules, ale třeba i The Lost World. Podobá se jim především svým epizodickým formátem, rozmanitostí zápletek a plochými charaktery. Je to braková fantasy zábava, jak má být a i když má seriál hromadu nedostatků jako např.: nerealisticky zrychlený vývoj postav, bezúčelné běhání z místa na místo, stále se opakující ne moc dobré souboje či hodně levná výprava, svým způsobem je zábavný, oddychový. Divák si prostě rád pustí další díl, další dobrodružství, i když ví, že hlavní hrdinové všechno zachrání a není se o koho bát. A místy seriál i ukazuje, že nechce být jen hloupou napodobeninou, ale snaží se některé díly pointovat a občas je i docela nekompromisní. Sympatické herecké obsazení mě u seriálu drží o to víc, Bridget Regan jako zpovědnice nemá chybu. Moje puberťácké já se cítí po první sérii uspokojené a zároveň se těší na druhou. Hodnocení série: 4/5 --- DRUHÁ SÉRIE --- Hrozně rád bych i tentokrát udělil čtyřhvězdí, ale ať dělám, co dělám, druhá série si to prostě nezaslouží. Působí spíše už jako fanfikce, než jako plnohodnotná druhá řada. Ačkoli jsem se Richardem a Kahlan za ty dvě série hodně sžil, po celou dobu tato řada trpí jistou monotónností (paradoxně) a chaotickým writingem, kdy snad scénáristé napříč epizodami soutěží, kdo vymyslí praštěnější zápletku. Je to zábava a působí to jako lepší 90's seriál, ale někdy je to překombinované až příliš a často na to doplácí logika. Máme tu smrt, zmrtvýchvstání, vztahové twisty, za které by se nemusel stydět ani Dallas, paralelní vesmíry, přeskakování mezi těly a dokonce jeden takový ten "rekapitulační díl", kde se recyklují záběry z první série. Co mě ovšem potěšilo, že ač to do poslední chvíle nevypadalo, seriál je velice slušně zakončen - alespoň co se hlavní linie týče - a nekončí žádným trapným cliffhangerem. Nicméně za tu rozkolísanost tomu i přes mou přízeň lepší hodnocení nedám, ale i tak mě mrzí, že se seriál další série již nedočkal. Hodnocení série: 3/5 ()

icoico 

všechny recenze uživatele

hlavni hrdina nic moc nehraje, ale to je tak jedina vada na krasa tohoto po dlouhe dobe dokonaleho fantasy serialu. herecke vykony vsech ostatnich, prekrasne prirodni scenerie, dobre triky (na televizi)! ubehl uz nejaky ten patek, co jsem videl fantasy serial, co si zaslouzi privlastek dokonaly (Angel), a je to videt. je videt, ze za ten cas, naroky i v TV vzrostli. dnes uz studiove fantasy neobstoji a nastesti tvurci LoS to pochopili. a nastesti kvalitni pribeh, ktery koupili od znameho fantasy autora, nepokazili stupidnimi dialogy. 5 z 5 pracek, jak rikaval Lister. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Knihy jsem zatím nečetla a nemám zrovna náladu na temné a brutální večerníčky, takže tahle verze (podle mě celkem vyvážená, nijak přehnaně sluníčková) se mi trefila do noty a užívám si to nejvíc. Hlavní postavy mě zaujaly, moc jsem si je oblíbila a celej ten svět mě zaujal, krásný exteriéry, skvělá výprava, dobré epizodické příběhy. Seriál mi přnesl mnoho hodin příjemného relaxu a za to jsem mu vděčná. Mimochodem dlouho jsem si říkala, že je mi Darken Rahl nějaký povědomý a nakonec jsem se koukla na čsfd a vidím, že hrál mýho nejoblíbenějšího elfa Haldira:)) Zajímavé taky je, že ty protichůdné postavy, ty nepřátele na život a na smrt, osudově spolu spojené, hrají dva Craigové:)) Právě jsem dokoukala poslední díl a jsem z celýho seriálu nadšená. Koukala jsem, co dál, po takovým nářezu a došla jsem k závěru, že Xena ani Hercules, který tady kdekdo zmiňuje, to rozhodně nebudou, nezaujaly mě lautr ničím. Takže: kde je nějaký podobný aspon trochu rovnocenný seriál na další dlouhé podzimní večery? ()

Galerie (335)

Zajímavosti (10)

  • V seriálu se Richard Cypher (Craig Horner) dozvídá, že Darken Rahl (Craig Parker) je jeho bratr, zatímco v literární předloze je Darken Rahl jeho otcem, to samé platí i o Jennsen (Brooke Williams), která je Richardovovou nevlastní sestrou, pro níž je Darken Rahl také otcem, a ne bratrem. (Shadowspark)
  • Všechny kostýmy byly hercům pořízeny speciálně k jejich potřebám, od samotného návrhu až k výslednému vzhledu. (Conspi)
  • Seriál vychází z knižní série "Meč pravdy" amerického spisovatele Terryho Goodkinda. (Conspi)

Související novinky

Sean Bean hraje o trůny

Sean Bean hraje o trůny

22.07.2009

A krade si tím pro sebe další výraznou roli v ambiciózním fantasy projektu. „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina patří k nejuznávanějším současným zástupcům žánru. Sága o dvou mocných… (více)

Del Toro směřuje do Středozemě

Del Toro směřuje do Středozemě

01.02.2008

Není to žádné překvapení. Dva tlouštíci, jeden z Nového Zélandu, druhý z Mexika, plánovali spolupráci už dřív, když se ještě měla točit filmová verze počítačové hry Halo. Tenkrát to nevyšlo, ale zdá… (více)

Reklama

Reklama