Reklama

Reklama

Big Man Japan

(festivalový název)
  • Japonsko Dainippondžin (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Dai Saito vypadá jako obyčejný průměrný čtyřicátník žijící nudným životem na okraji města. Pochází ale ze starého klanu superhrdinů, kteří už celá staletí chrání Japonsko před monstry. Vždy, když je zavolán ministerstvem obrany do akce, Dai Saito se pomocí elektrošoků změní na gigantického bojovníka a vydá se do akce. Všechny jeho zásahy jsou živě přenášeny do televize, avšak běžným občanům se už přestává líbit jeho zanedbaný vzhled a to jakou škodu napáchá při každém boji. S klesajícím TV ratingem a bídnou vyhlídkou na budoucnost začína Saito bojovat spíše sám se sebou. (Raztubyl)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (26)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že tohle jsem ani já něják nepobral-a to jsem zvyklý na větší japkoúlety. Mám pocit, že tím chtěl básník říct možná něco hlubšího, ale nevím jestl se nějáké důležitosti ztratily či zauzlovaly v překladu, nebo prostě jen nejsem japonec abych to rozšifroval-každopádně jsem tu případnou metaforu nerozluštil...škoda ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek „Dai-Nihonjin“ je originálně neoriginální, ale právě v tom je jeho kouzlo. Je to klasický kaiju film, kde bojové scény jsou vlastně arénou. Je to ale zároveň osobní drama, které je natáčeno na kameru jako reality show o jednom člověku, který je velmi neobyčejný. Tohle je tak krásně ujetý film, že já prostě nemohu jinak, než se na něj dívat se zalíbením a hodnotit ho hodně vysoko. Na tohle ale musíte mít náturu. ()

Reklama

dezorz 

všechny recenze uživatele

Podobny napad ako u Cloverfield, dokument versus monstra. Jediny rozdieli je v pristupe. Jednak Japonci maju vacsiu tradiciu v monster filmoch a jednak japonci, ked sa hraju, chcu sa hrat, ale nehrat povrchne. Dai Nipponjin je mockumentom, ktory sa vymyslenym dokumentarnym sposbom venuje akoze skutocnemu zivotu loosera prvej triedy, ktory ma tu smolu, ze je zaroven monstrom. A kedze je to looser bez vlastnej vole a zodpovednosti, vlada ho dokonale vyuzila a zneuzila na boj s ostatnymi monstrami, takze aj ked ani sam netusi, ako k tomu doslo, je vlastne kladnou postavou, ktora pomaha celemu japonsku. Film so skvelym napadom, dokumentarne sekvencie, podobne ako v cloverfield, su presne nacasovane a vypointovane, presne v spavny moment odhaluju to, co je v deji potrebne. Na rozdiel od Cloverfieldu, kde ucelom bola adrenalinova jazda v prvej divackej osobe, Dai Nipponjin je komicka jazda vo vsetkych divokych odtienoch japonskeho uleteneho humoru. Dai Nponnjin je film , na ktory je treba mat zaludok. Pri cloverfielde sice dostanete v US kine oznamenie, ze vam z roztrasenej kamery moze prist zle, a ze par ludom aj prislo, pri Dai Nipponjin ziadne varovanie nie je. A ze ho iba par nejaponskych ludi zatial prezilo. :) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Na první pohled mockument točený pro nic než prostou zábavu. Jenže mám spousty důvodů věřit tomu, že zdokumentování života zkrachovalého, stárnoucího, opuštěného Japonce bez ambicí, který se umí měnit na svoji přerostlou podobu, v níž bojuje s monstry, není prostě a jednoduše tím, čím se tváří být. Vypráví o Japoncích, ale spíše než o Japonci průměrném vypráví o Japoncích jako celku - či o určité generaci. SPOILERY - Různé poznámky o Velkém Japonci se tak transformují v lehce černohumorné hodnocení stavu japonské ekonomiky ("Zatím mi to na nájem stačí, ale jestli to takhle půjde dál, budu muset vykrádat banky"), přílišného zpohodlnění japonské společnosti a nedostatku "nepřítele" ("Monstra už teď nepřichází tak často, není kreativita"), zahraničně politická linie (vojáci říkají o Velkém Japonci: "Dřív býval agresivnější, vitálnější") nebo lakonický popis účasti v druhé světové válce ("Otec umřel tragicky, chtěl hrozně moc vyrůst, ale bylo toho na něj moc"). V samotném závěru ve scéně záchrany Velkého Japonce jeho dcerou vidíme konečně nástup nové, amerikanizované generace... KONEC SPOILERŮ. Nápad ne zcela nezajímavý, ale přeci jen poněkud... osamocený. Člověk se trochu baví, že ten špendlík píchl do přefouklého vlastenectví. Oceňuje, jak bizarní fikce zrcadlí realitu. Nové ale v tomhle zrcadle zahlédnout nemůže, jen to, co již zná. A tak mu krom několika uchichtnutí film dá jen málo. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Člověk se hned cítí v ulicích Tokia bezpečněji, když ho před všemožně odpudivými monstry chrání superhrdina ve fialových slipech. Leckdy sice vezme do zaječích, za ty nuzné prachy od sponzorů, které vystačí sotva na nájem, se mu člověk nemůže ani divit, ale občas má svůj den, takže soupeře odkáže do patřičných míst, kde mu bude lépe. Dai-Nopponjin je typickou japonskou šíleností, u které nemáte zdání, co bizarního se stane o pár minut později. Ztřeštěné, skoro až arogantní finále, které všechen předchozí děj totálně položí na lopatky, nám dává najevo, že televizní sledovanost, o kterou v tomhle moderním monster byznysu jde, je vždycky až na prvním místě .. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama