Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prvním díle – nazvaném Přepadení - postarší učitelka paní Hrabánková zaklepe na dveře psychologa, aby se mu svěřila se svým příběhem. Jednou večer cestou na metro ji přepadl jakýsi mladík a ukradl jí tašku s penězi. Z loupežného přepadení se postupně stává terorizování, když žena mladíka pozná a dokonce ho ohlásí na policii. Nemá totiž bohužel žádné důkazy a mladík s ní dokonce bydlí v jednom domě. Oporou jí přestává být vlastní manžel, který zpočátku nevěří mladíkově tvrzení, že se žena chová jako zhrzená milenka. Nepotrestané zlo, které se vysmívá a stupňuje, stresuje ženu k nevydržení... Roli ženy, která sama vypátrá muže, jenž ji přepadl, a stane tak tváří v tvář zlu, nad nímž nemůže zvítězit, skvěle ztvárnila Iva Janžurová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (60)

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl tematické série Oběti dopadl nanejvýš dobře. Dal divákovi okusit nepříjemnou atmosféru bezmoci proti páchanému zlu a především dopad takové situace na oběť a její blízké. A co je mi nejsympatičtější - dokázal tuto deziluzi prodat i bez nesmyslného od pravdy odloučeného démonizování stavu státu a práva, které bylo o téměř dekádu později divákovi bez jakékoli míry cpáno ve Svědomí Denisy Klánové (které ovšem do této série nepatří, jen to téma mi zavedlo myšlenky blíže současnosti - psáno v únoru 2010). Díky skvěle nadávkovaným hereckým výkonům troufám si říct všech zúčastněných není důvod jít pod čtyři hvězdy. A rozhodně by neuškodila repríza v nějakém "atraktivním čase". ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Je mi poněkud záhadou, kde se u této lacině působící TV inscenace vzalo 84%, ale na druhou stranu jde o silné téma, podané oblíbenými herci, koukat se na to teda rozhodně dalo. Janžurka zvládla roli hroutící se ženy na jedničku, Kodet hrál to, co obvykle (tedy protivného prďolu) a Vladimíru Dlouhému jsem záporáka moc nevěřila - měl si roli vyměnit s mladším bráchou. Jen tak mezi námi: ukrást mi nějaký gauner psa, vykoledoval by si ode mě zuby ve sklenici a sopránový hlásek do konce svých dnů! Sáhnout mi na mámu, putoval by přímo do dřevěné, prostorově nenáročné, horizontální garsonky. Bydlet v té úděsné králíkárně, jaká byla v "Přepadení" vidět, nebo si pár let posedět v zamřížovaném Hiltonu, žádný velký rozdíl... Za zmínku stojí, že film produkoval Phillip Morris osobně - jen v minimu záběrů je divák ochuzen o čadící hřebík do rakve. 63% ()

Reklama

VeraF 

všechny recenze uživatele

Hodně dobře propracované a podané prožívání postavy, která prožije přepadení. Iva Janžurová to zahrála výborně. Taktéž herecký výkon Vladimíra Dlouhého byl úžasný. Bylo to velice silné. Myslím (představuji si), že po něčem takovém, co spolu takto procítěně a věrohodně zahráli, to pak museli společně nějak spláchnout, dostat to ze sebe - na dvacet minut se obejmout a hladit, nebo někam spolu jít na večeři a dlouho si povídat, nevím. Fakt síla. ()

Markussis 

všechny recenze uživatele

Nemohu hodnotit jinak než-li plným počtem, neboť právě kdybych hodnotil jinak, asi bych si připadal jako pokrytec. Vždy když vidím takovýto tuzemský film a v něm herce, kteří kriticky a upřímně svým uměním odhalují nějakou problematiku naší společnosti, tak mám jakýsi pocit zadostiučinění. Jíři Kodet, Iva Janžurová a brilantní Vladimír Dlouhý jsou perfektní. Vladimír Dlouhý svůj part sehrál velmi tvrdě a nekompromisně a také naprosto realisticky. Vždyť ono to také ani jinak nešlo, neb mnoho takovýchto inteligentních hyen v naší společnosti jest. Úřední byrokracie je zde další velké téma a to se mi velmi líbí. Film velmi silně poukazuje na to, že právě proti této byrokracii takřka žádné zbraně neexistují a malinko tak v samotném vyvrcholení děje vybízí k takovým lehkomyslným anarchistickým myšlenkám. Tedy poškozený si již razí cestu vlastních pravidel. Scénář je sepsán velmi zručně a také stručně. Film má díky tomu dokonalé proporce. Je to velmi zapomenutý film a to je velká škoda, možná je díky svému komornímu ladění trochu nevýrazný, to je snad ten důvod. ()

Elio 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno, já tyhle depresivní příběhy ze života opravdu nemám ráda, ale tohle bylo zahráno a napsáno tak výborně a hlavního zloděje jsem nesnášela od začátku do konce, že celý film myslím svůj účel splnil. Nakonec jsem byla ráda, že se vše relativně urovnalo, ale pocit bezmocného rozhořčení a lítosti nad tím, čím si hlavní hrdinka musela projít, ve mně ještě nějakou chvíli zůstal. No, určitě se na tenhle film znovu nepodívám, ale oceňuji, jak silně a kvalitně celé téma bylo zpracováno. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v Praze v lokalitách Opatov a Háje. (Terva)

Reklama

Reklama