Reklama

Reklama

Hodný, zlý a divný

  • Jižní Korea Joheunnom nabbeunnom isanghannom (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Největší komerční hit tohoto roku a z hlediska divácké návštěvnosti desátý nejúspěšnější film v dějinách jihokorejské kinematografie navazuje na tradici tzv. mandžuských westernů. Tato v zahraničí neznámá a v Koreji zapomenutá kategorie označuje snímky zasazené do prostředí Mandžuska ve třicátých letech dvacátého století, které tematicky odpovídaly americkým westernům. Režisér Kim Ji-un již ve svých předchozích filmech, jako Rány pod pás, A Tale of Two Sisters či A Bittersweet Life (poslední dva byly uvedeny na prvním ročníku Filmasie), chytře mixoval žánry, případně konfrontoval různé stylové polohy tematicky spjatých subžánrů. Tentokrát v akčním dobrodružném spektáklu spojuje inspiraci legendárním eposem Hodný, zlý a ošklivý Sergia Leoneho s dravou nevázaností klukovsky idealizovaných mandžuských westernů a vyprávěcí strukturou současných blockbusterů. (Filmasia)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (258)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od zahájení letošní Filmásie snímkem Ashes of Time Redux, u kterého byly (nejen) mé pocity lehce rozpačité, se její konec ve znamení filmu The Good, the Bad, the Weird dle mého názoru vyvedl mnohem lépe. Když to vezmu pěkně od podlahy, vizuální zpracování dosahuje kvalit korejského (nad)standardu, hudba je sice místy vykradená, ale scénám sluší a tak ji ani nemám potřebu více kritizovat. Zápletka není nijak zvláště komplikovaná, ve hře je jedna odcizená mapa ukrývající poklad, tři základní postavy snažící se ji ukořistit (jedna z nich ji úspěšně ukradne a tak se pozornost ostatních zaměřuje právě na jejího nositele, stejně asi tak jako Sauronova vůle na prsten nebohého Froda) a do toho se namotá ještě pěkná řádka dalších zlodějů, vojáků a vůbec všeho co má ruce a nohy. Ti všichni se snaží mapu získat za každou cenu, liší se jen svou schopností a délkou přežití. Ve své podstatě je to taková Honba za diamantem na poušti v asijském stylu s výborným hereckým obsazením, spoustou kulek, ale i velkou dávkou známého korejského humoru v netradičním žánrovém spojení. Tento počin se ani nesmí brát nikterak vážně, je to totiž ulítlá akční přestřelka, kterou beru s nadhledem, ale i přesto hodnotím o něco výše, nežli velí zdravý lidský rozum. Jednak je to díky oblíbeným hercům a možná i díky tomu, že i přes svou delší stopáž, film uběhne příjemně rychle a zároveň vůbec nenudí a takové pozitivum prostě vždy potěší. (9/10) [Filmasia 2008] ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ackoliv se rozhodne nejedna o spatnej film, spis naopak, presto jsem podle traileru cekal vic. Pribeh o honbe za mapou a nasledne za pokladem je sice hodne jednoduchej, ale v tomhle pripade naprosto dostatecnej, takze mi prislo zbytecny, komplikovat to takovym silenym mnozstvim postav. Nicmene v tech hlavnich se clovek za chvily zorientuje, protoze je kazdej dostatecne odlisnej. Ale nazev filmu zrovna dvakrat nesedi, vylozene hodna postava tu neni, naopak zly a podivny jsou prakticky vsichni. Nicmene jelikoz se tvurci inspirovaly Leonem, coz je ostatne na par scenach videt, tak asi chteli podobne cool nazev. Jinak film ma necelejch 140 minut, takze tu jsou logicky nejaky hluchy mista, ale jinak je to prekvapive slusna jizda, kde jsou neustale nejaky prestrelky a to ne ve stylu, ze by prislo par lidi a postrileli se, v kazdy figuruje spousta postav a vetsinou prestrelka neni kratsi nez 10 minut a obcas tu jsou i docela fajnovy napady. I hudba se celkem povedla, akorat obcas se k deji moc nehodi a pak film trochu vyzni jak parodie. Ale celkove od korejcu slusnej prispevek do westernovyho zanru, i kdyz lehce prekombinovanej. ()

Reklama

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Kórejská pocta westernovej klasike? Prečo nie? Mieša sa tu však viac žánrov (komédia, akčný film a western) a mne to mierne vadí. Hlavne tie komické vsuvky nefungujú stále. Sú typicky kórejsky šialené (vlastne to je jedno či kórejci, japonci či čína, majú taký zvláštny zmysel pre humor). Ďalej je film dosť uťahaný a stopáž by bola oveľa prijatelnejšia, keby sa to o 30 minút skrátilo. Záverečná pointa je hrozná a celkovo tých posledných 10 minút ma vôbec nepotešilo. 20 minútová akcia na púšti, ktorá tomu finále predchádza je však natočená epicky, dravo a má to nápady aj štýl, Aj úvodná akčná pasáž vo vlaku správne navnadí. Neskôr sa však v akcii ukazujú problémy - je miestami zbrklo natočená a je príliš rýchla. Postavy sa miešajú a človek ani nevie kto je kto. Ak by som to teda mal zhrnúť - kvalitatívne nevyrovnaný western, kde sa striedajú lepšie chvíle a horšie. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Neskutočné, čo si Kórejci dovolili. Dokonalá ukážka westernovej zábavy, ktorú v hollywoodskej produkcii za posledné dve dekády nedokázal predviesť v takejto dokonalej podobe žiadny ašpirant. Spojenie vážnej zápletky miestami prechádzalo až do spaghetti-westernu, uletené, zábavné, ale čo je podstatné neskutočne premyslené, akčné a nadupané. Kórejci sa nebáli experimentovať, čo sa najviac odrážalo v použitej hudbe. Príbeh zasadili do doby, ktorá prináša nové možnosti, spojenie samurajských myšlienok so západnými zbraňami a typickým typom hrdinu a záporáka. Akcia je však to, čo treba spomenúť ešte raz. Neskutočná jazda, tri pätnásť-minútové scény, ktoré mi napumpovali adrenalín do žíl budú veľmi dlho pretrvávať v mojej pamäti. 95%. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Možno najpoctivejší spaghetti-western od čias, kedy Franco Nero ako Keoma vyprevadil žáner do hrobu. Okorenený tým, že sa neodohráva v mexickom pohraničí, ale v Japoncami okupovanom Mandžusku. To ale nestačí, aby som hýkal nadšením. Zhruba v polovici filmu (pri už asi tretej prestrelke na trhovisku - to tú dekoráciu museli naozaj využívať tak dlho?) som si už vravel, že tej vystrieľanej munície je priveľa a nápadov naopak primálo a že ak sa niečo nezmení, začnem sa vážne nudiť. Našťastie vzápätí sa filmom začali mihať náznaky naozajstného deja, nastúpila japonská armáda a reči o nezávislosti. Skrátka to začalo dávať zmysel. Samozrejme to nenabralo také rozmery ako v leonovskom predobraze, ktorý sa v druhej polovici preklopil z čisto zábavného westernu na takmer protivojnovú drámu, ale predsa len to vyhnalo film nad priemer. Predzáverečná naháňačka na púšti je nadupaná, hlavne etuda na tému "jeden strelec proti celej japonskej divízii". Nakoniec je to slušných 7/10, ale pôjdem dole, pretože druhýkrát by som ten film už nezvládol. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Když Park Chang-yi (Byeong Heon Lee) ve svém pokoji vstává v noci z postele a nabodne nožem stonožku na dveřích, má na sobě moderní spodní prádlo (černé boxerky), které se ale začalo nosit až kolem roku 1990, což je téměř půl století po době, v níž se odehrává děj filmu. (kesinaa)
  • S rozpočtem 17 milionů amerických dolarů jde do této doby a nejdražší jihokorejský film. (molotov)
  • Striktní britská filmová cenzurní organizace British Board Of Film Classification, pro nevhodnost promítaného násilí na zvířatech, nařídila filmařům vyříznout z filmu kolujícím britskými kinosály specifický pětisekundový úsek. (Conspi)

Související novinky

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama