Reklama

Reklama

Hodný, zlý a divný

  • Jižní Korea Joheunnom nabbeunnom isanghannom (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Největší komerční hit tohoto roku a z hlediska divácké návštěvnosti desátý nejúspěšnější film v dějinách jihokorejské kinematografie navazuje na tradici tzv. mandžuských westernů. Tato v zahraničí neznámá a v Koreji zapomenutá kategorie označuje snímky zasazené do prostředí Mandžuska ve třicátých letech dvacátého století, které tematicky odpovídaly americkým westernům. Režisér Kim Ji-un již ve svých předchozích filmech, jako Rány pod pás, A Tale of Two Sisters či A Bittersweet Life (poslední dva byly uvedeny na prvním ročníku Filmasie), chytře mixoval žánry, případně konfrontoval různé stylové polohy tematicky spjatých subžánrů. Tentokrát v akčním dobrodružném spektáklu spojuje inspiraci legendárním eposem Hodný, zlý a ošklivý Sergia Leoneho s dravou nevázaností klukovsky idealizovaných mandžuských westernů a vyprávěcí strukturou současných blockbusterů. (Filmasia)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (258)

Matty 

všechny recenze uživatele

Western Hodný, zlý a ošklivý považuji za nejlepší ve svém žánru a stěží překonatelný, proto mne ohlášený jihokorejský film s nápadně podobným titulem (a dějem) přiměl k radosti i ostražitosti. Prvé bylo oprávněné, druhé nikoliv. Je to trochu vtipnější, hodně akčnější a je to BOMBA! Dezorientace v postavách a jejich cílech trvala jen do zjištění, že netřeba znát detaily, že by dokonce nebyly nutné ani ty anglické titulky. Za tenhle film mluví akce. Krvavě nekompromisní, velmi nápaditá a s „choreografií“ vrcholných hongkongských majstrštyků. Pozadí macguffinovské mapy, která dává akční mechanismus zas a znovu do pohybu, není dočista nezajímavé (Korea Korejcům), ale stejně jako briskní náhledy do minulosti hrdinů jsem ji vítal hlavně jako možnost odpočinku od neustálého střílení. Posledních dvacet třicet minut doporučuji k několikerému přehrání hollywoodským filmařům, aby zřeli, jak na dlouhotrvající akční scény. Klimax také nejlépe dosvědčuje úctu tvůrců k dílu Sergia Leoneho. Krom nervního prostřihávání na detaily tváří jsou v něm zakomponovány prvky z celé dolarové trilogie (střílení do klobouku, kovový štít) i pozdějších Kapes plných dynamitu. The Good (supercool klaďas), The Bad (ještě víc cool záporák) and The Weird (generátor vtipů, jehož divnost vyplyne teprve s finálním odhalením) je současně moderním akčním westernem i zdvořilou poklonou westernům špagetovým. Jestli má upadající westernový žánr nějak pokračovat, pak podle vzoru této pecky, ne narezlého Vlaku do Yumy. Jenom se obávám, že ne všichni budou tak shovívaví k faktu, jak moc zde jde o efekt a jak málo o vše ostatní. 90% Zajímavé komentáře: Adrian, May, kiddo, kitano, kikuka ()

balone 

všechny recenze uživatele

Efektně nabitý kousek, který mě zase vrátil do dob, kdy se mi westerny líbili. Avšak stále tomu něco chybí, aby to patřilo do mé top. I když se to točí kolem tří postav, Nijak nejsou pořádně charakterizovány, každá jen jedním slovem, ale člověka nejde charakterizovat jen jedním slovem. Chyběla mi tam hloubka těch postav. Příběh šel udělat lepší, ale nebyl špatný, aby se na to nedalo koukat . ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $128,486Tržby Celosvetovo $44,261,209║ Spočiatku vydarený prehmat odvolávajúci sa na staré spaghetty westerny, ktorý prvú polovicu slušne baví a ponúka zbesilú akciu, potom to už je troška na silu tlačené do cieľa a postráda to patričné grády. /videl v kine: 65%/ (videl na festivale Cinematik 2012) ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Korea opět září a skvěle oživila mrtvý žánr WESTERN! The Bad a zároveň nejlepší postava z filmu Byeong-heon Lee je martial artist expert a stroj na zabíjení. The Weird je zodpovědný za komediální prvky a the Good je originální lovec odměn. Akční scény jsou fantastické a je jich dostatek. Kdo je unaven z klišé a má chuť na závan čerstvého vzduchu, tak tenhle Korejský Blockbuster je správná volba. 80% ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Chviličku mi trvalo, než jsem se srovnal s tím, že je film natočen opravdu uměle a všechny pohyby jsou promyšlené několika choreografy. Jinak se to nazvat totiž ani nedá. Všechno vypadalo tak dokonale, a jak se říká, ta prává krása je v jednoduchosti. _ Avšak přesto nemůžu jinak, než tomu dát plný počet, protože tak skvěle jsem se už dlouho nebavil! Dialogy, některé scénky, pohledy, patnáctiminutová honička v poušti za hudby Santa Esmeraldy, závěrečná přestřelka a spousta dalšího, co by stálo za zmínku, je totálně nářezové! __ Hodný hraje hodného. Zlý hraje zlého a škaredý hraje divnýho, a i když jde vidět, že se všichnio snaží alespoň trošku zahrát originál, nikomu se to nedaří. Což je i dobře! :-) __ Dostal jsem chuť na Leoneho opus a A Bittersweet Life! ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Striktní britská filmová cenzurní organizace British Board Of Film Classification, pro nevhodnost promítaného násilí na zvířatech, nařídila filmařům vyříznout z filmu kolujícím britskými kinosály specifický pětisekundový úsek. (Conspi)
  • Představitel Hodného Woo-sung Jung si během natáčení zlomil ruku. (Morien)

Související novinky

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama