Reklama

Reklama

Hodný, zlý a divný

  • Jižní Korea Joheunnom nabbeunnom isanghannom (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Největší komerční hit tohoto roku a z hlediska divácké návštěvnosti desátý nejúspěšnější film v dějinách jihokorejské kinematografie navazuje na tradici tzv. mandžuských westernů. Tato v zahraničí neznámá a v Koreji zapomenutá kategorie označuje snímky zasazené do prostředí Mandžuska ve třicátých letech dvacátého století, které tematicky odpovídaly americkým westernům. Režisér Kim Ji-un již ve svých předchozích filmech, jako Rány pod pás, A Tale of Two Sisters či A Bittersweet Life (poslední dva byly uvedeny na prvním ročníku Filmasie), chytře mixoval žánry, případně konfrontoval různé stylové polohy tematicky spjatých subžánrů. Tentokrát v akčním dobrodružném spektáklu spojuje inspiraci legendárním eposem Hodný, zlý a ošklivý Sergia Leoneho s dravou nevázaností klukovsky idealizovaných mandžuských westernů a vyprávěcí strukturou současných blockbusterů. (Filmasia)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (258)

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Westerny rád nemám a asi nikdy mít rád nebudu. Ovšem tohle mě tady hodně zaujalo a po pár přečtených řádcích, jsem se s chutí do tohodle snímku pustil. Nečekal jsem, že to bude až tak zábavné a vtipné a že se u toho budu válet smíchy pod stolem. Nádherně natočené se skvělou hudbou. Konec jsem si představoval trošičku jinak, ale nevadí. 4 krásné * do Koreje. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený akčný western od Kim Jee-Woona. Má celkom dobrý príbeh o trojici odlišných mužov, lovcovi odmien, namyslenom zabijakovi a menšom zlodejíčkovi, ktorí z rôznych motivácií chcú dostať stratený poklad, ku ktorému má viesť mapa a tak ju chcú všetci dostať, ale okrem seba navzájom majú problémy nielen s inými zločineckými skupinami, ale aj s japonskou armádou. So spracovaním som veľmi spokojný, toto nie je práve zápletka, ktorá by ma dokázala skutočne nadchnúť, ale v tomto prípade to dopadlo snáď najlepšie, ako vôbec mohlo. Je to jedna dlhá, ale mimoriadne svižná akčná jazda v dobrodružno-westernovom štýle, plná výborných scén a bez jediného slabého miesta. Tempo filmu sa samozrejme občas uvoľní, čo ale vôbec neprekáža, aspoň sa dá lepšie oboznámiť so všetkými dôležitými postavami. Akcie je tu dosť a v rámci žánru je to nepochybne absolútna špička. Je rozmanitá, nadmieru nápaditá, perfektne natočená, tá kamera plná vizuálnych nápadov je skutočne úžasná, nechýba ani nejaká tá krv a na pomery žánru je akcia až prekvapivo veľkolepá. Najviac sa mi páči dlhá naháňačka cez púšť, obzvlášť jej druhá polovica po pripojení lovca odmien je vynikajúca a je to rozhodne najlepšia časť filmu, výborné je aj úvodné prepadnutie vlaku, prestrelka na trhovisku, ale všetka akcia v rámci žánru nadpriemerná. Veľmi spokojný som aj s humorom, niektoré situácie sú veľmi vtipné a hlavne tie, kde je zapojená postava zlodejíčka. Herecké obsadenie je perfektné, skvelé hlavné trio Song Kang-Ho, Jung Woo-Sung a Lee Byung-Hun, všetky tri postavy sú pre svoje potreby úplne ideálne a aj výborne zahrané a k tomu plno známych tvárí vo vedľajších úlohách, tu si nemám na čo sťažovať. Réžia a technická stránka sú prvotriedne, Kim Jee-Woon zvláda dokonalo snáď všetky žánre, tu nemám absolútne čo vytknúť. A k tomu ešte výborná hudba. Plné hodnotenie síce nedávam, tento žáner pre mňa nemá taký potenciál, ale inak tomuto filmu vlastne ani nemám čo vytknúť, rozhodne najlepší western, aký som vôbec videl. Objektívna kvalita filmu- 85%, film sa páči mne na 80%. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Jeden z piatich najlepších westernov, aké som doteraz videl, a film pri ktorom som sa bavil tak dobre, ako už dávno nie. Všetky nedostatky príbehu Lee Byeong-heonov absolútny badass, skvelá hudba, vynikajúca kamera, monštrózna bitka na planine, v ktorej sa utkali snáď všetky frakcie usilujúce o mapu, dynamický dej plný akcie, pravda o Prstorezovi a záverečný troj duel dostatočne vynahrádzajú. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Vybroušený akční diamant, který se od jednoduché komedie pohybuje až k naprosto superakčnímu snímku, kde není nikdo šetřen, krev stříká na kameru, akční scény dosahují téměř "korejského" vrcholu (honička a souboj na koních, doprovázená dokonalou nakopávací hudbou u konce filmu mne totálně uzemnily ...), úžasné tři hlavní postavy, jejichž super-ega dosahují naprostého vrcholu, známé herecké tváře, které nemohou zklamat a v podstatě nonstop akce od začátku do konce. Režisér, který vytvořil pro mne jeden z nejlepších akčích filmů v dějinách - A Bittersweet Life (2005), je opravdový pan umělec a opět naprosto nezklamal. Tohle je SKVOST, nemám k tomu jedinou výhradu ... ()

balone 

všechny recenze uživatele

Efektně nabitý kousek, který mě zase vrátil do dob, kdy se mi westerny líbili. Avšak stále tomu něco chybí, aby to patřilo do mé top. I když se to točí kolem tří postav, Nijak nejsou pořádně charakterizovány, každá jen jedním slovem, ale člověka nejde charakterizovat jen jedním slovem. Chyběla mi tam hloubka těch postav. Příběh šel udělat lepší, ale nebyl špatný, aby se na to nedalo koukat . ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • S rozpočtem 17 milionů amerických dolarů jde do této doby a nejdražší jihokorejský film. (molotov)
  • Představitel Hodného Woo-sung Jung si během natáčení zlomil ruku. (Morien)
  • Hodný, zlý a divný byl v užším výběru na film, který Korea nominuje do oscarového klání, nakonec ale vyhrál Crossing. (molotov)

Související novinky

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama