Reklama

Reklama

VOD (1)

Fanatismus je zhoubnější, než mor. Britsko-německý film se Seanem Beanem v jedné z hlavních rolí.  Léta Páně 1348, v anglickém království řádí epidemie moru. Smrt si nevybírá a kosí všechny bez rozdílu, v bezpečí před ní nejsou ani mniši za zdmi kláštera. Jedním z nich je mladý novic Osmund, jenž je rozerván mezi láskou k dívce Averill a láskou k Bohu. Rád by klášter opustil, ale také touží sloužit Bohu, a tak jej žádá, aby mu seslal znamení. V té chvíli do kláštera přichází biskupův vyslanec Ulric a přináší zvěst o vesnici, nepostižené morem. Mezi lidem se šušká o nekromantovi, který ve spojení s temnými silami umí křísit mrtvé, a takovým pověstem musí církev učinit přítrž. Vesnice se nachází uprostřed Velkého močálu a Ulric potřebuje průvodce. Osmund se sám nabídne a vydává se tak vstříc světu temnoty a krutého fanatismu.
Snímek Černá smrt, žánrově oscilujíci mezi historickým dramatem a hororem, nabízí kromě napínavé podívané také úvahu nad vztahem víry a moci a nebezpečím jakéhokoli fanatismu, plynoucího ať už z vypočítavosti, či hlubinných osobních pohnutek. Působivě zpracovaný příběh některými svými motivy dává vzpomenout kultovního Wicker Mana (1973) Robina Hardyho, Coppolovu Apokalypsu (1979), ale na mysl přijde i Vláčilovo Údolí včel (1967). Že tíhne k temnějším filmovým příběhům režisér Christopher Smith prokázal již svými předchozími hororovými snímky Metro (2004) a Izolace (2006). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (722)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem trochu hutnější atmosféru doby, větší obavy a strach hrdinů z morové epidemie. Toho jsem se příliš nedočkal (to např. v Sedmé pečeti je černá smrt daleko sugestivnější a přitom se jen tak prolíná příběhem), ale přesto nemohu říct, že by mě tento film nezaujal. Sean Bean je klasicky dobrý, příběh neurazí a dostatek násilí tak nějak koresponduje s většinovou představou o středověku. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní temná jatka, nad kterými si můžete zafilozofovat. Není tam ani jedna vyloženě kladná postava, ale jejich motivace jsou dobře popsané a vy jim dokážete fandit. Hodně se objevuje konflikt křesťanství versus pohanství přičemž film nedává přednost ani jednomu, ani druhému. Všichni jsou jen lidé a všichni jsou hodně moc krutí. Rozhodně se ale jedná o asi nejtemnější zobrazení středověku, které nesází na historickou popisnost, ale na atmosféru. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Horor? Tohle? Ani náhodou! Mysteriózní drama s ponuře středověkou atmosférou: zatímco Evropu kosí Černá smrt, mladý mnich Osmund prochází bolestivou zkouškou své víry. Křesťanství versus pohanské rituály - tohle je hlavním tématem filmu. Naštěstí se nejedná o náboženskou agitku, každá strana konfliktu prezentuje něco sympatického i cosi řádně shnilého. Sean Bean zůstal poněkud ve stínu Eddieho Redmaynea a celkově se nemůžu zbavit pocitu, že z té křesťanské bandy existencí pod vedením hluboce věřícího rytíře/inkvizitora se dalo vymáčknout víc - jako v podstatě ze všeho v "Black Death". Dojem se tedy (už zase) pohybuje někde na hranici mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami: dobrý film, akorát mohl být lepší. Šón Fazole však patří k mým oblíbeným hercům, přikloním se tedy k vyšší hodnotě. 70% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Tvůrčím způsobem osobité, atypické a vyjmečně temné. Svým šedivým tónováním a neutuchající mysteriózní náladou to silně evokuje Annaudovu klasiku Jméno Růže. Jen Bean a spol trochu více šermují meči a sem tam někomu upadne ruka, noha a nebo rovnou hlava. Není to divoká bestiální jízda, ani horor. Zajímavě to ale osciluje v (anti)náboženské tématice, protože každý z hlavních hrdinů názorově vyjadřujě nějaký postoj k věci a zároveň každý z nich je v podstatě záporný. Tedy ryze individualistický a tématicky poměrně zdatný film o křesťanství a pohanství, příčemž nelze jasně definovat vítěze a tu správnou cestu. Se zvučnějším režisérem by to bylo možná ještě větší a působívější, tady ty ambice ale zcela jasně absentovaly, mělo se jednat o malý, komorní film. A je naprosto jasné, kde se tvůrci castingově inspirovali při skládání GOT. Carice van Houten božská a Bean - to je už stará známá písnička. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Christopher Smith: Metro - fajn, Izolace - fajn, Triangle - paráda, Černá smrt - slabota. Aspoň pro mě to slabota určitě byla. Středověk - ano, rytíři a udatní bojovníci - ano, bitevní vřavy - ano, výpravný epos - ano, náboženský epos - ne, ne, ne. Naprosto chápu, že se to někomu líbilo, ale já prostě nemám tyhle nábožensky vykonstruované příběhy rád. Šílený fanatismus provází celý film a mně je to hodně proti srsti. Výprava byla dobrá, ale muselo by jít o něco jiného než o co šlo v tomto případě, aby mě film více zaujal. Začátek docela ušel, ale ke konci to bylo horší a horší. 50% ()

Galerie (61)

Zajímavosti (12)

  • Informácia, že Sean Bean (Ulrich) bude hrať vo filme hlavnú úlohu, pomohla navýšiť rozpočet. (misterz)
  • Otisk Ulrichovi (Sean Bean) podrážky, na němž je patrná moderní inovace obuvy ve formě zřetelného vroubkování, je možné vidět ve scéně, kdy se vzdaluje od umírajícího vlka. V tehdejší době bylo možné setkat se výhradně s obuví bez vzorkované podrážky, tedy ploché. (Conspi)
  • John Lynch a Andy Nyman dříve spolu pracovali na filmu Turnaj zabijáků (2009). (ČSFD)

Související novinky

Středověk, mor, černá magie, zombíci

Středověk, mor, černá magie, zombíci

06.02.2008

Brrr! Už tahle kombinace zní nepříjemně, takže od britského gotického hororu Black Death neočekávejte žádnou vesnickou selanku. Jsme v Anglii během první vlny černé smrti, tedy epidemie moru. Jakoby… (více)

Reklama

Reklama