Reklama

Reklama

Výpravný historický film kanadského režiséra Jena-Marca Valléea sleduje první roky vlády královny Viktorie, která nastoupila na britský trůn v pouhých osmnácti letech. Mladičká panovnice si musí vybojovat své místo v rámci zkostnatělého systému a emancipovat se jak ve vztahu k vlivným politikům své doby, tak ve sféře soukromé ve vztahu k panovačné matce a jejímu ctižádostivému tajemníkovi lordovi Conroyovi. V prostředí plném intrik nachází tolik potřebnou oporu ve vztahu k princi Albertovi. Viktorii ztvárnila Emily Bluntová, která byla za svůj výkon nominována na prestižní Zlatý glóbus, prince Alberta hraje Rupert Friend. Ve vedlejších rolích obrazově i technicky dokonale zpracované podívané se představují Jim Broadbent, Mark Strong, Paul Bettany a Miranda Richardson. Snímek získal celou řadu cen, včetně Oskara za nejlepší kostýmy. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (213)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Nežná, romantická a očarujúca kostýmovka. Neprináša veľké otázky ani odpovede a nerieši svetový mier - ale je vidieť, že ju nakrútili poctivo a s láskou. Emily Blunt sa už narodila s trochu povýšeneckým výrazom v tvári, ktorý príjemne kontrastuje s mäkkosťou jej úsmevu a robí z nej ideálnu kandidátku na takúto rolu (na rozdiel od takej Romy Schneider, ktorá bola v mladosti skrz-naskrz sladučká). No a Rupert Friend rolou Alberta vytvoril vzor asi najhebkejšieho zamilovaného plyšového zajačika, akého filmové plátno kedy nosilo :-) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Scénář Juliana Fellowese těsně před downtonovským startem v režii jindy žánrově přesného Valléeho, pohádkově úžasný Eshkeriho soundtrack a málokdy selhávající dvojice Blunt-Friend v roli ústředního páru - a přesto je z mírně idealizovaného příběhu mladé královny těžké zklamání. Romantice věřím jen z poloviny, historické reálie přichází téměř komplet vniveč a koncept milostného dopisování selhává úplně, stejně jako nečitelný (a v důsledku pak i zbytečný) lord Melbourne. Až je jednomu smutno, že tolika velkým slovům a citům nemám jak věřit. Třetí hvězda tentokrát čistě sobecky jen za hudbu. ()

Reklama

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

NEPOZERAŤ otrasné TRAILERY k tomuto filmu!! Zaujímavý a milý počin, no mierne nadhodnotený na čsfd IMHO. Pútavé, občas prekvapivé, príjemné, no nie strhujúce alebo že by ma to nejako zasiahlo... Stretla sa prosto parta mnohých známych hercov /hoci z vedľajších postáv/ a vytvorili veľmi fungujúci celok. Klasická zápletka opäť inak, oblečená do historických kostýmov /ktoré na Rupertovi hriešne dobre sedia;)) /, či iných doplnkov, ubytovaná v známych hradoch a zámkoch, doplnená dosť vydarenou hudbou a spolu vytvára celkom chutnú zmes. No žiaľ, iba trošku nad priemer. V Emily som občas videla Victoriu, no častejšie mladú nádhernú herečku, ktorá vyzerá.. ako.. .. no súčasne. Moderne. To sa mi nepáči na historických filmoch. Inak milý rozprávkovo spracovaný príbeh. __________ mením názor. Myslela som, že je to len jednorazovka. Houby. Film vo mne zanechal stopu! Čo sa mi ráta. Jeho soundtrack som počúvala dlhú dobu dookola, zamilovala som si Schubertov Schwanengesang, niektoré scény som si po čase rada pozrela opäť. Oceňujem snahu o vizuálnu krásu, i keď stále mi leze na nervy scéna, keď Victoria "priletí" na parket za Albertom. Skutočne vydarený, milý výtvor. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Zdařilý historický velkofilm, který zaujme především nádhernou kamerou, skvostnými kostýmy, okázalou výpravou a hereckými výkony. První polovina lepší než druhá, ale ve výsledku pořád nadprůměrná podívaná obsazená i v menších rolích nejen britskou hereckou elitou (Mark Strong, Miranda Richardson, Jim Broadbent, Thomas Kretschmann). ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Zdařilé kostýmní historické drama s prvky romance i komedie. Ústřední postavy jsou opravdu skvěle vyobrazeny a zahrány. Precizní vizuální a technické provedení a solidní dějové zpracování Viktoriina života v období nástupu na trůn. Možná jen trochu úlet vpodobě zpočátku rychlého střihu ve stylu akčních filmů - behěm několika vteřin se střídají lokace s přesnými textovými údaji o místě a čase a to s přesností na minuty. Ale to už je jen takové hnidopišství. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (11)

  • Dcera producentky Sarah Ferguson, princezna Beatrice z Yorku, si ve filmu zahrála malou roli jedné z dvorních dam Viktorie. Beatrice je skutečná pra-pra-pra-pra vnučka královny Viktorie. (Lenny.M)
  • Šaty, které má na sobě Victoria (Emily Blunt) při prvním setkání s radou, jsou kopií skutečných šatů královny Victorie. Patří ke sbírce britského muzea, avšak z původní černé barvy vybledly do hněda. (hellstruck)

Související novinky

McConaughey léčí AIDS drogami

McConaughey léčí AIDS drogami

11.03.2011

Na nějakou dobu si dal pohov od rolí hezounů v romantických komediích, takže jej uvidíme v právnickém dramatu The Lincoln Lawyer a pak možná i v jeho vysněném projektu nazvaném The Dallas Buyers Club… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama