Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Horský vzduch a k tomu krásná žena, to zamotá hlavu i třem chlapům současně... V nádherné tatranské přírodě žijí přes léto tři přátelé, správci vysokohorské chaty Pirin (Š. Kvietik), Valer (I. Rajniak) a „R“ (I. Mistrík). Z nich největší smysl pro humor má Valer. Ovšem také má největší slabost pro ženy. A rovněž pro pašování různého zboží z Polska. K údivu jeho kamarádů mu prakticky všechno hladce vychází. Jednoho dne však na chatu dorazí Pirinova půvabná manželka Saška (E. Vášáryová). Od té chvíle je přátelství tří nerozlučných mužů vystaveno těžké zkoušce. Takové, která může dokonce skončit tragicky… (Česká televize)

(více)

Recenze (204)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Velmi silné drama o životě, o lásce a o nádherné a drsné přírodě. Slovensko zde ukazuje svou nejkrásnější stránku, a to jsou nádherné hory, které vám v některých záběrech vyrazí dech a možná i způsobí závrať. Do toho je pak vložený příběh o kráse a žárlivosti, který je skvěle, až minimalisticky zahrán. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Som dosť prekvapený, že v čase normalizácie vzniklo takéto dielo. Dej je zasadený do Vysokých Tatier, čím úspešne uniká politizovaniu. V ovzduší panenskej prírody sa dostáva do popredia láska a priateľstvo, keď nerozlučnú trojicu kamarátov zo Stratenej doliny – Pirina (Štefan Kvietik), Valéra (Ivan Rajniak) a R (Ivan Mistrík), osudovo zasiahne príchod študentky Sašky (Emília Vášáryová). Nebezpečné a majestátne prostredie veľhôr ideálne súzvučí so smutným a tragickým príbehom hlavných hrdinov. Na konci filmu zaznie veta ktorá má silné emócie. „Teraz už vieme, čo sme vtedy nevedeli: že človek môže do hôr zutekať pred ľuďmi, ale neutečie pred sebou“. 8,5/10 ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Parta tří stěhovavých ptáků, vracející se do svého hnízda, si s sebou přináší čisté kamarádství, dobrovolnou touhu po odloučení i po světě ticha. Je zde nejen krása okolních hor, ale i krása ženy, jež po malém lékařském zákroku zasáhne do spořádaného soužití. Jedno místo na laně zůstává už moc často prázdné a souboj velké lásky proti spoutanosti a oddanosti k prostředí, není vůbec lehký. Charakter doznává silných trhlin a činy, kterých je člověk najednou schopen, jsou někdy již nenapravitelné. Nezbývá nic jiného než vynést svůj kříž hříchu až na vrchol, neb co hory spojily, člověk nerozděluj. Zde rozhodují vteřiny. Skvostné herecké obsazení rozhodně splňuje nadprůměrné očekávání. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Výborný film se skvělým obsazením,není ani třeba blíže hodnotit herecké výkony,jsou prostě parádní a krajně přesvědčivé.Děj je navíc zasazený do nádherného prostředí Vysokých Tater,takže si přijdou na své i milovníci lyriky,ve filmu naštěstí chybí patetické okamžiky,kterých je jinak všude až příliš.Krásný snímek,užil jsem si ho,jen je mi líto,že se u nás slovenské filmy prakticky nevysílají,takhle si se Slováky budeme muset zanedlouho povídat anglicky.Hlavně,že je každou chvíli na obrazovce něco od Mistra Trošky... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Dnes už by nikdo asi takový film nenatočil, nádherná horská balada s podmanivými Tatrami, krásnou Emílií Vašáryovou, škoda jen, že méně odvážnou než sestřička v Postřižinách a příběhem o pravém přátelství. I přes svůj tragický podtón působí Medená veža neuvěřitelně uklidňujícím dojmem. Chyběly mi tu tedy jen ty horské kozy... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (29)

  • Emília Vášáryová (Saška) sa premiéry filmu v roku 1970 nezúčastnila a na pláne kina videla film až pri jeho 40. výročí od natočenia v Poprade. (Raccoon.city)
  • Mnohé zábery sa robili v štúdiu, teda nešlo o reálne hory, ale len o kulisy. Všetky scény, ktoré sa odohrávajú dnu v chate, sa točili v Bratislave na Kolibe. (Raccoon.city)
  • Kvôli zime a jej tehotenstvu museli Emíliu Vášáryovú (Saška) počas klapiek baliť do vakov. Taktiež mala svoju dablérku Darinu Požgayovú. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama