Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dalo by se říci, že umění kuchařské je daleko náročnější než umění klasické. Každý „klasický“ umělecký obor se zaměřuje většinou jen na jeden z lidských smyslů. Mistr kuchař se musí připravit na posuzování a hodnocení svých děl hned několika receptory najednou. Příprava konzumovatelných artefaktů se však může proměnit i v adrenalinový sport, a to díky jejich tvorbě ze surovin, které mohou lidské smysly silně utlumit. Tohoto netradičního prožitku se bohužel dostane porotě při výběru nástupce mistra kuchaře pro nejlepší restauraci v Jižní Koreji. Jeden z kandidátů, Seong-Chan, je po neúspěšné přípravě jedovaté ryby profesionálně znemožněn a odchází do ústraní. Pěstuje na venkově zeleninu a vaří už jen pro svého dědečka a pár přátel. Ti ho chtějí dostat zpět k vaření a tak využijí jedinečné události, které prostě nemůže žádný korejský kuchař odolat. Do země se vrací z Japonska nůž, který patřil dvornímu kuchaři posledního korejského císaře. Soutěž v kuchařském umění má určit, kdo je hoden stát se jeho nástupcem a držitelem tohoto památného nože. Seong-Chan se tedy po dlouhém přemlouvání přihlásí, ale jen proto, že mezi mnoha soupeři bude i jeho bývalý protivník. (Ketri)

(více)

Recenze (16)

Matty 

všechny recenze uživatele

MasterChef meets Rocky (nebo kterékoliv jiné sportovní drama). Melanž roztodivných barev a chutí o jídle a o tom, co všechno může (nejen pro Jihokorejce) symbolizovat. Sladěnost dramatu zakořeněného v daleké minulosti, jímavé romance, slapsticku a thrilleru není úplně harmonická a například procítěný vztah protagonisty k jeho krávě bych v této podobě snáze akceptoval coby další povídku do Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu. Chuťové pohárky rozdrážděné naservírovanými vizuálními pamlsky mne ovšem nutí ke dvojímu: hodnotit s větší shovívavostí a okusit něco z korejské kuchyně. 65% ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Asi si budu muset dát drobnou pauzu od sledování korejských filmů; už nějak nesnesu pohled na expresivní grimasy a neustálé chrčení. O situaci s krávou ani nemluvím, protože to bylo strašný a vůbec ne dojemný. Ta jejich lyrika a uslzené pohledy, namísto toho, vyřešit věc jinak, mě už neba. Zřejmě se stanu vegetariánem (právě jsem dojedla poslední bagetu se šunkou). Tak. Je ale fakt, že některé záběry byly dechberoucí. ()

Reklama

terunka003 

všechny recenze uživatele

Korejske, kucharske, tradice, rodinna tajemstvi, naslednictvi, intriky. Vicemene vas vhodi hned do deje, a po par uvodnich minutach uz jste na celozemske soutezi ve vareni o noveho kralovskeho sefkuchare. Nasleduji intriky, podla a ulisna jednani, podvody a navic se zacina rozmotavat smycka tajemstvi okolo smrti posledniho sefkuchare. Takze z pocatecni komedie se stava drama. Trochu delsi film, ale sledovany i lidmi, co na "Koreu" nekoukaji. ..musim rict, ze scena s kravou pro me byla docela silna, ty Korejsi to s tema emocema fakt umi.. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Příznivcům korejské kuchyně předem radím, aby se před zhlédnutím Sikkaek pořádně nadlábli, jelikož jim zcela jistě budou z té gurmánské přehlídky kapat z úst sliny. Z korejských filmů jde na mě místy hlad, ale tohle je vrchol. Hotové kulinářské orgie. Ale snímek není jen o přípravě lákavých pokrmů, dynamicky podaném klání kuchtíků, které zvýrazňuje souboj odvěkých rivalů na ostří nože... Sikkaek dokáže zatnout čepel do hloubky. I díky lidské rovině příběhu, Sung-chanově krávě a dalším faktorům se mi několikrát draly do očí slzy a po konci filmu mě prostoupil zvláštní povznášející pocit, který se dostavuje vždy, když vidím něco brilantního. Kdybych v korejské restauraci před pár dny nebyl, ihned tam běžím. :) 9/10 ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Nemůžu tvrdit, že by scénáristická šablona, která zde byla použita, byla nějak originální. Soutěže, ve kterých spolu soupeří poctivec a podvodník hrající falešnými kartami, jsem už viděl mnohokrát. Navíc nemůžu tvrdit, že bych při sledování tohohle filmu dostal nějakou chuť na jídlo, poněvadž absolutně neznám korejskou gastronomii, díky čemuž mé sliny byly v naprostém klidu. Oceňuju však lidský pohled na vztah člověka a zvířete (v tomto případě krávy). Ale vegetarián se ze mě opravdu nestane, na to mám masitou stravu příliš rád. 80% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Snímek pracuje s motivy úspěšné eponymní grafické novely, tzv. manhwy, v níž se autor, populární jihokorejský manhwa spisovatel Young-man Huh ("Chameleon's Poem" ("카멜레온의 시"), 1986)), "Heo Heo Dongui Bogam" ("허허 동의보감"), 2013)), zaměřuje na konflikt mezi dvěma kuchařskými rivaly, Kang-woo Kim a Won-hee Lim. První zmíněný, jihokorejský herec Kang-woo, se pro co nejdokonalejší seznámení s gastronomickým oborem přihlásil na speciální takřka dvouměsíční kuchařský kurz, v němž podstoupil lekce vaření a odborné přípravy teplých i studených pokrmů. V rámci kurzu navštívil herec dokonce i jatka, z nichž si, dle vlastních slov, odnesl velice smíšené pocity, neboť právě díky této návštěvě pochopil, jak zpracování masa ve skutečnosti opravdu vypadá. V několika filmových scénách lze herce spatřit v blízkosti skotu. Před natáčením snímku se herec vydal na desetidenní návštěvu lokální chovatelské farmy, kde měl možnost seznámit se s postupy krmení a celkové péče o dobytek. Dle vlastních slov si dokonce s několika kusy vyšel i na krátkou procházku. "Bylo to jako práce s velmi citlivou herečkou". (Conspi)

Reklama

Reklama