Reklama

Reklama

Sestry na cestě

(festivalový název)
  • Jižní Korea Jigeum Idaeroga Joayo (více)

Obsahy(1)

Na pohřbu matky se znovu setkávají dvě odloučené sestry, které jsou svým pravým opakem, mimo jiné proto, že mají různé otce. Starší zemitá Myung-ju je svobodná matka, pracuje na rybím trhu a žije spolu s tetou v matčině domě. Mladší distingovaná Myung-eun své vazby s rodinou dávno rozvázala a jako yuppie žije ve městě, ale pohřeb v ní znovu oživí nutkání vyhledat svého otce. Pomoci jí v tom má adresa na starém dopisu a také sestra, která má na jejího otce vzpomínky z doby, kdy žil s jejich matkou. Jeden z nejvyspělejších jihokorejských debutů posledních let maximalizuje koncept road movie coby cesty, jež není důležitá tím, kam postavy fyzicky dovede, ale jak je vnitřně promění. Film překvapí originálním, precizně vystavěným scénářem, který důmyslně využívá rámec melodramatu, aby vykreslil nesnadno uchopitelnou situaci skrytou pod žánrovým povrchem. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý příběh a trochu road movie na téma dvou zcela odlišných sester z nichž každá má jiného otce - a právě ta (kouzelná "lištička" Shin Min-a) se rozhodne ztraceného otce najít a poznat. Během cesty se postupně rozkrývají jejich současné i minulé vztahy, objevují rozpory i vzpomínky na minulost a vše spěje k překvapivému rozuzlení... ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Zatímco jihokorejské debuty „Crush and Blush“ a „Rough Cut“ se těší přehnané pozornosti, za níž vděčí spíše svým produkčním kořenům svázaným s proslulými režiséry než svým mnohoznačným kvalitám, o „Sisters on the Road“ není nikde slyšet. Přitom zmíněné konkurenční debuty výrazně překonává z hlediska originality, dramaturgické výstavby scénáře, práce s žánrem i technického provedení. Navíc narozdíl od povrchní efektnosti a pomíjivého dojmu produkcí ze stájí Parka Cha-wooka a Kima Ki-duka se tento nenápadný snímek vztahuje k primárním a proto tak silně rezonujícím tématům, ale i k ožehavým otázkám moderní doby, které prezentuje v naprosto ojedinělém světle. Vyprávění z velké části vypadá jako klasicky pojatý road movie, ale to je jen součást geniální hry s žánrem. „Sisters on the Road“ totiž maximalizuje žánrový koncept cesty, kde nejde o to, kam se člověk dostane, ale jak ho cesta promění._____(Jsem si vědom toho, že předchozí hodnocení je hodně abstraktní, ale síla filmu spočívá právě v tom, když ho divák sleduje bez jakéhokoli předchozího vědomí o jeho obsahu. Film bude v programu MFF Karlovy Vary 2009.) ()

Reklama

Galerie (10)

Reklama

Reklama