Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová adaptácia poviedky Andreja Chudobu. Sociálna balada o veľkej láske dvoch mladých ľudí. Dej sa odohráva v období pred 2. svetovou vojnou na južnom Slovensku, kde vyrastá hnutie za vymanenie sa človeka zo zlých sociálno-spoločenských pomerov. Na pozadí týchto sociálnych bojov prežívajú hlavní hrdinovia filmu veľkú lásku a zápasia o lepší život. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

topi 

všechny recenze uživatele

Takový slabší televizní film mistra Ťapáka. Děj se odehrává pár roků před 2. světovou válkou, moc mě ale příběh nesedl dohromady. Připadá mě strašně rychlej a ne moc uvěřitelnej, zkrátka takový nemastný, neslaný, divný. Hlavně příchod Dočolomanského na Pustý dvůr, kde zůstala Vašáryová sama (rodiče odešli na jarmark) a hned se s ním vyspala a téže noci spolu odešli k sestře Dočolomanského do města, mě připadl hodně divoký a nemožný. Pak už se příběh přesunul do města a přestal mít tu správnou atmosféru, která panovala na Pustém dvoře. Ale líbilo se mě vykreslení doby, kdy lidé kvůli společenské krizi odcházeli za prací do Ameriky, to bylo podáno pěkně. Hned se mi vybavili obě verze filmu Hordubalové, první z roku 1937 od Martina Friče a druhý z roku 1979 od Jaroslava Balíka, které přesně popisují onu dobu odchodů a návratů z Ameriky. U Pustého dvora musím přidat hvězdičku navíc za perfektní hudbu "slovenského Zdeňka Lišky" - Svetozára Stračiny. Oni dva jako by si hudebně z oka vypadli, jen ten Stračina přidáva do své hudby trochu více toho potřebného slovenského folkloru. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Básnivou filmovou řečí ztvárněné téma se dopracovalo nadprůměrných výsledků jak díky Ťapákově režii, tak kvalitnímu hereckému obsazení, jemuž dominuje Magda Vašáryová. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Ťapáková poetika v romantických či baladických scénach je známa a kvalitná aj v tomto filme, horšie je to s vykreslením zlých sociálnych pomerov, ktoré mi pripadali veľmi vágne. Herecký ansámbl je kvalitný a mnohé zachraňuje. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, že Magda, aj keď ju zvlášť neobľubujem, sa mimoriadne hodí do týchto typov vášnivých žien, alebo skôr dievčat. Tu ako Kristína z Pustého dvora prichádza do mesta s novými nástrahami sociálnych nepokojov a nadchádzajúcej vojny. Rýchly dej je daňou za krátkosť televízneho filmu a aj poetika zo začiatku filmu musela ustúpiť dramtickým udalostiam, ale na konci sa vrátila v plnej sile. Lepšie tri hviezdy a štvrtá za hudbu a výborný záver. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie snímky prebiehalo v Bratislave, Banskej Štiavnici, Lentvore, Kalinke a v Plaveckom Podhradí. (dyfur)

Reklama

Reklama