Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poněkud naivně mravoličná vyprávěnka, plně odpovídající normalizačním představám o angažovanosti, pojednává o mladém hygienikovi, jenž se pokouší zabránit znečišťování řeky, ale doplatí na to - je přeložen na jiné místo... (oficiální text distributora)

Recenze (27)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Já vám tu čističku podepsat nemůžu. Chápu vás, ale vaše pořadavky je potřeba sladit s aktuálními možnostmi... ´´.  ---- V sedmdesátkách se musela držet huba a krok, ale k jejich konci se tak trochu začínalo mluvit otevřeněji o ekologii. Wabi zpíval, že jeho děti chtějí vidět jak vypadá les, nejedna lesní paseka byla proměněna na skládku odpadu a umýt si auto v řece tehdy leckomu nepřipadalo jako úplně blbej nápad... Bylo to logické a zatímco kdejaký neúspěch mohli soudruzi samozřejmě sebekriticky okecat objektivními potížemi -  vnějšími negativními vlivy, neodostatkem výrobních sil, materiálu odjinud, ta smradlavá zpěněná voda co vytékala z nejednoho závodu byla jasným lokálním hmatatelným důkazem že tady něco nefunguje. Čisté životní prostředí případně reprezentovaly rezavé uschlé lesy na hřebenech našich národních parků.  V řekách se nedalo koupat, pokud někdo chytil níže po proudu rybu byl celkem risk to maso jíst. Pamatuji u tety v Neratovicích tu vodu a taky pod papírnou ve Větřní za Krumlovem. Docela by mne zajímalo, zda ta pěna na vodě v tomhle filmu byla skutečná, nebo to tam štáb trochu dotvořil k obrazu svému. Ale na rovinu, nedivil bych se kdyby to byla skutečnost. Když jsem dělal výzkum v Libkovicích nad Mostem, jezdil jsem každý den kolem různobarevných odkalovacích nádrží jen tak na volno v zemi. Vypadaly jako duhová jezera a ten pach z nich se táhl kiláky daleko. Docela by mne zajímalo jak to tam vypadá dnes. A to v tomhle filmu řeší mladý hygienik jen vodu. Městu ale vévodí tovární komín a s ním šlo tenkrát do vzduchu také lecos. Zkrátka plán se musel plnit a příroda, ta nebyla až tak podstatná!  To byla logika komunistů. Příběh je pravda lehce naivní, ale končí celkem reálně po komunisticku. Ano, o problému víme, děkujeme za aktuální zhodnocení, ale enchme to ještě chvilku vyhnít. Kdo ve filmu zaujme je mladá Anna Wetlinská, která se před kamerou dokonce svlékla a vůbec se nedivím Miloši Kopeckému, že skončil v jejím náručí. Ďurdiak byl dalším omylem tohoto filmu, hned po scénáři. U takovýchto filmů i přes jejich tendenčnost a lehce naivní děj si člověk uvědomí jak daleko jsem od toho roku 1989 v ekologii došli. A ač nejsem žádným ekoteroristou a Green Deal mi připadá jako naprostá debilita, přírodu je samozřejmě chránit třeba. Dávám za dvě zkumavky vzorků z filmové Kamenice. * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ono by to bylo i slušně moralizující drama, nebýt hovada Ďurdiaka, který mrvil češtinu, až se z něj kouřilo. Šmarjá, to byli všichni okolo hluší, že toho blba nenechali předabovat? Mohl ho namluvit János Bán, neboť ani ten mi mateřštinu neprznil tolik. Za tohle měl být Ďurdiakův jazyk vyříznut a pověšen pro výstrahu na bratislavské hradby. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Méně dravá forma propagandy zabalená do civilního projevu a preudokritického pohledu je pro mne dnes jen příjemnou nostalgickou vzpomínkou. 1) Konec jako ze života dává této selance lidské reálně-socialistické rozměry._____ 2) Je tu všechno - dobový disko tanec bok do boku, přirodní vepřový řízek s bramborem a oblohou, kalhoty do zvonu i číšník nalévající slivky._____ 3) Nepřesné údaje v oficiálním textu distributora, podivná Ďurdiakova čeština (která mě na rozdíl od některých rozhořčených komentátorů spíše baví) a Steigerwaldův "bojovný" scénář jsou dalšími raritkami díla._____ 4) Hezký a přitažlivý 26letý Juraj Ďurdiak (hygienik Pavel) mi usnadnil sledování celého filmu a je důvodem i třetí byť poněkud oslabené hvězdičky. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabou dnešní ochránci přírody. Shlédnutí tohoto filmu kdekoho přiměje zavzpomínat na časy, kdy ekologie nebyl jen prázdný pojem. Snaha tvůrců byla vedena dobrou rukou režiséra k podání příběhu o mladém hygienikovi, který poznává sebe, a druhé, a přitom se pokouší správně jednat a konat. Dobré herecké obsazení ale nezachraňuje jisté slabosti scenáře, kdy příběh až tak nechytne, dáli se o nějakém mluvit. Viděl jsem na CSFilmu. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Na dobu svého vzniku zaujme asi nejvíc rozsah (cudných) erotických scén s krásnou televizní hlasatelkou Annou Wetlinskou. Na samotném ekologickém tématu filmu je pak docela zajímavé vidět, v jakém stavu asi byla za "reálného socialismu" česká příroda (nejen řeky). Té řeky plné splašků je člověku dost líto. Líto mi však bylo hlavně způsobu zpracování, které v sobě nezapře dobu svého vzniku. Naprosto divný je pak konec filmu, kdy to celé končí nějak do ztracena (nejen v případě snažení mladého hygienika prosadit čističku ale též pokud jde o jeho vztah s mladou adeptkou novinařiny). ()

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu je znečišťovaná řeka Kamenice. Stejnojmenná řeka se nachází v Ústeckém kraji.  Filmovalo se hlavně v Uherském Hradišti a blízkém okolí. Uherským Hradištěm ale protéká řeka Morava a vedlejším přilehlém městě Kunovice zase řeka Olšava. Znečištěnou filmovou řekou Kamenicí jsou tedy ve skutečnosti řeky Morava a její levostranný přítok Olšava. Ve filmu je dokonce vidět soutok Moravy a Olšavy. Ve filmu lze spatřit taky několik mostů přes obě řeky. (Rollo_Tomasi)
  • Filmový debut herečky Anny Wetlinské a Miroslava Donutila. (M.B)

Reklama

Reklama