Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milostná novela "Legenda Emöke" vyšla začátkem šedesátých let a okamžitě na sebe upoutala pozornost. Svou křehkostí a meditativností vybočovala ze zavedené Škvoreckého poetiky. Brzy se stala kultovní knihou generace. Ale na obrazové zpracování Legendy Emöke si nikdo netroufl. Po pádu "železné opony" čekala bezmála deset let, než se našel první odvážlivec - scenárista a režisér Vojtěch Štursa a pokusil se o ni. Úspěšně. Do rolí mužských rivalů obsadil vynikajícího Viktora Preisse a Miroslava Donutila, kteří předvedli opravdový herecký koncert. Do role Emöke pak, zcela nečekaně, obsadil plavovlasou slovenskou herečku Ingrid Timkovou. Josef Škvorecký natáčení navštívil a byl hereckým obsazením nadšen! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Parlay 

všechny recenze uživatele

Mezi českými TV filmy naprostá špička. Zručně převedená adaptace Škovereckého románu na TV obrazovky s kvalitními hereckými výkony všech zúčastněných. Bohužel ale daleko více než by bylo zdrávo a na úkor příběhu lidem utkví v paměti Miroslav Donutil v roli povrchního učitele... Nic proti panu Donutilovi, zahrál skvělý part, ale hlavní myšlenka Škvoreckého knížky zůstává tak trochu v ústraní. Inu, skutečně není lehké převézt Škvoreckého na plátno, což potvrzuje i toto zpracování, ale i přesto musím zvednout jednoznačně palec nahoru. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Při adaptaci románu se vždycky nabízí srovnání s knihou. Já jsem si LE přečetl jako hodně mladý, takže její "kultovnost" v době vydání, zmiňovanou v textu distributora, mohu potvrdit. Tenkrát na mě zapůsobila opravdu hodně.... Tenhle televizní film sice tu poetiku trošku postrádá, ale Viktor Preiss to celé svým výkonem zase zvedá do vysokého nadprůměru. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Není "Š" jako "Š" a i ta >svobodná devadesátá< mohla v principech a umělecké invenci tuzemské (nejen) filmové a televizní tvorby >totalitním šedesátým< už jen paty lízat. Bohužel... :-( . . . Poutavý námět se vskutku zoufalým zpracováním... Tak ještě že si ten V. Š. troufl (!) a >distributor< rovnou >ocenil< (?) . . . Co si nepochválíš sám, že... :-/ . . . Stádečko pak se už jen přidalo... Jedna hvězdička s donucením. Donutil s opruzením ("mistr" byl tenkrát na vrcholu své estrádní kariéry, tak co by si nezačudlil v nějakým tom umění...) . . . Škoda slov. - - - - - (poprvé viděno premiérově a s očekáváním kdysi v ČT, znovu a s nechutí nahlédnuto 25.3.2008 na ČT1, komentář zde jako pátý - 25.3.2008) ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Zajimavy, svym zpusobem neobvykly pribeh z lazni se skvelym hereckym obsazenim.Hvezdy jsem dati chtel tri, avsak v zaverecne scene ve vlaku, rekneme v poslednich 10 minutach do filmu vsoupil Jan Kehar, za nej davam o hvezdu navic.Mozna jsem se nedival pozorne a jeho drivejsi pritomnost ve filmu prehlednul,ale zde ve vlaku jsem ho poznal.Neda se zapomenout jak si mne vodil pri Hanspaulske fotbalove lize a ja jak ho neubranil. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdičky jsou samozřejmě v rámci televizních inscenací, u nichž je blbost kritizovat výpravu, kameru a jiné technické aspekty. Dějově a mylšenkově to má cosi do sebe, no nejvíce pozornosti na sebe strhavají herci (byť jsou notně okoukaní). Preiss vytáhl ze skříně obnošený kabát odměřeného intelktuála a i přes ošuntělost mu doclea sluší, stejně jako Ingrind Timkové ta deprimovanost. A Míra Donutilů, to je prosím odporný slizoun na zabití (myšleno jako pochvala :-)). ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama