Reklama

Reklama

Příběh o lásce a smrtelnosti, svobodě a utrpení podle románu Philipa Rotha. Profesor David Kepesh (Ben Kingsley) věnoval značnou část svého života výuce literatury a dobývání půvabných studentek. Otevřeně přiznává, že krásné ženě nedokáže odolat. Když však po šedesátce potká skvostnou Consuelu (Penélope Cruz), její mládí, její nádherné tělo a samozřejmost, s jakou se mu oddává, i podivná netečnost, s níž přijímá projevy jeho vášně, v něm probouzí žárlivost, kterou Kepesh nedokáže zapudit dokonce ani ve chvílích, kdy ji svírá v náručí, ztrácí svůj obvyklý ironický odstup a soustředění, přestává racionálně uvažovat. Před nejhorším ho však zachraňuje láska zralé ženy.
Film byl natočen podle románu nositele Pulitzerovy ceny Philipa Rotha a jeho název "Umírající zvíře" odkazuje na citát z irského básníka W. B. Yeatse, v němž se hovoří o tom, že lidské srdce, nemocné touhou, je připoutáno k umírajícímu zvířeti. Moudrá výpověď stárnoucího muže, který prahne po lásce a plnosti života a jen těžko se vyrovnává s vědomím, že to vše bude muset už třeba zítra opustit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (323)

larelay 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu, ze tento film ma klasicku zapletku, skoro nic vas neprekvapi, ale...To ale je tak silne, ze nemozem dat menej ako 5 hviezdiciek. Herecke vykony, atmosfera, ta naliehavost, akou bol film podany...Toto vsetko ma dostalo do kolien... Plus hudba, ktora mi isla az pod kozu. Oskarovy vykon Bena Kingsleyho a Penelope Cruz. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařila adaptace románu P.Rotha. Samozřejmě, že téměř nikdy se žádnému režisérovi nepodaří přenést celý děj z knihy na plátno, takže tady také schází některé pasáže a některé dosti naturalisticky líčené. Ale do pojetí Isabel Coixet by takové scény asi ani nezapadly a působily by rušivě. Ostatně, celá kniha je založena na úvahách a vnitřních myšlenkových pochodech hlavního hrdiny, což by z filmu zcela vymazalo ostatní postavy. Tento snímek vyznívá v konečném důsledku jako oslava Penélope Cruz a jejího éterického vzezření. Nezaujímám negativní postoj vůči Benu Kingsleymu, ale on se mi do role Davida vůbec nehodil a trochu mě to celou stopáž rozčilovalo. Isabel Coixet ostatní herce zvolila náramně dobře - Sarsgaard, Clarkson i Hopper jsou výteční, o Penélope nemluvě, ale Ben Kingsley měl být nahrazen někým jiným, například Anthony Hopkinsem, Al Pacinem, atd... ()

Reklama

Jordan 

všechny recenze uživatele

musím vrelo súhlasiť s celým POMOvým komentárom, výborný strih, geniálne napísaný, obsadený, zahraný, zrežírovaný, postrihaný . . . Hopper bol božský, o ústrednej postave v podaní majstra Kingsleyho ani nehovoriac, Meyer s Coixetovou a Benom Kingsleym prenikli veľmi hlboko do duše starnúceho muža so strachom zo zodpovednosti a veľmi hrdým machovským egom . . . výborný film ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

Film o ničem a přitom o všem. Velice zajímavé, psychologicky poutavé, přesto místy šíleně nudné. Ač mě film nějak extra nebavil, musel jsem se na něj i přesto dál dívat. Nějak moc protikladů na jednom místě, ale víte jak je to ve světe fyziky (ale i v běžném životě), protiklady se přitahují, tak to bylo i se mnou a tímto snímkem. 76% ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Kingsley sa snaží, robí čo môže, ale postava, ktorú tu hrá, mi prišla trápna. Nijako som tohto po uši zamilovaného profesoríka nedokázal pochopiť, uveriť mu. Nepožadujem od postáv aby mi boli sympatické, ani rozumieť im nutne nepotrebujem, naopak, mám rád, ak pochádzajú tu a tam zo spektra pováh môjmu vnímaniu vzdialenému. Ale potom je nevyhnutné, aby boli ďaleko plnšie charakterizované, detailnejšie vykreslené, než ako sa to podarilo tvorcom tohto prepisu. Tento do typickej mužskej povrchnosti a sebaľútosti ponorený senilák mi však bol ukradnutý. Nič iné, než že je "frajerkár", som sa o ňom nedozvedel. Nevzbudil teda vo mne najmenší záujem o komunikáciu či porovnanie si postojov. Jeho mladučký ženský náprotivok, nech je jej predstaviteľka aká chce krásna, tá tiež nenaplnil predstavu plnokrvnej femme fatale, kvôli ktorej stratí hlavu hoci ten najväčší cynik (ktorí, ako vieme, ju inak veľmi často strácajú prví). Skrátka ma ich ten románik neoslovil a môj pocit, že niečo tu zúfalo chýbalo následne potvrdil Marigoldov komentár. Tak ak je kniha aká on píše, potom je všetko jasnejšie, ešte aj ten melodramaticky záver by mohol byť v poriadku. Vo filme otrávil, pôsobil lacno. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (6)

  • V jedné z prvních scén filmu se objeví Javier Bardem, tehdejší přítel a posléze manžel Penélope Cruz. Bardem ve scéně, kdy Consuela poslouchá v aule přednášku, sedí o několik řad za ní. (novoten)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "The Dying Animal", který napsal Philip Roth. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v kanadském Vancouveru. (Terva)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama