Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Už mezi dětmi může zlověstně rašit nesnášenlivost. Přesvědčí se o tom i talentovaný Petr, jehož mezi sebe nepřijmou noví spolužáci - naráží jen na odmítání a dokonce na zradu důvěry. Více než rozkrýt dětské mentality se však tvůrci pokoušejí předložit jakou modelovou společenskou moralitu, které ovšem schází jak věrohodnější motivické zázemí v jednání jednotlivých postav, tak odvaha poukázat na fungování deformovaných vztahů. Avšak úrovně a sdělnosti Schormova filmu Pět holek na krku, který se zabýval obdobným problémem, bohužel nedosáhli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Rodinný snímek o školních příhodách třináctiletých dětí, solidaritě, vzájemnému pochopení a řešení typických problémů a lumpáren. Rivalita i cit spolužáků je zde prezentována velmi realisticky. Po kašovité bitvě ve školní jídelně hrozí trest. Vezmou zodpovědnost všichni, anebo to svedou na nového spolužáka, který jim už od samého počátku nepřirostl k srdci? A proč ta bitva vlastně vznikla? Film velmi kriticky upozorňuje i na výchovný postoj školy a rodičů. Poukazuje na zodpovědnost každého bez rozdílu. Ano, výchovný koncept, jinak zábavného a veselého filmu je tu zřejmý. Film považuji za kvalitní a nostalgicky vzpomínkový. I já byl například vracen s nedojedeným jídlem zpátky ke stolu. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Miroslav Donutil byl předabovaný a ten hlas mu vůbec neseděl. Klidně ho mohli nechat mluvit jeho hlasem. Zapadnutí do třídního kolektivu není jednoduché zvlášť, když se dítě nějak odlišuje a vybočuje. Taky jsem si něčím takovým prošla. Pak se ale všechno srovnalo a jelo se v dobře zajetých kolejích. Samozřejmě jsme se taky něco navyváděli a seděli v jídelně s nedojedeným obědem. Tenhle příběh má i výchovný charaketer. Metody některých rodičů by určitě byly případ pro sociálku. Řezat dítě řemen je šílená ubohost. ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Netvrdím, že my jsme nedělávali kravál, ale mně tyhle dětský filmy přijdou všechny strašně uječený. Ale je fakt, že v 80. letech se tenhle žánr u nás nedělal špatně a Správná trefa to jenom dokazuje. Včetně účasti tehdy ještě méně známých herců, například Miroslava Donutila krátce předtím, než se stal pražskou hvězdou. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Dabovaný Miroslav Donutil a děti mluvící pouze spisovně mi trhaly uši. Příběh ale byl poměrně snesitelný, byť poněkud zkratkovitě podaný. Nejvíce co se týče týraného chlapce, což nikdo neřešil. Rodiče také mnoho emocí neukázali, autoři spíše prostě popsali vstup nového chlapce do kolektivu, se správňáckým soudruhem učitelem. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Silná naivita snímku jakoby popírala rok výroby, podobný děj bych čekal v době normalizace. Morální poselství o čestném kamarádství a super kolektivu je tlačeno na maximum. Vyumělkované situace v podání druhořadých herců i jednorázových objevů nejsou příliš věrohodné. Ve své době měli tvůrci určitě na víc, takhle zbývá jen nostalgie na školní vybavení a prostředí osmdesátých a devadesátých let. ()

Zajímavosti (3)

  • Tělocvik na stadionu byl natáčený u brněnské restaurace Rosnička v Žabovřeskách. (troufalka)
  • Ve scéně v čase 22:33, kdy se Zdeněk Dvořák s kumpánem coby zloději ve stavebninách skrývají před hlídačem, objevuje se nad nimi mikrofon. (Ganglion)
  • Film se natáčel v Brně. (sator)

Reklama

Reklama