Reklama

Reklama

Obsahy(1)

JZD Hořičky je jedno z nejlepších družstev na okrese. Jeho předseda, který si umí poradit a získat peníze všude, kde se dá, je podporován okresním tajemníkem - i na úkor ostatních. Družstevníci odmítnou vysoké státní vyznamenání jako nezasloužené... Málo přesvědčivý pokus o kritický film ze současnosti. (oficiální text distributora)

Recenze (11)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Po optimistických agitkách let 50., objevují se o deset let později filmy kritické. Na rozdíl od oficiálního distributora si myslím, že jde o velmi zajímavý kousek se silnou kritikou ani ne tak strany nebo JDZ ale společnsti a negativních jevů v ní. Jsou odhaleni skuteční parazité režimu, kteří sice visí na tabuli cti, ale čest svému okolí rozhodně nedělají. I když se tu jedná o členy strany, rozehrává se především lidský příběh důvěry a zrady. Kdo je skutečným handlířem? Zdařile provedené drama se scénářem Jiřího Procházky. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Prosperita družstva nezávisí od socialistického plánovania, ale hlavne, ako sa vie kto obracať. Ale aj to sa nesmie preháňať a špinavé handlovanie s koňmi nie je ani poctivé, ani socialistické. Správny socialistický človek si však svoju chybu dokáže uvedomiť a napraviť. Nemôžem povedať, že by ma film veľmi bavil, a neustála twistová hudba k scénam v JRD s prasatami... –––– Někdo se celej život poctivě dře a nedotáhne to nikam, no. A druhej je rovnou baron, se vší parádou. Jako strejda. –––– Ja to hned říkala, že na to ženská nestačí. ()

Reklama

GIK 

všechny recenze uživatele

Šílená zápletka s jedním, resp. dvěma či více traktory. Tak složité spiknutí, že jsem ho ani já nepochopil. Komunista z okresu vyhrožuje předsedovi JZD, že mu nedá řád a jeho kámoše vyloučí z strany! Strašná to představa. To se rači měli věnovat vztahu hezké jezedačky z prasečáku (netušil jsem, že Lohniský měl takovou pěknou dcerku) se synkem kolchozníka. I k takové habaďůře dokázal Liška složit celkem dobrou hudbu. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jezeďácké techtle mechtle v šedesátkové atmosféře plné humoru a skvělých hlášek. "Nedostatek inteligence, když byla malá, ofouknul jí vítr...". Ale i výborné drámo o udržení vlastního charakteru a čistého svědomí. Vše v rouše socialistickém. Ovšem, film nahlíží pod pokličku. Neservíruje vykonstruované pobožné záškodníky s napojením na západ či družstevní defraudanty, ale nechává zúčastněné plavat v dobovém budovatelském systému, který lámal charaktery stejně, jako pokřivený a falešný systém dneška. Ve vyšším hodnocení mě utvrzuje i velice pestré herecké složení, které je ve výsledku znát a celkově velmi kvalitní režie i kamera. Lehké zklamání přinesla hudba. Liška se zde podílel asi jen okrajově, ve filmu hraje dokola v podstatě jen jedna melodie bez ohledu na děj. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Právě se vinou chabých výsledků v zemědělské velkovýrobě hroutila 3. pětiletka, takže i do režimních bajek pronikala realita. Kritika režimu ještě nepřicházela v úvahu, ale kritka zaváhavších stranických kádrů už možná byla. Takže tu máme profesionálního aparátčíka z okresu (věru nezvyklá role pro dosud systematizovaného úderníka Josefa Beka), který podporuje svého favorita, kandidáta na Řád práce. Vždyť okres, který vydal ze svého středu takového výtečníka, je jistě okres správně vedený, a soudruh z takového okresu má o krok blíže k tomu, stát se soudruhem z kraje. A ten téměř vyznamenaný předseda z JZD propadl pýše individualismu a manažerismu. Ještě že tu máme ideologicky pevného předválečného soudruha, který si to s váhajícími dokáže vyříkat z očí do očí. A celé je to pocukrované nějakými těmi interpersonálními vztahy s občasnými závany erotického pnutí, protože i pracovník JZD je taky jen člověk. --- Zajímavý je hudební doprovod, který hojně variuje dobové módní styly twist a mambu. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Ženu postavy Vítězslava Vejražky ztvárnila Jarmila Krulišová, jeho skutečná manželka. (M.B)

Reklama

Reklama