Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedlo bylo jeho domovem. Dempsey Rae (Kirk Douglas) je tulákem bez jasného cíle, který miluje otevřené pláně a nenávidí ostnatý drát, bránící v pohybu nejen dobytku, ale i člověku. Nechá se zaměstnat na rozlehlém ranči, jehož majitelka Reed Bowmanová (Jeanne Crainová) se právě vrátila z Východu. Zkušený, byť příliš nezávislý honák se vždycky hodí. I když s ním musí najmout také nezkušeného Jeffa (William Campbell), jenž s ošlehaným veteránem tvoří nerozlučnou dvojici. Místo poklidné práce na ranči se však schyluje k válce mezi bohatou rančerkou a jejími menšími sousedy... Snímek Muž bez hvězdy (1955) se sice odehrává ve Wyomingu, ale natáčel se v exteriérech jihokalifornského Conejo Valley. Kirk Douglas, který byl v padesátých letech jednou z největších mužských hollywoodských hvězd, dodává své postavě až hyperaktivní energii a dokonce tu předvádí své hudební vlohy – nejenže zpívá, ale ještě se k tomu doprovází na banjo. Hollywoodský veterán King Vidor (1894–1982), který se zařadil mezi přední režiséry už na sklonku němé éry (Přehlídka smrti, Ecce Homo!), měl s westerny několik zkušeností, např. Texasští jezdci (1936) a Souboj na slunci (1946), a věděl, co tento specifický žánr potřebuje. Vedle Douglasova energického herectví ve filmu asi nejvíc zaujme Claire Trevorová ve své časté postavě ženy pochybné pověsti, ale zlatého srdce. Pod titulky filmu uslyšíme titulní píseň v podání známého zpěváka Frankieho Lainea. Jeho předloha, stejnojmenný román Dee Linforda z roku 1952, byla znovu zfilmována Jamesem Goldstonem pod titulem Muž jménem Gannon (1968). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (37)

Mol 

všechny recenze uživatele

Moc dobrej western. Kirk je tady tvrďák jako vždy a učí mladýho kluka, jak přežít, co je whiskey a jak chutná život. Všechno je all right než se do toho vloží ženská. Kirk naštěstí ví co dělat a tak si poradí i se svými nepřáteli. Škoda jen, že Miles nedostal smyčku z ostnatého drátu kolem krku a Dougles ho nepověsil na strom. Při čemž by do něj, když by se dusil, ještě mohl střílet no. Ale i tak na rok 55 dostatečně drsný. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Celkom zameniteľný western 50. rokov. Čiže pokiaľ ich máte radi, tak je tá zameniteľnosť vlastne výhodou. Problém je v tom, že prvá hodina je natočená akosi lážoplážo a na vážnosti naberie film až v záverečnej tretine. Chlapík prijde do mestečka, narobí tam humbuk a odíde. Klasika. Ale tým skutočným problémom je fakt, že od Kinga Vidora očakávam vždy akosi viac. Cítiť, že na placi sa všetci bavili a tá pohoda z filmu vyžaruje. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Keď niekoho udrieš, neotáčaj sa mu chrbtom..." , "Drž sa od whisky ďalej, ráno nebudeš ľutovať..." alebo "Nikdy nepredávaj svoje sedlo..." Kirk Douglas rozdáva životné múdra jedna radosť a jeho mladý parťák je ten pravý, ktorý ich potrebuje. Natrafili na seba vo vlaku a ako chlapi bez práce sa skúšajú k nejakej dostať hneď v najbližšom mestečku. Tam kde je práca sú iste i nejaké problémy, ale tam kde je ostnatý drôt, tam ich bude určite požehnane...Vadil mi humorný tón, ktorý filmu veľmi nesedí a nevýrazní záporáci na tom nie sú o nič lepšie. Zobrať to trochu vážnejšie, akčnejšie a hviezdu by som pridal. Priemerný western s K. Douglasom ktorý hraje fajn, ale svojho Spartaka neprekonal ani náhodou...60%. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Hodně podprůměrný western s Douglasem hrajícím ve stylu 20 000 mil, což mi dost nevyhovuje. Jeho mladej parťák je zase strašně protivnej horkokrevnej vidlák, kterýho po celou dobu budete jasně nesnášet. Navíc ten herec je i sám strašně nesympatickej. Přiznám se, že tento typ westernů moc nemusím. Konkrétně ty, kde není pořádnej příběh, jen banda vylízanejch americkejch špinavjech kovbojů, který to do tebe nasypou jen kvůli špatnýmu pohledu. Nevím, například westerny s Eastwoodem mám rád, ale tuhle dobu moc nechápu a už vůbec jí neobdivuju. Všechno řešit bouchačkou, hm. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónov║ Kirk Douglas je aj po niekoľký krát vo westerne stráviteľný, fajn, má nevyspytateľnú postavu, doslova až záhadnú, čo sa z nej vykľuje. Dejovo to má svoje dobré úseky ale ako celok to až tak v patričnom rozmere neodrovná ako by si patrilo. /60%/ ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Kůň, na kterém ve filmu jede Kirk Douglas (Dempsey Rae), je sám o sobě filmovou hvězdou. Kůň se jmenuje „Pie“ a objevuje se v mnoha westernech. Sedlal jej James Stewart, Glenn Ford i Audie Murphy. Pie se objevil v 17 westernech. Jimmy Stewart koně miloval a řekl, že je je to jeden z nejlepších herců, se kterými pracoval. Pie žil do roku 1970 a byl pohřben na ranči Jimmyho Stewarta v Kalifornii. (sator)
  • Jedná se o jeden z prvních filmů, které Kirk Douglas natočil prostřednictvím své produkční společnosti. Film se stal kasovním trhákem. (Mol)
  • Film se odehrává ve Wyomingu, ale byl natočen v exteriérech jihokalifornského Conejo Valley. (dopita)

Reklama

Reklama